FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Μια καταπληκτική ημερίδα

Γράφω επί του προσωπικού λόγω της φοίτησής μου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μελέτησα αυτές τις μέρες το πρόγραμμα τής τόσο καλά φροντισμένης ημερίδας που έχουν οργανώσει οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες της καθηγήτριας Ντιάννα Τράκα στη μνήμη της και οι αναμνήσεις ακολούθησαν η μία την άλλη.

Πολλές καθηγήτριές μου και καθηγητές μου, που μας δίδαξαν Ανθρωπολογία, «μας έκαναν... ανθρώπους» (έτσι νιώθω από τότε που γνώρισα την Κοινωνική Ανθρωπολογία) για να σκεφτόμαστε όλα τα «προφανή» των άλλων ανθρώπων, τη δική τους αλήθεια, τι έχουν να μας πουν οι ίδιοι γι’ αυτή και όχι εμείς για κείνους, θα βρίσκονται σήμερα στο κτήριο της Γεωγραφίας και θα μιλήσουν. Και θα αναπτύξουν ζητήματα που έθιγαν τα προγράμματα σπουδών εδώ και δεκαετίες και θεωρούνται ταμπού: το Aids και τις ψυχιατρικές εννοιολογήσεις, την ομοφυλοφιλία, τον χριστιανικό προσηλυτισμό, τον καρκίνο, την ηθική στην ασθένεια και άλλα σπουδαία ζητήματα.

Αυτό το μηχανογραφικό του 2003, που νόμιζα ότι θα με φέρει σε μια σχολή όπου θα μελετάμε οστά και με είχε κάνει να απελπιστώ, ήταν το καλύτερο δώρο ενηλικίωσής μου.

Λυπάμαι που δεν γνωρίζουν όλοι τους θησαυρούς που κρύβει το νησί μας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Που δεν γνώριζαν ποια ήταν η Ντιάννα Τράκα και τι προσέφερε στην επιστήμη της από την άγνωστη -τότε- Λέσβο. Λυπάμαι που η κοινωνία έρχεται ελάχιστα σε επαφή με τον «λόφο» και που τα ακαδημαϊκά συμπεράσματα που παράγονται στο νησί μας δεν φτάνουν στ’ αυτιά μας.

Αν.Παζ.

 

Ξεκινάει η λοταρία του Υπ. Οικονομικών!

Μετά από πολύμηνη αναμονή, υπογράφηκε εντέλει η υπουργική απόφαση για τη λοταρία των αποδείξεων που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Έτσι στην κληρωτίδα του ΥΠΟΙΚ θα μπαίνουν κάθε μήνα όλες οι συναλλαγές που έγιναν στο πρώτο 20ήμερο και με ηλεκτρονικό τρόπο θα αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί που θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας. Τα ποσά θα είναι αφορολόγητα, χωρίς κρατήσεις και ακατάσχετα, ενώ στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων δεν θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή υπουργική απόφαση για τη διενέργεια του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων, που υπεγράφη από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ορίζει ότι αρμόδια για τη διενέργεια των κληρώσεων είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οι καλοπληρωτές, λοιπόν, σπεύσατε για τη λοταρία!

Α.Ω.

 

Χωρίς προηγούμενο

Εμφανώς και εύλογα εκνευρισμένη μάς τηλεφώνησε  μια κυρία που ειδοποιήθηκε ότι πέθανε η μητέρα της από γραφείο τελετών και όχι από τους αρμόδιους του νοσοκομείου ή του γηροκομείου. Ειδικότερα την περασμένη Τετάρτη στις 5 το απόγευμα εξέπνευσε η μητέρα της στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου νοσηλευόταν για μία εβδομάδα, ενώ προηγουμένως έμενε στο Γηροκομείο Μυτιλήνης. Στις 9.30 το βράδυ της ίδιας ημέρας και ενώ κανείς από τους παραπάνω φορείς δεν την ειδοποίησε, η γυναίκα ενημερώθηκε από μια γειτόνισσά της τον θάνατο της μητέρας της, καθώς το γραφείο τελετών έψαχνε να βρει το τηλέφωνο της κόρης. Μάλιστα, έτυχε ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών να είναι συγχωριανός της γειτόνισσας και γι’ αυτό τον λόγο ο πρώτος σκέφτηκε να την ειδοποιήσει για να μάθει το τηλέφωνο της κόρης της θανούσας.

Η κόρη της, σύμφωνα με τα όσα μας καταγγέλλει, ρώτησε το Νοσοκομείο γιατί δεν ειδοποιήθηκε για τον θάνατο της μητέρας της εγκαίρως για να πάρει την απάντηση ότι «ενημερώθηκε το γηροκομείο». Σε σχετική της ερώτηση στο γηροκομείο, η πρώτη απάντηση που έλαβε ήταν ότι «δεν θέλαμε να σας ενοχλήσουμε»! Στη συνέχεια τής ανέφεραν ότι από τη στιγμή που η ηλικιωμένη μεταφέρεται στο Νοσοκομείο, σύμφωνα με το σχετικό συμβόλαιο, είναι ευθύνη της οικογένειας τα περαιτέρω.

Όπως και να συμβαίνει με τα της νομοθεσίας, είναι απαράδεκτο να μη μαθαίνει ο πλησιέστερος συγγενής εγκαίρως ότι έχασε τον άνθρωπό του και να το μαθαίνει από γραφείο τελετών, το οποίο μάλιστα ακόμα δεν γνωρίζει πώς ανέλαβε αυτό ή άλλο!

Αν.Παζ.

 

Μήνυμα Ελευθερίου σε Αρμενάκα...

Μπορεί εδώ και πολύ καιρό το θέμα της διάσπασης του Δήμου Λέσβου να έπεσε στα… χαμηλά, ωστόσο σιγά σιγά επανέρχονται οι εκ των πρωταγωνιστών της διεκδίκησης αυτής, ειδικά μετά τα τελευταία σενάρια που θέλουν επικρατέστερο το ενδεχόμενο της διάσπασης του ενός δήμου στο νησί σε… δύο. Με τον Άρη Ελευθερίου, πρώην δήμαρχο Καλλονής, να εκφράζει χτες δημόσια την αποδοκιμασία του στη θέση του αντιδημάρχου Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα πως «αν δεν είναι να γίνει και τρίτος δήμος, καλύτερα να μη γίνει διάσπαση…».

Συγκεκριμένα ο κ. Ελευθερίου στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ανέβασε ξανά ψηλά το θέμα της διάσπασης, υποστηρίζοντας: «Μου προξενεί αλγεινή εντύπωση η θέση που φέρεται να πήρε ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, σύμφωνα με την οποία, αν δεν γίνει τρίτος δήμος στη Λέσβο, καλύτερα να μη γίνει διάσπαση. Με ποια λογική θα πρέπει οι 40.000 κάτοικοι της δυτικής Λέσβου να εξακολουθούν να στερούνται τις υπηρεσίες του δήμου αν δεν διανύσουν 200 χιλιόμετρα και γιατί, αν γίνουν δυο δήμοι και όχι τρεις, ο δεύτερος δήμος θα στερείται δυναμική και θα είναι χωρίς υπηρεσίες και οργάνωση; Να αγωνιστούμε όλοι για τον τρίτο δήμο ναι, όχι όμως να πολεμήσουμε τους δύο. Δεν ταιριάζουν τέτοιες θέσεις σε αυτοδιοικητικούς.

Μανώλη, κανείς δεν θα σε κατηγορήσει για ολιγωρία αν δεν γίνουν τρεις δήμοι, γιατί όλοι ξέρουν ότι αγωνίσθηκες γι’ αυτόν το σκοπό, όλοι όμως θα σου το χρεώσουν αν γίνεις αιτία να αποτύχει και πάλι η προσπάθεια».

 

Και απάντηση Αρμενάκα σε Ελευθερίου

Απαντώντας, ο Μανώλης Αρμενάκας προέκρινε ξανά τη διάσπαση σε τρεις δήμους, τονίζοντας πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια της διχαστικής πολιτικής, αφού εκείνο που προέχει είναι η διαμόρφωση του «Καλλικράτη» με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθούν σημαντικές λύσεις στα καθημερινά ζητήματα των κατοίκων και ταυτόχρονα επιχειρησιακές δυνατότητες και στις τρεις μεγάλες «επαρχίες» του νησιού.

Ακολούθως απάντησε στον Άρη Ελευθερίου, επισημαίνοντας: «Πέρυσι συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία σου, Άρη, γιατί πιστέψαμε ότι το θέμα ήταν η διάσπαση του Δήμου Λέσβου στο αυτονόητο των τριών επαρχιών και ότι όλοι θα αγωνιζόμαστε για τρεις τουλάχιστον Δήμους, εξού και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στην Καλλονή. Βλέπω ότι τώρα που αρχίζει να ακούγεται ότι θα γίνουν δύο δήμοι, η Καλλονή “έκατσε”, δεν αγωνίζεται, βολεύτηκε ίσως, και αυτό είναι που προξενεί αλγεινή εντύπωση σε εμένα. Μήπως είναι λίγο λάθος αυτή η συμπεριφορά; Σε έναν τόπο είμαστε, σε ένα νησί, έχουμε τα ίδια θέματα, έως πότε θα κοιτάζουμε τη πάρτη μας;»

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα έχει ξανανοίξει ο διάλογος για τη διάσπαση του ενός δήμου, παρά τη σιωπή των κυβερνητικών στελεχών, που μάλλον επιλέγουν αυτήν την τακτική κρατώντας εν υπνώσει το θέμα!

Μ.ΟΡΦ

 

Δραστηριοποίηση των  φίλων του Νίκου Ανδρουλάκη

Άρχισε και στη Μυτιλήνη να εντείνεται η προεκλογική περίοδος ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου του νέου Κεντροαριστερού φορέα. Μετά τη συλλογή υπογραφών, όπου πρώτη σε όγκο στο νησί μας εμφανίζεται η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά, ξεκίνησαν και οι συγκεντρώσεις. Μια απ’ αυτές ήταν αυτή των φίλων και υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε γνωστό στέκι του Μακρύ Γιαλού. Η συγκέντρωση από τους διοργανωτές της θεωρήθηκε πολύ ικανοποιητική.

«Παρών» έδωσαν εκτός από πολλούς νεολαίους του ΠΑΣΟΚ, που θεωρείται πως η πλειοψηφία τους στηρίζει Ανδρουλάκη, και αρκετά από τα παλιά στελέχη τα οποία επιθυμούν μια νέα φωνή. Θεωρούν πως η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά θα ανακυκλώσει απλώς το ΠΑΣΟΚ κάτω από το όνομα ενός νέου κόμματος. Θεωρούν, επίσης, πως το νέο που επιχειρείται να εκφραστεί από τον νέο Κεντροαριστερό φορέα μπορεί να εκφραστεί όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά και οργανωτικά μόνο μέσα από την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη. Διότι σε περίπτωση εκλογής του Γιώργου Καμίνη ή του Σταύρου Θεοδωράκη, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου βρίσκονται στην τετράδα των βασικών υποψηφίων, μην έχοντας κομματική εμπειρία του χώρου και επαρκή γνώση της κομματικής ανθρωπογεωγραφίας, δεν θα μπορέσουν να δέσουν και να λειτουργήσουν τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς έτσι όπως φιλοδοξούν οι πολίτες που κινούνται στον χώρο αυτό.

Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, όπου φαβορί εκεί θεωρείται η Φώφη Γεννηματά. Εάν έχει μια μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τότε δύσκολα να χάσει. Εάν όμως η διαφορά είναι σχετικά μικρή, τότε ο δεύτερος θα καταστεί φαβορί δεδομένου ότι θα κινηθεί ως η κύρια δεξαμενή των άλλων υποψηφίων που θα έχουν αποκλειστεί. Κι εκεί πάνω στηρίζονται οι φίλοι της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη που δίνουν σκληρή μάχη. Μια μάχη η οποία θα εντείνεται, μιας και ήδη οι εδώ φίλοι του ετοιμάζουν όχι μόνο άλλες τέτοιες συγκεντρώσεις, αλλά και την εμφάνιση του ίδιου του Ανδρουλάκη στη Μυτιλήνη.

Σ.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top