Δηκτικά

18/07/2017 - 12:02

Ως πότε θα κωλυσιεργούμε;

Ακόμα ένα καλοκαίρι που η Λέσβος βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων στον κλασικό αθλητισμό, σε όλες τις ηλικίες. Τα μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, παιδιά ηλικίας από 12 έως 18 ετών κυριαρχούν στα αγωνίσματά τους στην Ελλάδα, ενώ πλέον υπάρχουν και διεθνείς διακρίσεις, όπως της Γρηγορίας Κεραμιδά, η οποία κέρδισε την Κυριακή το χρυσό στα 200μ. του Βαλκανικού Πρωταθλήματος στη Σερβία. Την ίδια ώρα, οι φθορές στα ταρτάν του στίβου, όπου υπάρχουν τέτοια στη Λέσβο, είναι εδώ και χρόνια επικίνδυνες. Τον κίνδυνο αυτόν αγνοούν καθημερινά, συνειδητά, αθλητές, αθλήτριες, προπονητές και γονείς, προσπαθώντας να διατηρήσουν ζωντανό τον κλασικό αθλητισμό στη Λέσβο. Να μη γίνει δηλαδή, ότι και με τον υγρό στίβο από τότε που έκλεισε το κολυμβητήριο. Η ανάγκη κατασκευής νέου ελαστικού τάπητα (ταρτάν) τόσο στον «Ταρλά», όσο και στο «Κώστας Κεντέρης» της Καλλονής, είναι επιτακτική. Αντ’ αυτού, για καθεμιά από τις αναρίθμητες επιτυχίες των παιδιών μας στο στίβο, η πολιτεία φτιάχνει σε κάποιο χωριό ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο μεγάλων ή μικρών διαστάσεων. Ας οργανωθούμε επιτέλους, ας σοβαρευτούμε, ας ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και ας σταματήσουμε να «εγκληματούμε». Για χάρη αυτών των πρωταθλητών, που υπό φυσιολογικές συνθήκες προπόνησης θα ήταν ακόμα περισσότεροι. Το αξίζουν, κρατώντας ψηλά τη σημαία της Λέσβου σε τόσο δύσκολους καιρούς…

Β.Παπ. 

 

Ξέμεινε από προσωπικό

Ακούσαμε ότι έχει γίνει επώνυμη καταγγελία για πολεοδομική παράβαση από νέα επιχείρηση στην αγορά της Μυτιλήνης και εδώ και ένα δίμηνο δεν έχει ακόμη εξεταστεί. Δηλαδή δεν έχει απορριφθεί ως αβάσιμη η καταγγελία, ούτε έχει επιβληθεί πρόστιμο στην επιχείρηση. Αιτία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι ο εξαιρετικά μικρός αριθμός εργαζομένων στην Υπηρεσία.

Ν.Μ.

 

Οι «μπηχτές» της κ. Κοντούλη (1)

Με αρκετές δεύτερες σκέψεις που όμως δεν τις φανέρωσε όλες, παρευρέθηκε στη σύσκεψη που κάλεσε η ίδια χτες με θέμα τα προβλήματα των σχολείων από το σεισμό, η πρόεδρος των «Κτιριακών Υποδομών», Ιωάννα Κοντούλη.

«Αν και καλό είναι το ενδιαφέρον για το νησί και για τον τόπο να είναι διαχρονικό και όχι επ’ αφορμή φυσικών καταστροφών, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και δεν θα το ξεπεράσω, την εμπλοκή της κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και αυτό που συνηθίζουμε να λέμε, την κοινωνία των πολιτών», είπε αρχικά. Και ύστερα τόνισε με νόημα: «Κανείς δεν ξέρει καλύτερα τις συνθήκες από τους ίδιους τους πολίτες που ζουν στον τόπο τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πάρα πολύ καλή συνεργασία για να υπάρχει αποτέλεσμα, έξω από αντιθέσεις και μικρο-πολιτικές. Στις συμφορές δεν χωρούν τέτοιες παγαποντιές και τρικλοποδιές και ούτε βεβαίως κάνουμε κάτι για επικοινωνιακούς ή άλλους λόγους».

 

Οι «μπηχτές» της κ. Κοντούλη (2)

Για να καταλήξει η κ. Κοντούλη: «Όλοι μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε και πρέπει, ένα δίαυλο αξιόπιστης επικοινωνίας, όπου δεν θα έχει εμπόδια ή σκοπιμότητες […] Επειδή η ειλικρίνεια είναι το καλύτερο φάρμακο και αντικαθιστά την κάθε παρανόηση, κάποια στιγμή είδα στον Τύπο ότι δεν είχαμε ανταποκριθεί στον έλεγχο των παιδικών σταθμών. Δεν μας είχε σταλεί αίτημα, δεν ήμασταν αρμόδιοι. Όταν το μάθαμε όμως, αμέσως τρέξαμε να κάνουμε και αυτό. Τι θέλω να πω, εδώ είναι μια ιστορία άμεσης παρέμβασης, καταγραφής της κατάστασης κάποιων σημαντικών ζημιών, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολειά με το καλό όταν ανοίξει η νέα σχολική χρονιά».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου διευκρίνισε ότι το αίτημά του για έλεγχο των κτηρίων των παιδικών σταθμών, δεν είχε σταλεί κι ότι γι’ αυτό άργησε ο έλεγχος, ώστε να μη δημιουργηθούν περαιτέρω παρεξηγήσεις.

Δεν γνωρίζουμε αν πράγματι αυτή ήταν η αφορμή για τις… μπηχτές της κ. Κοντούλη. Πάντως το γεγονός της διαρροής στον Τύπο, το επανέλαβε αρκετές φορές. Το θέμα είναι η κατακλείδα του σχολίου της και αναρωτιόμαστε: Θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά με τόσο λίγο χρονικό διάστημα που απομένει για τις απαιτούμενες επισκευές;

Αν.Παζ.

 

Περί ανεργίας και άλλων

Πολλά και ενδιαφέροντα αυτά που είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την ανεργία και τις προσπάθειες καταπολέμησης της από την κυβέρνηση. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πάρα πολλά αυτά που μένουν να γίνουν. Αλλά με την ευκαιρία θυμηθήκαμε ότι το πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης περιλαμβάνει ένα μέτρο που χρηματοδοτεί την πρόσληψη αγροτικών συμβούλων (γεωπόνοι, κτηνίατροι και έναν αριθμό οικονομολόγων). Εδώ και δυόμιση χρόνια, το πρόγραμμα βρίσκεται στα αζήτητα αν και η υλοποίηση του θα έδινε δουλειά σε μερικές εκατοντάδες ανέργους επιστήμονες. Τι είναι αυτό που σταματά ως σήμερα την υλοποίηση του; Το ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προχωρά στην προκήρυξη του.

Ν.Μ.

 

Νοικοκυρεμένος συνεταιρισμός

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέτρας. Κατά την διάρκεια της συνέλευσης παρουσιάστηκε ο ισολογισμός του 2016, ο οποίος ήταν κερδοφόρος. Επίσης έγινε συζήτηση για τους στόχους που έχει θέσει ο Συνεταιρισμός για τα επόμενα χρόνια αλλά και για ορισμένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του (π.χ. η τιμή του πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος). Μετά το τέλος της συνέλευσης, ακολούθησε γεύμα για όλα τα μέλη. Η ουσιαστική συζήτηση των ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες - κτηνοτρόφους, η λογοδοσία της διοίκησης και οι συνευρέσεις των μελών, αποτελούν βασικές λειτουργίες για κάθε νοικοκυρεμένο συνεταιρισμό. Και ο εν λόγω φαίνεται ότι τα έχει καταφέρει, δίνοντας μια εικόνα που θα την ζήλευαν πολλοί άλλοι συνεταιρισμοί.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey