FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Έλληνες φτωχοί - ξένοι πλούσιοι 

«Ακόμη και Γερμανοί πήραν κοινωνικό μέρισμα». Αυτός ήταν ο τίτλος που κυριάρχησε στα δελτία ειδήσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την «αποκάλυψη» ότι άτομα από 172 υπηκοότητες επωφελήθηκαν από το επίδομα της κυβέρνησης. Δεν ξέρω ποια είναι η λογική της φράσης «ακόμη και Γερμανοί», το στερεότυπο όμως που υφέρπει είναι σαφές: δεν υπάρχουν Γερμανοί βιοπαλαιστές. Όλοι οι Γερμανοί οδηγούν Μερσεντές, έχουν στα σπίτια τους διάφορες υπέροχες γερμανικές συσκευές και όλα αυτά εις βάρος του πτωχού πλην τίμιου Έλληνα φορολογούμενου. Περίεργο που τα επίσημα στατιστικά στοιχεία άλλα λένε: Ότι η φτώχεια στη Γερμανία έφτασε το 2015 στα υψηλότερα επίπεδα από την επανένωση των δύο τμημάτων της χώρας, το 1990, και πως συνολικά 12,5 εκατομμύρια Γερμανoί χαρακτηρίζονται άποροι.

Γνωστός δημοσιογράφος το έκανε λιανά στο Twitter: «Απίστευτο. Οι Έλληνες υπερφορολογήθηκαν για να πάρουν αυτοί... “κοινωνικό μέρισμα” απ’ τη δική μας φτωχοποίηση». Λες και οι ξένοι από τις 172 χώρες δεν πληρώνουν φόρους, δεν υποφέρουν τα τελευταία χρόνια από την κρίση στην Ελλάδα, δεν έχει μειωθεί το εισόδημά τους, δεν έχει καταρρακωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, ούτε βιώνουν τις επιπτώσεις της λιτότητας στους τομείς της υγείας, της παιδείας κ.λπ.

Και όμως, όπως ρητά αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, «ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη (5), όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία». Πρέπει να είναι ασφαλισμένος, να έχει ΑΜΚΑ, να υποβάλει φορολογική δήλωση το 2016 (όχι μόνον ο ίδιος, αλλά και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού) και να μην είναι φιλοξενούμενος. Οι προϋποθέσεις δηλαδή είναι εξαιρετικά αυστηρές.

Είναι ξεκούραστο να χωρίζεις την κοινωνία σε Έλληνες και ξένους, φτωχούς και πλούσιους, χρηματοδότες και ευεργετηθέντες. Και να διατυπώνεις απροκάλυπτα αιτήματα: κοινωνικό μέρισμα, συσσίτιο, διαμερίσματα, φάρμακα κι αιμοδοσία, «μόνο για Έλληνες». Μην έχεις αυταπάτες, πάντως, σε ποιον ιδεολογικό χώρο ανήκεις και ποιο κόμμα θα πρέπει να ψηφίσεις στις επόμενες εκλογές για να είσαι συνεπής με τις θέσεις σου. 

Α.Ω.

 

Για γονείς και εκπαιδευτικούς

Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς διοργανώνει το Σωματείο «Help-ΒΟΗΘΕΙΑ για το παιδί και τον έφηβο» με θέμα: «Η σύγχρονη ταυτότητα του γονέα. Κατανοώντας τα παιδιά και τους εφήβους».

Είναι… «ο πρωινός καφές που μπορεί να σε ταξιδέψει στα συναισθήματα και τις ανάγκες που δεν "άκουσες" ακόμα» όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός υπεύθυνος του σωματείου, Πάνος Τσουκαρέλλης. Οι συναντήσεις θα γίνουν τις εξής μέρες και ώρες: Σάββατο: 20/1, 3/2, 17/2 10:00 -12:30. Δηλώσεις συμμετοχής: 2251040323 και. 6932328038. Μέγιστος αριθμός μέχρι 30 συμμετέχοντες.

Αν.Παζ.

 

Συγκλονιστικός Χατζηπαναγιώτης

Τη μεγάλη του αγάπη για τη Μυτιλήνη μοιράστηκε ο ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης στο rejected.gr: « Κάθε φορά που πάω στη Μυτιλήνη, περπατάω στα σοκάκια της. "Δρόμοι παλιοί που αγάπησα και μίσησα" που λέει κι ο Τάσος Λειβαδίτης. Το νησί μου είναι ένα σημείο αναφοράς. Δίνω ασυνείδητα αναφορά στον τόπο μου και επαναπροσδιορίζομαι. Όταν παίζω στην Μυτιλήνη, από κάτω, στην πλατεία του θεάτρου, πέρα από τους παρόντες, είναι σαν να είναι και οι απόντες. Λες και το κοινό μου είναι και όλοι μου οι "φευγάτοι". Η μάνα μου, η γιαγιά μου, οι παππούδες μου, οι θείες μου, φίλοι που έχουν "φύγει". Αυτό με συγκλονίζει.»

Αν.Παζ.

 

Διαμαρτυρία γιατρών

Με την τροποποίηση του νόμου, για διορισμό στο Ε.Σ.Υ. και τον αποκλεισμό κατάθεσης υποψηφιότητας από γιατρούς υπηρετούντες στο Ε.Σ.Υ. εως τον 12/2017, αποκλείεται από μια σειρά γιατρούς το αναφαίρετο δικαίωμα της μετακίνησης, σε Νοσοκομεία της επιλογής τους, σημειώνουν σε επιστολή τους προς την ΟΕΝΓΕ τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι μετά τη σχετική τροπολογία για δυνατότητα μεταθέσεων γιατρών, στην ουσία δόθηκε αυτή η δυνατότητα σε γιατρούς υπηρετούντες σε όλο το Αιγαίο εκτός Κρήτης και Λέσβου.

Έτσι, εξηγούν, ότι γιατροί με λόγους μη μόνιμης εγκατάστασης στο νησί (οικογένεια, τόπος καταγωγής ,τόπος μόνιμης κατοικίας), στην ουσία εξαπατήθηκαν και παγιδεύτηκαν. «Πιθανότατα κανένας τους δε θα κατέθετε υποψηφιότητα για την κατάληψη της θέσης την οποία κατέχει, αν εκ των προτέρων γνώριζαν, ότι θα τους στερηθεί η δυνατότητα μετακίνησης» προσθέτουν και συμπληρώνουν: «Εξαιρέθηκαν και «τιμωρήθηκαν» από όλο το Αιγαίο οι υπηρετούντες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ένα νοσοκομείο σε παραμεθόριο νησί, που σήκωσε το βάρος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων της φτώχειας και του πολέμου, ανθρώπων με μεγάλη νοσηρότητα».

Τέλος, ζητούν από την ΟΕΝΓΕ να μεριμνήσει «ώστε να αποκατασταθεί η αδικία απέναντι στους συναδέλφους και να τους δοθεί η δυνατότητα μετάθεσης, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους συναδέλφους στο Αιγαίο.»

Αν.Παζ.

 

Τσιμουδιά για το «προσφυγικό»

Η στροφή προς το… πραγματικό αντικείμενο της δημοτικής αρχής και η απεμπλοκή από οτιδήποτε αφορά στο προσφυγικό, ήταν μία πολιτική απόφαση που ελήφθη από τον δήμαρχο από πριν το περασμένο καλοκαίρι. Είτε επειδή η εξέλιξη του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος, ανέδειξε από ένα σημείο και μετά με εμφατικό τρόπο… μόνο τις αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία, είτε επειδή έγινε αντιληπτό μεταξύ των στελεχών της παράταξης Γαληνού, πως δύσκολα η κουρασμένη τοπική κοινωνία, θα αναγνώριζε την (όποια) καλή επιρροή της στην προσπάθεια να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για τους πρόσφυγες και του κατοίκους. Η απειλή βέβαια για νέες δομές και γενικά η αναγκαιότητα αποσυμφόρησης, ανάγκασε τη δημοτική αρχή να βγει ξανά μπροστά πριν λίγους μήνες, όμως ήταν πια φανερό πως η πολιτική απόφαση που προαναφέραμε ήταν ήδη σε ισχύ. Με τον δήμαρχο να εστιάζει στην πράξη αποκλειστικά πια στην προσπάθεια παραγωγής έργου (και στην προβολή αυτού) και στην ενασχόλησή του με όλες τις αναπτυξιακές προοπτικές που απορρέει το «Ειδικό Αναπτυξιακό», το ΕΣΠΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση), αλλά και το… Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  Χαρακτηριστικό είναι πως στην τεράστια ανακοίνωση του δήμου, με τον απολογισμό της δράσης του 2017, λείπει η οποιαδήποτε αναφορά στο προσφυγικό. Με το δήμαρχο, να επιθυμεί στην τελευταία (ολόκληρη) χρονιά της θητείας του, να περάσει ξεκάθαρα την κουβέντα στα… έργα και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Επιζητώντας κατ΄ επέκταση να κριθεί από τους δημότες του χρόνου, επάνω και μόνο στην αποτελεσματικότητά του να εξασφαλίσει κάποια σημαντικά έργα για το νησί. Για να δούμε αν θα του «βγει» του δημάρχου…

Μ.ΟΡΦ

 

Από την κοπή της πίτας

Όπως κάθε χρόνο, η κοπή της βασιλόπιτας στον δήμο ολοκληρώθηκε με την κλήρωση του χρυσού Κωσταντινάτου, την παραλαβή των κομματιών της πίτας από τους παρευρισκόμενους και βραβεύσεις. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος βράβευσε με απονομή τιμητικής πλακέτας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, κ.κ. Ιάκωβο, την 98 ΑΔΤΕ, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Λιμενικό Σώμα, αλλά και τους αθλητές Γεώργιο Γκλάβα (Kung Fu), Μιχάλη Γιαννάκη (Tae Kwon Do), και τη συγγραφέα Δέσποινα Τζαννή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου,  το χορευτικό του Δήμου. Στην εκδήλωση τέλος συμμετείχε και η Χορωδία Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας» με μαέστρο τον Στέλιο Λασκαρίδη και η Χορωδία του Δήμου Λέσβου «Νίκος Μυρογιάννης», με μαέστρο την κα Λία Κεφαλά.

Α.Ω.

 

Ο Κόνσολας, Τομεάρχης της ΝΔ στα μέρη μας

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίσθηκαν οι Περιφερειακοί Τομεάρχες σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Με στόχο όπως γράφουν οι ανακοινώσεις των νησιωτικών ΝΟΔΕ της ΝΔ «την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες και την ανάδειξη των κατά τόπους προβλημάτων και προτεραιοτήτων, προκειμένου να υπάρξει ένας ρεαλιστικός και εξειδικευμένος προγραμματισμός, επικεντρωμένος στην ουσία των προβλημάτων της Περιφέρειας», Περιφερειακός Τομεάρχης Βορείου Αιγαίου ορίστηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας.

Α.Ω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top