FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Η έκφραση των συναισθημάτων

Είμαστε πιεσμένοι στη δουλειά, στο σπίτι ή ψυχολογικά, και την ώρα που νιώθουμε ότι σώνεται ο αέρας, συνήθως συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε, αντί να πάμε μια βόλτα ή να βρούμε διέξοδο. Κάποιοι υποφέρουν από στρες, κρίσεις πανικού ή αϋπνία. Τι μπορούμε να κάνουμε για όλα τα παραπάνω; Η δρ Ψυχολογίας, Σεβαστή Φωκά μίλησε γι’ αυτά στην ομιλία της την προηγούμενη εβδομάδα στα Δάφια, την Άγρα, το Σκαλοχώρι και στη Μυτιλήνη στο χώρο του Mosaik, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, στο πλαίσιο της «Σχολής Γονέων» που παρουσιάζει όλο τον Νοέμβριο η οργάνωση της «Αγκαλιάς».

Το σπουδαιότερο ανέφερε είναι η έκφραση των συναισθημάτων μας, τα οποία εν πολλοίς αγνοούμε. Είτε είναι αρνητικά είτε είναι θετικά. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι καθετί πρέπει να προσεγγίζεται μόνο με τη λογική και όχι με το συναίσθημα. Σύμφωνα με έρευνες των νευροεπιστημών, ωστόσο, φαίνεται πως δεν μπορούμε να αποφασίσουμε και να δράσουμε χωρίς και τη λογική αλλά και το συναίσθημα. Κανένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. Έτσι, για να είμαστε ψυχικά υγιείς, πρέπει να μάθουμε και να τα αναγνωρίζουμε, αλλά και να τα εκφράζουμε.

Με βάση αυτό ξεκίνησε η ομιλία της για «Τα συναισθήματα των παιδιών: Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους». Πώς; Το κλειδί είναι η ενσυναίσθηση, η οποία αποτελεί μέτρο πρόληψης των ψυχικών νοσημάτων. Έτσι «ψυχωτικοί» είναι εκείνοι που δεν αισθάνονται τους άλλους. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά, όμως, η ομιλία της θα ανεβεί online τις επόμενες ημέρες.

Αν.Παζ.

 

Άλλο ένα TedX

Από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου γέμισε η αίθουσα του ΦΟΜ από κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει το TEDx Lesvos. Δεκάδες οι εθελοντές για τρίτη χρονιά έφεραν σε πέρας μια μεγάλη διοργάνωση, η οποία αναμένεται να επαναληφθεί με άλλους ομιλητές την επόμενη χρονιά. Θα προσπαθήσουμε τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσουμε ένα μέρος των ομιλιών και το έργο των ομιλητών. Για αρχή όμως στεκόμαστε στη διοργάνωση.

Πολλοί από τους εθελοντές της ομάδας «ΙΔΕΑ» ασχολήθηκαν και με το «Open Lesvos» που δωρεάν ξενάγησε 100 επισκέπτες σε έξι αρχοντικά της Μυτιλήνης, κοινωνώντας την ιστορία τους. Αναμφίβολα ο εθελοντισμός δεν μπορεί να κάνει... παπάδες, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις ήδη έχει κάνει. Ας μη γελιόμαστε, μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων δημιουργεί με τις δράσεις της μια παράλληλη συνθήκη αισιοδοξίας, έναντι της δύσκολης καθημερινότητας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι την πλαισιώνουν.

Αν.Παζ.

 

Έρχεται η «Black Friday»!

Για την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η φετινή «Μαύρη Παρασκευή», γνωστότερη ως «Black Friday». Ένα ξενόφερτο έθιμο για τους καταναλωτές που πέρυσι, όταν για πρώτη ουσιαστικά φορά έγινε στην Ελλάδα, δημιούργησε αντιδράσεις. Θετικές αλλά και αρνητικές. Μάλιστα στη Μυτιλήνη οι έμποροι προσπάθησαν να δώσουν τη δική τους απάντηση στην «Μαύρη Παρασκευή», με πενιχρά όμως αποτελέσματα.

Επειδή ανεξάρτητα των όποιων αντιδράσεων η ετήσια αυτή καταναλωτική… γιορτή τείνει να γίνει θεσμός, ειδικά από τις μεγάλες αλυσίδες των καταστημάτων, καλό είναι εγκαίρως ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης να προετοιμαστεί έτσι ώστε την ημέρα αυτή να δώσει τη δική του απάντηση. Ιδέες υπάρχουν, βούληση υπάρχει, κάτι θα σκεφθούν προκειμένου να ωθήσουν το καταναλωτικό κοινό της πόλης στις τοπικές επιχειρήσεις και προϊόντα.

Σ.Σ.

 

Η κατάσταση  εκτροχιάζεται...

Κάθε μέρα που περνά οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο αυξάνονται ,αφού οι μετακινήσεις προς την ενδοχώρα είναι μηδενικές ,την ώρα που οι αφίξεις στο νησί συνεχίζονται , διογκώνοντας το ήδη οξυμένο πρόβλημα φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων . Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ...σφυρίζει αδιάφορα , παρά τις παραινέσεις των τοπικών αρχών ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο! Ηδη ,σύμφωνα με τα επίσημα χθεσινά στοιχεία , στο νησί ήδη συνωστίζονται 8.293 πρόσφυγες και μετανάστες στις υφιστάμενες δομές που λειτουργούν , με τους 6.413 από αυτούς να βρίσκονται στη Μόρια , η δυναμικότητα της οποίας είναι για να φιλοξενεί 2.300 άτομα,  δηλαδή μιλάμε για τριπλάσιο αριθμό που σε καμιά περίπτωση δεν είναι διαχειρίσιμος ! Αλλη λύση από την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου με την μεταφορά ευάλωτων και παιδιών στην ηπειρωτική χώρα δεν υπάρχει και αυτό δεν μπορεί να περιμένει γιατί ο χειμώνας είναι προ των ...πυλών και καμιά δικαιολογία δεν θα υπάρχει για ...αιφνιδιασμούς από τις καιρικές συνθήκες. Το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση γενικά φαίνεται να είναι δυσκίνητο για να ενεργήσει πριν είναι αργά ,προφανώς γιατί θεωρεί απαγορευτική τη μετακίνηση από τα νησιά αυτών των ανθρώπων , λόγω της συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας .

Και οι αρμόδιοι ...σφυρίζουν!

Ομως όταν οι καιρικές συνθήκες θα αγριέψουν η χώρα και η κυβέρνηση θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης ,όπως συνέβη και πέρυσι, και τότε θα αναγκαστεί να κάνει πράγματα υπό την πίεση των καταστάσεων που θα έχουν δημιουργηθεί ,αλλά θα είναι εκ των υστέρων και σίγουρα δυσκολότερα.Δεν κατανοούμε ,λοιπόν , γιατί αφήνεται πολύτιμος χρόνος να περνά ανεκμετάλλευτος ,επειδή ο κ. Μουζάλας θέλει να γίνει επίτροπος και έχει ...κολλήματα με τη συμφωνία , την οποία έχουν παραβιάσει οι πάντες και η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί στα νέα δεδομένα ,αφού στην πρόθεση της ασφαλώς και δεν ήταν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά ,χωρίς διέξοδο χιλιάδες μετανάστες.Η πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου να αναδείξει το θέμα και να πιέσει για την αποσυμφόρηση του νησιού δεν πρέπει να σταματήσει στην έκδοση του ψηφίσματος ,αλλά να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ,ώστε ο στόχος να επιτευχθεί πριν το κακό παραγίνει ,αν δεν έχει ήδη παραγίνει! Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει κόστος και γι΄αυτό κάποιοι θα έχουν την ευθύνη και σε κεντρικό επίπεδο ,αλλά και σε τοπικό γιατί δεν έπραξαν μέχρι τέλος το καθήκον τους έναντι των εγκλωβισμένων ,αλλά και της τοπικής κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο αυτήν την αφόρητη κατάσταση!

Μα.Μ. 

 

Μη φτάσουμε στο άλλο άκρο…

Είναι τραγική ειρωνεία και ένα άνευ προηγουμένου παιχνίδι της τύχης, το τροχαίο δυστύχημα έξω από την Καλλονή, που κόστισε τη ζωή στην ιστορική δήμαρχο Ερεσού Ζαφείρω Καραβασίλη και στον άτυχο βοσκό. Γιατί φέρνει αναπόφευκτα στο προσκήνιο το ζήτημα που αντιμετωπίζεται ως… «ταμπού» ελέω ευλογιάς και έχει να κάνει με την αποτελεσματική εφαρμογή και τήρηση των μέτρων, με κορωνίδα αυτών, την απαγόρευση μετακίνησης των κοπαδιών. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή η διαχείριση της επόμενης ημέρας, από τη στιγμή που απεδείχθη σήμερα ούτε λίγο, ούτε πολύ πως μία παράνομη μετακίνηση ζωντανών σε φάση… καραντίνας, έφτασε στο σημείο μέχρι και να εμπλακεί σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα. Γιατί δεν θέλει και πολύ οι αρχές, από εκεί που δεν τολμούσαν να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι σε κτηνοτρόφους που μετακινούσαν αποδεδειγμένα τα κοπάδια τους (οι μετακινήσεις ευθύνονται κατά 80% για την εξάπλωση του ιού), να φτάσουν σήμερα στο σημείο (για να αποποιηθούν από τις όποιες σημαντικές ευθύνες τους για την εξάπλωση της ευλογιάς) να ενοχοποιήσουν μέσα στον πανικό τους, τους κτηνοτρόφους. Θέλει προσοχή λοιπόν το πώς θα προσεγγιστεί στο εξής η υπόθεση του κτηνοτρόφου του κοπαδιού (σ.σ. ο βοσκός που σκοτώθηκε τα μετακινούσε) που ενεπλάκη στο δυστύχημα. Να μην στοχοποιηθούν άνθρωποι που λειτουργούν μέσα στον πανικό εδώ και μήνες για να βγάλουν μεροκάματο. Γιατί πρέπει να δει κανείς και την άλλη όψη του νομίσματος. Γιατί με τα σημερινά δεδομένα ποιος μπορεί να πείσει τους κτηνοτρόφους να μην κρύβουν τα ζωντανά τους, με ποιες εγγυήσεις αποζημίωσης αλλά και κάτω από ποια σοβαρή επιμέλεια όταν μέχρι πρότινος υπήρχαν μόνο τέσσερις κτηνίατροι για να δοθεί η μάχη κατά της ευλογιάς;

Μ.ΟΡΦ

Καλώς ή κακώς, το «ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»

Νίκος Σηφουνάκης, Νάσος Γιακαλής, Ηρακλής Βερβέρης, Γιάννης Βατός, Παντελής Πατερέλλης, Γιάννης Πετρέλλης, Σταύρος Δημηρούδης, Αλέκος Γιατζιτζόγλου, Γιάννης Τσακίρης, Τάκης Μουχτούρης, Μαρία Ψήμμα, Μιχάλης Δεμερτζής, εθεάθησαν μεταξύ πολλών άλλων ιστορικών στελεχών να περνούν από την κάλπη της Μυτιλήνης για τις εκλογές για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Στελέχη που την τελευταία ειδικά διετία (άλλοι και περισσότερο), δεν ήταν στο προσκήνιο και έδιναν την εντύπωση πως απείχαν πια από τα «πράγματα» του χώρου. Είτε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πορεία αυτού, είτε (κάποιοι) επειδή «φλέρταραν» ή και ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε γιατί μερικοί εξ αυτών μπορεί να θεώρησαν ότι έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος. Ο δικός τους, ή «του ΠΑΣΟΚ», μόνο οι ίδιοι ξέρουν. Οι προχθεσινές εκλογές όμως, τους έφεραν ξανά στις… επάλξεις και το αποτέλεσμα βάσει της συμμετοχής, απέδειξε πως ακόμα κι αν θεωρούνται «φθαρμένοι» μαζί με το «φθαρμένο» άλλοτε κραταιό Κίνημα, έχουν ακόμα αξιοσημείωτη δυναμική στο να κινητοποιήσουν κόσμο. Και η παρουσία τους, όσο κι αν «δαιμονοποιείται» ακόμα και από υποστηρικτές του «νέου φορέα» που προσδοκούν σήμερα μία νέα παράταξη, με χαρακτηριστικά που να ξεφεύγουν από το παρελθόν, δεν μπορεί να μην θεωρείται ακόμα καταλύτης στο να… γίνουν πράγματα για την Κεντροαριστερά. Και καλά και κακά. Και κάπου εδώ, από αυτήν την διαπίστωση, αρχίζει και η κουβέντα για το δεύτερο γύρο, αλλά και για τις εργασίες διαμόρφωσης του νέου φορέα που δείχνει τελικά να έχει ενδιαφέρον…

Μ.ΟΡΦ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top