FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Νέο κρούσμα και πίσω 42 ημέρες

Σε αδιέξοδο οδηγούνται πλέον οι κτηνοτρόφοι Μανταμάδου και Αγίας Παρασκευής αφού το νέο κρούσμα ευλογιάς που εντοπίστηκε, θα τους πάει πίσω άλλες 42 ημέρες (όπως προβλέπεται) και μάλιστα σε μία περίοδο «αιχμής» λόγω των Χριστουγέννων. Η ενημέρωση αυτή προκάλεσε νέο κύκλο προβληματισμού, ενώ η Κτηνιατρική υπηρεσία έκλεισε και το σφαγείο του Μανταμάδου λόγω του ότι -όπως απεφάνθησαν οι κτηνίατροι- υπάρχουν θέματα που αφορούν στη λειτουργία του και πρέπει να διορθωθούν εκ μέρους της ΑΔΕΛ.  Σύμφωνα με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους που μέσω του προέδρου του συνεταιρισμού Μανταμάδου Παναγιώτη Σταμάτη μίλησαν στην ΕΡα Αιγαίου, η τελευταία εξέλιξη σημαίνει οικονομική καταστροφή για το 97% των κτηνοτρόφων του Μανταμάδου και το 85% της Αγίας Παρασκευής που έχουν τα κοπάδια τους σε ακτίνα μικρότερη των 3.000 μέτρων από τα σημεία όπου εντοπίστηκαν κοπάδια με ευλογιά. «Σήμερα συνεδριάζουν οι κτηνοτρόφοι στο Μανταμάδο για να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Να σφάξουν δε μπορούν, να πουλήσουν γάλα δε μπορούν, οι έμποροι ζωοτροφών δε δίνουν πια τροφές με πίστωση, τί πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο»; Εύλογα τα ερωτήματα τους και απαντήσεις δεν υπάρχουν , παρά μόνο ευχές, μέρες που έρχονται!

Α.Ω.

 

Με παρέμβαση της «Κιβωτού»

Στις 19 Οκτωβρίου 2017, ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Κιβωτός» Μυτιλήνης ενημερώθηκε για ένα λευκό πιτ-μπουλ εντός αυλής στα προάστια της Μυτιλήνης το οποίο ήταν σε άθλια κατάσταση, με ανοιχτές πληγές. Τα μέλη της μετέβησαν επιτόπου συνοδεία των ανδρών της Άμεσης Δράσης (100) και αντίκρισαν ένα σκυλί να αργοπεθαίνει. Εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης του ζώου και του επεβλήθησαν από την Αστυνομία διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.100 ευρώ (αναμένεται η επικύρωσή τους από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου) για παράλειψη κανόνων ευζωίας του ζώου, βιβλιαρίου υγείας/εμβολιασμών και ηλεκτρονικής σήμανσης. Το ζώο μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό κτηνιατρείο όπου διαπιστώθηκε ότι έπασχε από προχωρημένη μορφή καρκίνου (που προκάλεσε και τις χαίνουσες πληγές), και αποφασίστηκε η ευθανασία του.

Η «Κιβωτός» συγχαίρει το συμπολίτη μας που δεν αδιαφόρησε μπροστά στο δράμα του ζώου καθώς και ευχαριστεί τους άνδρες της Άμεσης Δράσης στη Μυτιλήνη για την άμεση ανταπόκριση.

Αν.Παζ.

 

Τζαμιά σε Μυτιλήνη και Μήθυμνα

«Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών σε Μυτιλήνη, Χίο, τα ... Μήθυμνα,  Θεσσαλονίκη και Ρόδο. Ούτε στιγμή δε σκεφτήκαμε στο Φετιγέ Τζαμί να κάνουμε ορθόδοξη θρησκευτική λειτουργία. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω και ελευθερία στη δυνατότητα στη θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα», κατέληξε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο αναφέρθηκε στο κυπριακό και στα τζαμιά διευκρινίζοντας: «Να ξεκαθαρίσουμε, στο Κυπριακό, είμαι 43 χρονών και τόσα χρόνια είναι ανοιχτό. Κάθε φορά συζητάμε ποιος φταίει.»

Αν.Παζ.

 

Συμπαράσταση στον Γιάννη Μουζάλα!

Όλα τα είχαμε, η σελίδα συμπαράστασης στο facebook  για τον Γιάννη Μουζάλα, μας έλειπε. Άγνωστο ποιοι, έστησαν ολόκληρη σελίδα όπου εκθειάζουν τα προσόντα του κ. Μουζάλα ως υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Φαίνεται μάλλον ότι ο υπουργός αισθάνεται ότι χρειάζεται στήριξη. Δεν ρωτούν όμως καλύτερα εμάς που βιώνουμε από πρώτο χέρι το …έργο του;

Σ.Σ.

 

Να πάμε σαν μια ...γροθιά! 

Σε προχθεσινό μας σχόλιο για το μείζον θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ και με τίτλο " να μη ...πέσουμε αμαχητί" γράφαμε ότι " σε αυτόν τον αγώνα, έστω και τώρα,οι κυβερνητικοί βουλευτές των νησιών μας - και ο δικός μας Γ. Πάλλης- έχουν τη δική τους βαρύτητα" , σημειώνοντας ότι έπρεπε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και όλα τα επιχειρήματα μας! Φαίνεται ότι αυτές οι επισημάνσεις μας έπαιξαν το ρόλο τους και χθες με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι 4 κυβερνητικοί βουλευτές     των νησιών του βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, Γ.Πάλλης, Α. Μιχαηλίδης, Δ. Σεβαστάκης και Η. Καματερός, μας πληροφόρησαν ότι συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και του έθεσαν μετ΄επιτάσεως το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ταυτιζόμενοι και αυτοί στο αίτημα των νησιών που κινητοποιήθηκαν επιτυχημένα για να μη χαθεί το ισχύον καθεστώς. Από την ενημέρωση αυτή πληροφορούμαστε ότι το θέμα ...πάει στον πρωθυπουργό με τον οποίο θα υπάρξει και σχετική συνάντηση. Θα πρέπει να γίνει σαφές και από τους κυβερνητικούς βουλευτές προς την κυβέρνηση ότι ο ΦΠΑ δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με οποιανδήποτε πρόσθετη στήριξη που χρειάζονται τα νησιά, που είναι άλλωστε επιβεβλημένη δεδομένης της κατάστασης που βιώνουν και ένεκα προσφυγικού. Η μάχη αυτή πρέπει να κερδιθεί χωρίς απώλειες και σε αυτόν τον αγώνα ο καθένας με την παρουσία του και τη βαρύτητα του θα πρέπει να συμβάλει, γιατί τυχόν απώλεια του νησιωτικού ΦΠΑ, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, θα είναι μεγάλη υποχώρηση από τα σημερινά δεδομένα και η κοινωνία και η οικονομία των νησιών δεν το αντέχει. Το λίγο χρόνο που απομένει οφείλουν όλοι, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, να συμπορευτούν για το κοινό καλό και με μοναδικό στόχο ο ΦΠΑ να μείνει έστω και για έναν ακόμη χρόνο ως έχει! Εχουμε πολλά άλλα να διαφωνήσουμε και να συγκρουστούμε, στο θέμα αυτό θα πρέπει να πάμε σαν μια γροθιά εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν. Σε τελική ανάλυση όλοι θα κριθούν από τα έργα τους και όχι από τα λόγια και τις προθέσεις τους, είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε τις βουλές του καθένα και να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...όταν έρθει η ώρα της κρίσης!

Μα.Μ.   

 

Ο Ερντογάν για το προσφυγικό

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια από τον προϋπολογισμό μας. Μας δίνει 850 εκατ. ευρώ η Ε.Ε. που δίνονται στην Ερυθρά Ημισέληνο. Η Ε.Ε. δεν έχει δώσει αυτά που έχει υποσχεθεί.» Αυτές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με το προσφυγικό από τη συνέντευξη Τύπου. Αναμένουμε βέβαια πώς αυτές θα αποκρυπτογραφηθούν σε σχέση με την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, αν και μέχρι χτες το απόγευμα φαίνεται ότι δεν τέθηκε η άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά.

Πάντως, η σατιρική ιστοσελίδα «το Κουλούρι» έκανε μεγαλύτερο ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο περιθώριο της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δύο ηγέτες επρόκειτο να ανταλλάξουν δώρα με ιδιαίτερη σημασία, αφού αντί για κάποιο αναμνηστικό, σκόπευαν να… «ανταλλάξουν πρόσφυγες, σε μια κίνηση με έντονους συμβολισμούς. Πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου τόνιζαν, πως στον Τούρκο πρόεδρο θα παραχωρηθεί μια οικογένεια από τη Συρία, ενώ με τη σειρά του ο κ. Ερντογάν θα προσφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό μια οικογένεια Αφγανών»! Άμα υπάρχει χιούμορ…

Αν.Παζ.

 

«Πριν 45 χρόνια υπήρξε μια εισβολή…»

Μπορεί στο θέμα της γεωγραφίας της Λέσβου ο πρωθυπουργός να μένει μετεξεταστέος από κάθε άποψη, ωστόσο οφείλει κανείς να αναγνωρίσει πως χθες τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «έσπασαν» όπου χρειάστηκε τον εμφανή «τσαμπουκά» που επιδίωξε να βγάλει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο «σουλτάνος» πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, προκάλεσε όταν μίλησε για «επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης», αλλά χθες η ελληνική πλευρά δεν άφησε τίποτα να πέσει χάμω. Ο πρωθυπουργός μάλιστα άγγιξε και το Κυπριακό, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως κάποιος έκανε εισβολή στη μεγαλόνησο… «Δυο φίλες χώρες, δυο γειτονικές χώρες πρέπει να συζητούν κι όπου συμφωνούν κι όπου διαφωνούν. Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε κατανοητό τι εννοεί για τη συνθήκη της Λωζάνης. Δεν ζητάει αναθεώρηση. Αλλά και αν ζητούσε θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε... την Ιαπωνία. Κατάλαβα κάτι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα, με τα σύνορα που ορίζονται από τη Συνθήκη. Δεν κατάλαβα αν αυτό που θέτει είναι η επικαιροποίηση ή η ορθή τήρηση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει: «Κι αυτό που είπε για τη Θράκη έχει να κάνει με ορθή τήρηση. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης και όχι το στοιχείο που θα μας απομακρύνει. Η δική μας κυβέρνηση έχει μέριμνα, για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες. Συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν βήματα για το βιοτικό επίπεδο. Άκουσα και την τοποθέτηση του προέδρου για τις διαφορές σε Αιγαίο, Κυπριακό. Να ξεκαθαρίσουμε, στο Κυπριακό, είμαι 43 χρονών και τόσα χρόνια είναι ανοιχτό. Κάθε φορά συζητάμε ποιος φταίει. Πριν 45 χρόνια υπήρξε μια εισβολή…».

Α.Ω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top