Δεύτερη ανάγνωση 23-6-18

25/06/2018 - 11:09 Ενημερώθηκε 25/06/2018 - 11:19

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ…

Βγαίνουμε από την κρίση; Αλλάζει στη ζωή μας; Απλά ερωτήματα που θέτει από σήμερα ο πολίτης. Διότι καλή η συμφωνία με την οποία παρατείνονται τα δάνεια μας κατά δέκα χρόνια ενώ μας δίνουν δεκαπέντε επιπλέον δις. Στα τόσα  βέβαια δις που χρωστάμε τι είναι άλλα δεκαπέντε! Αλλά εν πάση περιπτώσει. Από εκεί και πέρα όμως; Τί αλλάζει στην καθημερινότητα του πολίτη; Και πόσο αυτή μπορεί ν’ αλλάξει όταν στόχος πολιτικών δυνάμεων είναι η επαναφορά των παλιών κακών συνηθειών; Και πόσο θα βοηθήσει την κυβέρνηση με το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια; Κι επίσης πώς θεωρείται βιώσιμο το χρέος όταν είχε αντίθετη άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ και πάνω εκεί επί χρόνια είχε στηρίξει την πολιτική του; Σουρεαλιστικό το πρωτοσέλιδο της κομματικής ΑΥΓΗΣ με τον υπέρτιτλο «Βιώσιμο το ελληνικό χρέος». Ποιος δεν θυμάται τους τσαμπουκάδες τους ότι μετά το σκίσιμο των μνημονίων θ’ ανάγκαζαν τους δανειστές να μας διαγράψουν το χρέος; Και μόνο το γεγονός ότι σήμερα «νοιώθουν ικανοποίηση» οι δανειστές μας, θα έπρεπε να μας ανησυχεί. Ποια είναι τα δεδομένα; ΠΡΩΤΟΝ. Παραδώσαμε στους δανειστές μας όλη την δημόσια περιουσία. Η θεωρία των κυβερνητικών ότι αυτοί απλώς την αξιοποιούν (!;), προφανώς απευθύνεται σε αφελείς. ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Μέχρι το 2022 και ανεξάρτητα της όποιας κυβέρνησης, είναι δεδομένη η δημοσιονομική πολιτικής της χώρας. Με όλα τα παρεπόμενα. Δηλαδή συντάξεις, μισθούς κλπ. ΤΡΙΤΟΝ. Με την πολιτική της κυβέρνησης εξαερώθηκαν οι Τράπεζες. Η κεφαλαιοποίηση τους έχει πέσει σε τέτοια χαμηλά επίπεδα που σε συνάρτηση με την άντληση των καταθέσεων των κρατικών φορέων, τις έχει απονευρώσει από την αγορά. ΤΕΤΑΡΤΟΝ. Οι πολίτες θα νοιώσουν την έξοδο του μνημονίου καλά στο πετσί τους με τις μειώσεις συντάξεων, μισθών, εμείς δε οι νησιώτες με την αύξηση του ΦΠΑ. ΠΕΜΠΤΟΝ. Οι ιδιωτικοποιήσεις που θεωρείται σήμερα ο μοχλός ανάπτυξης μιας οικονομίας, καρκινοβατεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επένδυση του Ελληνικού η οποία ακόμα αναμένεται να ξεκινήσει. ΕΚΤΟΝ. Εάν δεν τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις και δεν υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη, τότε τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα θ’ αντληθούν μέσω φορολογίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Τέλος, ποιό είναι το σχέδιο και ποιό το όραμα της κυβέρνησης, ποιό είναι το δικό τους μοντέλο εκπαίδευσης, ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και εθνικής συμπόρευσης; Ένα απόλυτο κενό…

 

Κύριε Διευθυντά,

Οι έχοντες αυτοπεποίθηση για τις απόλυτα σωστές πολιτικές τους θέσεις για το ΠΑΣΟΚ, ας έχουν τουλάχιστον το θάρρος να το κάνουν επώνυμα μήπως πειστούμε κι εμείς οι… Κούληδες!

 

 

LESVOS LIFE

ΚΛΗΔΟΝΑΣ (1)

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής «Οι Φίλοι της Παράδοσης», οργανώνει τη Δευτέρα 25/06, στις 8 το βράδυ, εκδήλωση με τίτλο «Αναβιώνοντας το έθιμο του Κλήδονα», στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή. Με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα την προηγούμενη μέρα, θα αναβιώσει το έθιμο της λαϊκής μας παράδοσης, όπου τα κορίτσια «ζητούν» να μαντέψουν το «τυχερό» τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

ΚΛΗΔΟΝΑΣ (2)

Τα λαογραφικά έθιμα του Κλήδονα και τα Κάψαλα θα αναβιώσει και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου σήμερα Σαββάτο 23 στις 6.00 το απόγευμα, στην πλατεία του χωριού. Μετά τον Κλήδονα θα ανάψουν οι φωτιές και σύμφωνα με το έθιμο τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς θα καούν και οι πιο τολμηροί, μικροί και μεγάλοι θα πηδήξουν τις φωτιές. Οι φωτιές λέγονται φανοί ή κάψαλα, γι' αυτό και η ημέρα της γιορτής λέγεται του Αγίου Ιωάννου του Φανιστή, ή του Φωταρά, του Λαμπαδάρη. Ο Σύλλογος μας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να περάσουν

ένα όμορφο απόγευμα στο γραφικό ορεινό χωριό το Ακράσι να συμμετάσχουν στην γιορτή του Κλήδονα και τα Κάψαλα παίρνοντας μαζί τους μόνο την καλή τους διάθεση και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια τους.

Έχει άποψη ο Σύλλογος Μακεδόνων;

Εδώ στη Μυτιλήνη υπάρχει και Σύλλογος Μακεδόνων που χρόνια παρουσίαζε μεγάλη δραστηριότητα, αν και τον τελευταίο καιρό έχει πέσει σε αδράνεια. Άλλωστε υπάρχουν πάρα πολλοί Μακεδόνες που ζουν κι εργάζονται στο νησί μας με γνωστές πάντα τις ευαισθησίες τους για τον τόπο καταγωγής τους. Οπότε μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, τώρα που ανέκυψε το Μακεδονικό και υπογράφηκε η σχετική συμφωνία, ο Σύλλογος να μην έχει εκφράσει ούτε την άποψη του.

 

Παρουσίαση βιβλίου 

Το νέο βιβλίο του γνωστού συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα «Μυρωδιά από Σανίδι» θα παρουσιαστεί στο νησί μας. Την Δευτέρα στον Μόλυβο στις 7.30 στο Συνεδριακό Κέντρο που θα το προλογίσει η Ξένια Καφετζέλλη ενώ η Βασιλική Χαβουτσιώτη θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου. Την Τρίτη στις 8 το βράδυ στην Μυτιλήνη και στο βιβλιοπωλείο Book & Art ο συγγραφέας θα συστήσει σε παλιούς και νέους αναγνώστες το νέο του μυθιστόρημα.

 

 

Το χιούμορ του Γιάννη Ζερδελή

«Με το ένα πόδι έξω από τα μνημόνια! Σωστά! Όλα τα άλλα μέλη μέσα!» Μ’ αυτήν την χιουμοριστική ατάκα στο facebook του, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής σχολίασε την έξοδο από το μνημόνιο! Και ποιος δεν συμφωνεί;

 

Ένα διαφορετικό ημερολόγιο

Ίσως να είναι το πρώτο ημερολόγιο του 2019! Το οποίο όμως δεν είναι στα Ελληνικά! Είναι γραμμένο στα Αγγλικά και στα Ολλανδικά. Ονομάζεται «Tastes of Lesvos», εκδόσεις ΜΥΘΟΣ και στο οποίο κάθε μήνας έχει τη δική του Λεσβιακή συνταγή. Μια έξυπνη και χρήσιμη έκδοση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey