FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Δεύτερη Ανάγνωση

ΚΑΛΗ - «ΜέΡΑ25»!

Από σήμερα αλλάζει η καλημέρα! Έρχεται το «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής» γνωστόν ως «ΜέΡΑ25» το οποίο με αρχηγό τον Γιάνη Βαρουφάκη φιλοδοξεί ν’ αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης! Και όπως μας πληροφορεί, ονομάστηκε έτσι επειδή: «Κουραστήκαμε στην ατελείωτη νύχτα των Μνημονίων (που όλο “τελειώνουν” μονιμοποιούμενα). Και επειδή, άλλωστε, “diem” σημαίνει, στα λατινικά, “μέρα”…»! Η εξέχουσα αυτή ανακοίνωση έγινε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και μία μέρα μετά την (νέα) κρίση των Ιμίων -ή μήπως Καρντάκ κύριε Κοτζιά; Γιατί από ταξιδάκια και διαβουλεύσεις πάμε μια χαρά. Μόνο που τα προβλήματα με τους βασικούς και καθοριστικούς γείτονες μας, ολοένα και ξεφεύγουν. Με την Τουρκία τα γνωστά. Με τα Σκόπια επίσης πάνε τα πράματα άσχημα, με τους Αλβανούς οσονούπω πλακώνουν οι …Τσάμηδες. Τώρα εάν τα πάμε καλά με την …Αίγυπτο, μην κάνουμε και πλάκες μέρες πονηρές που διάγουμε. Γιατί τώρα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό και από τους …αλληλέγγυους Έλληνες ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Ότι ακόμα και για αυτό το αυτονόητο που προηγούμενοι ηγέτες το έκαναν αυτονόητο, δεν είναι αυτονόητο στα χεράκια του Τσίπρα. Και η τραλαλά πολιτική με ανοικτά σύνορα, με αλληλέγγυους και με άλλα τέτοια, είναι πολύ καλή. Αρκεί να είσαι στο αμφιθέατρο! Όταν όμως είσαι ηγέτης μιας μεγάλης χώρας με δεδομένα προβλήματα, συμμαχίες, αντιλήψεις και με γενικό κανόνα ότι δεν υπάρχουν φίλοι αλλά μόνο συμφέροντα, τότε θα πρέπει ανάλογα να κινείσαι. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν έγινε τυχαία μεγάλος εθνικός ηγέτης. Με την διορατικότητα και την αποφασιστικότητα που τον διέκρινε, έκανε τις ανάλογες συμμαχίες προκειμένου να μεγαλώσει την χώρα του. Και την μεγάλωσε. Βέβαια μετά ήρθαν οι …πατριώτες το 1920 και γνωστή η συνέχεια. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «έδεσε» την Ελλάδα στην …κακιά ΕΟΚ. Τι φώναζαν τότε; «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»! Τώρα σ’ αυτό το «συνδικάτο» στεκόμαστε για να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας. Αυτό και μόνο το «συνδικάτο» έβγαλε έστω και μια τυπική ανακοίνωση συμπαράστασης. Πού είναι οι Ρώσοι, ο Μαδούρο και οι λοιποί …φίλοι μας; Κρύος ιδρώτας σε πιάνει όταν σκεφτείς πώς θα ήμασταν χωρίς αυτό το «συνδικάτο». Και όλοι αυτοί που ήθελαν τον απομονωτισμό των ΗΠΑ; Τουλάχιστον πριν υπήρχε η βούληση ο εκάστοτε πλανητάρχης να σηκώσει το τηλέφωνο του οβάλ γραφείου και να πει «στοπ» στον Τούρκο ηγέτη. Τώρα θα το κάνει ο Τραμπ; Το πολύ - πολύ να κάνει κανά tweet…

Η πάλαι ποτέ Ελλάδα του Μποστ ως Πειναλέων, πόσο μοιάζει με την σημερινή Ελλάδα! «Αϊ λάικ τσιμπολογάι» και «Είμαστε πανί με πανί»! Μια ζωή τα ίδια…

 

ΕΙΠΕ

«Η αίσθηση να βλέπεις από κοντά αυτό που προσπαθείς να διοικήσεις από απόσταση, βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση».

Όλγα Ιορδανίδου, διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου («Δημοκράτης»)

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1956

Μίμης Γαληνός: Παραιτείται από δήμαρχος για να γίνει βουλευτής

 Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης, ο δήμαρχος Μίμης Γαληνός (πατέρας του σημερινού δημάρχου) ανακοινώνει επισήμως την απόφαση του να παραιτηθεί από το αξίωμα προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του, ευχαρίστησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποδοτική συνεργασία. Στον δήμαρχο απάντησε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τασσά, η οποία τον ευχαρίστησε για την συνεργασία ευχόμενη την εκλογή του και ως βουλευτής. Ο Μίμης Γαληνός είχε εκλεγεί δήμαρχος το 1954 και ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Ένωσης». Στις εκλογές έλαβε 7.371 ψήφους και εκλέχτηκε βουλευτής, ο δε συνδυασμός με ποσοστό 62,56%, εξέλεξε τους πέντε από τους επτά βουλευτές. Πρώτος σε ψήφους βουλευτής του ψηφοδελτίου, είχε αναδειχθεί ο Ηλίας Ηλιού. Λίγο καιρό μετά έγιναν οι δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Μυτιλήνης όπου εξελέγη ο Απόστολος Αποστόλου. Ο οποίος μάχες παρέμεινε δήμαρχος μέχρι το 1982, εκτός από το διάστημα της χουντικής διακυβέρνησης 1967-1974.

 

ΑΠΟΨΗ

Η σιωπή της Μόσχας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Του Σταύρου Τζίμα («Καθημερινή»)

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με δήλωση του προέδρου Γιουνκέρ, αποδοκιμάζει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο. Το ίδιο και η Γερμανία δια του Υπουργείου Εξωτερικών της. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Πάιατ, σπεύδει στην Άγκυρα με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τίλερσον, για να προλάβουν τα χειρότερα.

Η λαλίστατη για το παραμικρό που συμβαίνει στα Βαλκάνια, Μόσχα, σιωπά ή αλλιώς κάνει το κορόιδο για το ορατό ενδεχόμενο να πάρει φωτιά το Αρχιπέλαγος. Και γιατί να μην το κάνει όταν έχει ήδη πουλήσει πυραύλους S-400 και πυρηνική τεχνολογία στην Τουρκία (για ειρηνικούς σκοπούς προσώρας), ενώ Πούτιν και Ερντογάν κάνουν μαζί (με τους μουλάδες της Τεχεράνης) «δουλειές» στη Μέση Ανατολή;

Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ετοιμάζεται να βραβεύσει, την άλλη εβδομάδα, τον Πούτιν, ως τον ηγέτη-ακάματο εργάτη της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, τον εγγυητή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (τρομάρα μας, οι εικόνες από την σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ναβαλνί είναι φρέσκες και εφιαλτικές), και φαντάζομαι ως άνθρωπο του «πνεύματος» της KGB.

Είχε προηγηθεί και ένας άλλος φάρος της επιστήμης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, το οποίο επέδωσε στον Ρώσο πρόεδρο παράσημο για όλα τα παραπάνω, και μάλιστα ειδική αποστολή της συγκλήτου ξόδεψε λεφτά και μετέβη στην Αθήνα, όπου επέδωσε στον πρέσβη της Ρωσίας το μετάλλιο, ενώ μια δημοσκόπηση στην Ελλάδα έφερε τον Πούτιν πρώτο σε πρώτο σε δημοφιλία ηγέτη.

Τώρα «τούτη την άνοιξη», «ραγιάδες-ραγιάδες» και πάλι περιμένου(ν)με -πολλοί- τον Μόσκοβο να φέρει το σεφέρι. Αλλά το «ξανθό γένος» έχει επιλέξει το μισοφέγγαρο και δεν ξεγελιέται με παράσημα στον λατρεμένο του.

Πώς το έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός; «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε πάντοτε ευκολόπιστε και πάντα προδομένε».

Ή πώς το είπε ο λόρδος Πάλμερστον; «Δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι ή αιώνιοι εχθροί, υπάρχουν αιώνια συμφέροντα».

Καλά ξεμπερδέματα.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Ξεκινούν σήμερα βράδυ οι τριήμερες εκδηλώσεις των ετήσιων καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Αγιάσο, με την πραγματοποίηση παραδοσιακής πατινάδας και την αναβίωση του εθίμου της περικεφαλαίας στις γειτονιές του χωριού.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Οι τρεις πινακίδες» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..

- Η ταινία «Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι: Απελευθέρωση» στο «Cine Αρίων» στις 9:45 μ.μ..

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Έκθεση ελληνικών περιοδικών και κόμικς συλλογής Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερά πανήγυρις Πολιούχου Μυτιλήνης Αγίου Θεοδώρου Νεομάρτυρος του Βυζαντίου. Κλειστή η Αγορά της Μυτιλήνης.

ΦΙΛΟΖΩΪΚΑ

Η «Κιβωτός Μυτιλήνης» πραγματοποιεί το αποκριάτικο πάρτι της στο «Μουσικό Καφενείο», μετά τις 22:00.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

- Καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Καμπούδι της Αγιάσου στις 3 μ.μ..

- Αποκριάτικη παρέλαση πληρωμάτων, γλέντι στην πλατεία του Πλωμαρίου στους ρυθμούς λάτιν μουσικής και χορευτικά στις 2:30 μ.μ..

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Ο Πεζοπορικός Σύλλογος «Ορειάς» θα περπατήσει σε μονοπάτια μεταξύ Λαφιώνα και Φίλιας. H αναχώρηση θα γίνει στις 9:30 το πρωί από το «My Market» του κεντρικού πάρκινγκ Μυτιλήνης.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Καρναβαλικές εκδηλώσεις στην πλατεία της Αγιάσου στις 3 μ.μ..

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του νέου τόμου «Αιολικά Χρονικά» στην αίθουσα του Πειραματικού Σχολείου στις 8 μ.μ..

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η Θεατρική Ομάδα του «Παγγεραγωτικού» Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας, παρουσιάζει την παράσταση «Φαύστα» του Μποστ, στην Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης», στον Παπάδο στις 9 μ.μ..

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 13:25
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεύτερη Ανάγνωση Δεύτερη Ανάγνωση 21-2-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top