
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αστυνόμευση για να έχουν αξία…
Έχουμε αναγνωρίσει στη δημοτική κοινότητα Μυτιλήνης πως τα αντανακλαστικά της είναι πολύ γρήγορα και πως η αποφασιστικότητά της διαμορφώνει καθοριστικά τις εξελίξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις καθημερινότητας στην πόλη, ειδικά μετά την εφαρμογή της πεζοδρόμησης στην Κομνηνάκη.
Βλέποντας δε πως η εξουσιοδοτημένη ειδική επιτροπή εργασίας, που θα κατέγραφε και θα οριοθετούσε νέες θέσεις στάθμευσης στα δίκυκλα, κατάφερε μέσα σε περίπου μία εβδομάδα να κάνει τη δουλειά της χωρίς χρονοτριβή, οφείλουμε να πούμε ξανά καταρχάς «μπράβο».
Ωστόσο, θα πούμε ξανά (και ξανά) πως η επιτυχία ή μη των κυκλοφοριακών μέτρων που εφαρμόζει κατά καιρούς ο Δήμος κρίνεται από την αστυνόμευση. Έτσι λοιπόν και τώρα θα πούμε πως πρέπει να εξασφαλιστεί μια καλή συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της Τροχαίας και του Λιμενικού για να… διαφυλαχτούν οι θέσεις στάθμευσης για τα δίκυκλα.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σημαντικός χώρος για τη στάθμευση -αποκλειστικά- των δικύκλων υπάρχει και σήμερα, αλλά είναι μόνιμα κατειλημμένος από αυτοκίνητα που παρκάρουν με θράσος. Πολλά δε από αυτά είναι… μόνιμα σταθμευμένα εκεί, που σημαίνει ότι οι οδηγοί τους είναι οι ίδιοι που εμφανίζονται να… «διαβουλεύονται» με τους δημοτικούς άρχοντες κατά καιρούς τα όποια μέτρα του Δήμου, οι «περίοικοι» δηλαδή και οι «καταστηματάρχες» της προκυμαίας και του ιστορικού μας κέντρου.
Μ.ΟΡΦ
Καταργεί και τα ανθρώπινα δικαιώματα…
Αίρει προσωρινά η Τουρκία την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σπεύδοντας να προσθέσει ότι κάτι αντίστοιχο έπραξε και η Γαλλία.
Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που θα παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στηριζόμενη σε άρθρο της ίδιας της Σύμβασης που επιτρέπει την παρέκκλιση από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η κρίση στην Τουρκία, που ακολουθεί το πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη, δεν θα είναι κάτι το παροδικό. Και ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα και εδώ στα νησιά μας ως κάτι που μας αφορά μόνο καθαρά τουριστικά, αν και διαφαίνεται πως Τούρκοι επισκέπτες δύσκολα θα έρθουν ξανά σύντομα στα μέρη μας…
Α.Ω
1η Οκτωβρίου το 3ο ΓΕΛ στη Λαμπεντούζα
Την 1η του Οκτώβρη θα ταξιδέψει τελικά στην Ιταλία και στη Λαμπεντούζα το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τελική συνάντηση εργασίας που θα γίνει εκεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ευρώπη ξεκινά στη Λαμπεντούζα», αφού χθες δημοσιοποιήθηκε και επίσημα το πρόγραμμά του.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά από συνεργασία των διευθύνσεων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των Υπουργείων Παιδείας Ιταλίας και Ελλάδας, επιλέχθηκε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου προκειμένου να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, δόθηκε η δυνατότητα σε ένα λύκειο της Λέσβου, το οποίο υλοποίησε δράση σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και συμμετείχε στο πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης «Υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους» ή βραβεύθηκε για την αντίστοιχη δράση του από το ΥΠΠΕΘ, να εκπροσωπηθεί από τρεις μαθητές (ηλικίας 16-18 ετών) και έναν συνοδό σε εκδήλωση μνήμης στα θύματα της προσφυγιάς και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας.
Α.Ω
Και μια παραδοχή
Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ζητημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα, παραδέχθηκαν χθες οι δύο γενικοί γραμματείς Στρατής Ζαφείρης και Νικόλαος Φράγκος. Ο κ. Ζαφείρης ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό αναμένει να αντιμετωπισθεί σε θεσμικό επίπεδο από το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής.
Κι όταν άκουσε την επισήμανση των δημοσιογράφων «μα δεν έχει συνεδριάσει ως σήμερα», απάντησε «δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να τα ξεκινήσουμε όλα από την αρχή».
Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, μας γεννήθηκε η απορία: Μα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση δεν είχε θέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα;
Γιατί δεν επιχειρεί να εφαρμόσει αυτές τις θέσεις και επιδιώκει εκ νέου ενημέρωση από τους τοπικούς φορείς, ώστε κάποια στιγμή να καταλήξει σε έναν νέο σχεδιασμό, που είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοστεί;
Στα εύλογα αυτά ερωτήματα προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση και εδώ είναι το πρόβλημα.
Ν.Μ.
Μια από τα ίδια
Κομποστοποίηση, φερτάρδευση, αδρανοποίηση με χρήση υδράσβεστου κ.λπ., αυτές τις γνωστές αλλά κοστοβόρες λύσεις για τη διαχείριση του κατσίγαρου άκουσαν για ακόμη μια φορά οι ελαιοτριβείς της Λέσβου, που συναντήθηκαν χθες με το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη.
Στην ουσία, μέχρι τώρα, η επίσκεψη των δύο γενικών γραμματέων δεν προσέθεσε τίποτα νεότερο απ’ αυτά που ήδη γνωρίζαμε. Η κυβέρνηση δείχνει να κινείται στο ίδιο πλαίσιο που κινούνταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετά το 2010. Τα μέτρα που πλήττουν τους παραγωγικούς κλάδους των νησιών δεν αναιρούνται κι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους επιβίωσης σε άλλες κατευθύνσεις. Δηλαδή μια από τα ίδια.
Εκτός κι αν η επίσκεψη στη γενέτειρα είχε στόχο την αναψυχή και οι επαφές με τους τοπικούς φορείς έχουν στόχο να δικαιολογήσουν την επίσκεψη.
Ν.Μ.
Νέο πλαίσιο ελέγχων
Κυβέρνηση και δανειστές επεξεργάζονται νέους τρόπους για να μειωθεί η αδήλωτη εργασία, τόνισε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαος Φράγκος. Ανέφερε ότι πρακτικά είναι αδύνατο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως είναι η Επιθεώρηση Εργασίας και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, να κάνουν πλήρεις ελέγχους στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα και στα νησιά μας ειδικότερα.
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι οι έλεγχοι θα γίνονται σε πρώτη φάση με τη χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών εφαρμογών κι, όπου εντοπίζονται περιπτώσεις ύποπτες για παράβαση, θα γίνονται στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι. Με λίγα λόγια, οι ελεγκτές σπάνια θα περνούν την πόρτα μιας επιχείρησης, όμως αν την περάσουν θα ξέρουν πολύ καλά τι ψάχνουν.
Επιπλέον, στο νέο πλαίσιο προβλέπεται η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Δηλαδή είναι πολύ πιθανό οι ίδιοι υπάλληλοι που θα κάνουν αγορανομικούς ελέγχους, να κάνουν φορολογικούς ελέγχους και παράλληλα να ελέγχουν αν υπάρχουν αδήλωτοι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση.
Ν.Μ.