Δεύτερη Ανάγνωση

03/06/2016 - 13:53

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, το πρόγραμμα που σκέφθηκε και υλοποίησε η «Συνύπαρξη» και αφορούσε μονοήμερες εκδρομές των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στο νησί μας. Σ

«ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ» ΚΑΙ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ


Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, το πρόγραμμα που σκέφθηκε και υλοποίησε η «Συνύπαρξη» και αφορούσε μονοήμερες εκδρομές των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στο νησί μας. Στις εκδρομές αυτές δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να περάσουν λίγες ευχάριστες ώρες, επισκεπτόμενα τουριστικές περιοχές, μουσεία, να μάθουν για την πλούσια τοπική ιστορία και παράλληλα να ψυχαγωγηθούν παίζοντας ποδόσφαιρο ή κάνοντας μια βουτιά στη θάλασσα. Λόγω της ιδιαιτερότητας των παιδιών ήταν μια δύσκολη αποστολή που απαιτούσε ιδιαίτερους χειρισμούς και ως εκ τούτου πραγματοποιήθηκαν πέντε εκδρομές με τα παιδιά να χωρίζονται σε πέντε διαφορετικές ομάδες.

Ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης», Στρατής Πόθας (φωτο), εξέφρασε την ικανοποίηση του όχι μόνο για το πρόγραμμα, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι τα παιδιά έμειναν ικανοποιημένα, περνώντας λίγες ώρες έξω από τους καταυλισμούς σαν ελεύθεροι πολίτες. Ελπίζουμε να συνεχιστούν τέτοιες όμορφες προσπάθειες.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ


Εξετάσεις περνάει το Γεωπάρκο τέλη Ιουνίου! Στις 25 Ιουνίου έρχονται δύο επιστήμονες, ένας Γάλλος και ένας Ιάπωνας, που θα μείνουν για πέντε μέρες στο νησί μας προκειμένου να εξετάσουν εάν εκπληρώθηκαν τα κριτήρια για το Γεωπάρκο της Λέσβου και εφόσον πληρούνται όλοι οι όροι, να συνεχιστεί ο χαρακτηρισμός του Γεωπάρκου. Ο Νίκος Ζούρος (φώτο) είναι πανέτοιμος και αναμένεται να συνεχιστεί ο χαρακτηρισμός του νησιού μας ως Γεωπάρκο, ενώ και ο Δήμος Λέσβου θα πρέπει να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του προκειμένου να αξιοποιήσουμε αυτόν το χαρακτηρισμό.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΓΙΟΚ;


Μεγάλο στοίχημα οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης, το οποίο έχασαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Φουριόζα είχε μπει η παρούσα δημοτική αρχή στην υπόθεση πεζοδρόμησης κεντρικών δρόμων, όπως π.χ. της Ερμού και της Κομνηνάκη, με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Πάνο Πίτσιο (φώτο), να το έχει θέσει ως στόχο. Συζητήσεις, διαβουλεύσεις, σχέδια, δηλώσεις κλπ.. Αποτέλεσμα; Όχι μόνο δεν πεζοδρομήθηκαν, αλλά τα μηχανάκια κάνουν …σούζες! Επειδή φαίνεται πως το όποιο ενδιαφέρον έχει καταλαγιάσει, να υποθέσουμε ότι θα έχουμε το ίδιο σενάριο; Δηλαδή να συρθεί το πρόβλημα μέχρι να το αναλάβει η επόμενη δημοτική αρχή; Εάν πάλι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να σπάσει αυγά, ας το κάνει τώρα.

ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ ΣΤΟ ΜΟΛΥΒΟ


Από το Μόλυβο μέχρι την Στύψη, εδώ και δέκα ημέρες, συνεργεία τηλεπικοινωνιακού οργανισμού έχουν ανοίξει λακκούβες στην άσφαλτο και στα πεζοδρόμια. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι, αφαιρούν την άσφαλτο, κάνουν τον έλεγχο τους, ρίχνουν αμμοχάλικο και αποχωρούν. Τις πέτρες από το πλακόστρωτο τις παρατούν, με κίνδυνο, αν κάποιοι δεν τις κλέψουν, να βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας ανάλογα προβλήματα. Όπως μού γράφει Μολυβιάτης: «Οι ελάχιστοι τουρίστες που ήρθαν φέτος στη Βόρεια Λέσβο ή οι ντόπιοι, εάν δεν σκοντάψουν τη νύχτα που δεν έχουμε φωτισμό, τότε θα γλιστρήσουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου που οδηγούν και θα βρεθούν στο χωράφι απέναντι»! Σωστές λοιπόν οι επισημάνσεις και δεδομένου ότι έχει τραβήξει πολλά το τελευταίο διάστημα ο όμορφος Μόλυβος, ας παρέμβουν τουλάχιστον η δημοτική αρχή και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος προκειμένου ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός να τακτοποιήσει εγκαίρως τις εκκρεμότητες.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ


Στη Μυτιλήνη το διήμερο 2 με 3 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το 3ο Αιγαιοπελαγίτικο Οδοντιατρικό Συνέδριο. Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την ευθύνη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου και ο πρόεδρος του, Παναγιώτης Λαμπούσης (φώτο) επισημαίνει: «Όταν το ξεκινήσαμε πριν έξι χρόνια, είχαμε σαν πρώτο στόχο να δημιουργήσουμε ένα συνέδριο στο ακριτικό Αιγαίο μας, για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων μας, αλλά και σαν δεύτερο, να τονώσουμε τις μικρές μας κοινωνίες με τον συνεδριακό τουρισμό, οργανώνοντας ολιγοήμερες διακοπές, εκ περιτροπής κάθε δύο χρόνια στα πολύ όμορφα νησιά μας». Στο Συνέδριο αναμένονται να πάρουν μέρος πενήντα περίπου οδοντίατροι της Λέσβου και γύρω στους σαράντα από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Πολλοί έχουν έτοιμη την ατάκα: «Εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική!». Δυστυχώς, ασχολείται εκείνη μαζί σου! Είναι σαν να πλημμυρίζει το σπίτι σου και να λες «εγώ δεν ασχολούμαι με τη διαρροή». Η εποχή της ιδιωτικής νιρβάνας τελείωσε, για όλους μας. Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ, ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ…
Άλλαξαν οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΛ. Από πράσινοι έγιναν μπλε! Οι τιμές όμως, παραμένουν οι ίδιες… Εκεί ωστόσο που θα μειωθούν οι λογαριασμοί, είναι της ΔΕΗ. Μην …παραμυθιάζεστε ότι γίνεται από κυβερνητική ευαισθησία. Απλώς κι εδώ αρχίζει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός…

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Κοινωνικού τουρισμού», που δίνει διπλάσιο χρόνο διακοπών σε όσους/ες επιλέξουν τα νησιά της «προσφυγικής κρίσης», δηλαδή αντί πέντε μέρες, δέκα! Καλό ακούγεται. Το θέμα όμως είναι πόσοι άνεργοι και πόσοι εργαζόμενοι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καθίσουν δέκα ολόκληρες μέρες στο νησί μας. Για να δούμε στο τέλος της χρονιάς, πόσοι μας επισκέφθηκαν μ’ αυτό το πρόγραμμα;

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…..

ΙΟΥΝΙΟΣ 1890
Γεννιέται ο Στρατής Μυριβήλης

Γεννήθηκε στη Συκαμιά το 1890, όπου και έζησε ως το 1969. Από μικρό, η λογοτεχνία κίνησε έντονα το ενδιαφέρον του.

Η Λέσβος εκείνη την εποχή γνώριζε μεγάλη πνευματική άνθηση (λεγόμενη «Αιολική σχολή») και ο Μυριβήλης ήρθε σε επαφή με τους πνευματικούς κύκλους του νησιού και άρχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά. Παράλληλα, επειδή αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, εργαζόταν ως δάσκαλος, ενώ εξέδιδε δύο εφημερίδες, την «Καμπάνα» (1923-1924) και τον «Ταχυδρόμο» (μέχρι την εγκατάστασή του στην Αθήνα το 1932).

Συνέχισε να συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες («Η Καθημερινή», «Ακρόπολις», «Η Πρωία», «Δημοκρατία» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου), περιοδικά («Νέα Εστία», «Το Ναυτικό μας», «Στρατιωτικά Νέα») και το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ έγινε και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1958.

Το 1940 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο για το έργο του «Το γαλάζιο βιβλίο» και το 1958 έγινε ακαδημαϊκός. Πέθανε τον Ιούλιο του 1969.

 

ΕΙΠΕ


«Αν μία δημοτική αρχή δεν λειτουργεί σύννομα και η αυτοδιοικητική ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης δεν προστατεύει το Δήμο, πρέπει να αναλάβουμε σαν πολίτες τις ευθύνες μας».
Γιάννης Βατός, πρώην αντιδήμαρχος («Εμπρός»)

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6
- Αποχή δικηγόρων.
- Παρουσίαση του βιβλίου «Ταξίδι Μέλιτος» στο «Book & Art» στις 8 μ.μ..
- «Να ‘ρθεις αυτή την όμορφη βραδιά...» στο θεατράκι των «Αστέγων» στις 8:30 μ.μ..
- Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον ελληνικό κινηματογράφο στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγ. Παρασκευή στις 6 μ.μ..
- Η ταινία «Angry Birds» στο «Cine Αρίων» στις 8:45 μ.μ..
- Η ταινία «Χελωνονιντζάκια 2: Έξω από τις σκιές» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..
ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6
- Πανελλήνιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
- Εθελοντική Αιμοδοσία στην Στύψη στο Ιατρείο το απόγευμα.
- «Ένας λαχανόκηπος για τους μικρούς μας βιβλιοφάγους» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης στη 1 μ.μ..
- «Να ‘ρθεις αυτή την όμορφη βραδιά...» στο θεατράκι των «Αστέγων» στις 8:30 μ.μ..
- Η ταινία «Χελωνονιντζάκια 2: Έξω από τις σκιές» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..
ΚΥΡΙΑΚΗ 5/6
- Πανελλήνιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
- Εθελοντικός Καθαρισμός παραλίας Βατερών το πρωί.
- Καθαρισμός βυθού στο λιμένα Πλωμαρίου στις 11 π.μ..
ΔΕΥΤΕΡΑ 6/6
- Αποχή δικηγόρων.
- Εκλογές στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στον εκθεσιακό της χώρο στις 7 μ.μ..
- «Παιχνίδια Στρατηγικής στη Σκακιέρα του Κόσμου» από το Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 6:30 μ.μ..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey