Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56


Δηλητηριάσεις από όστρακα στη Λήμνο

Το Νοσοκομείο και τα ιατρεία της Μύρινας γέμισαν το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας και χθες Τρίτη από ασθενείς που έπαθαν δηλητηρίαση από τα όστρακα τα οποία δεν αλιεύτηκαν στις θάλασσες του νησιού, αλλά εισήχθησαν από τη Θεσσαλονίκη.
Στο κρεβάτι πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα τόσο ο έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας, όσο και ο πρώην έπαρχος Θόδωρος Μπαβέας, αλλά και ο πρώην διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Λήμνου Βασίλης Περπερίδης. Τα χτένια, οι γυαλιστερές και τα κυδώνια, αν και θεωρούνται ο καλύτερος ουζομεζές για την Καθαρά Δευτέρα, δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων του νησιού, ενώ ο έπαρχος χθες έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα όστρακα που δεν έχουν καταναλωθεί και βρίσκονται στα ιχθυοπωλεία και τις ταβέρνες του νησιού.
Α.Σπυ


Οι δρόμοι

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει επιπλέον φθορές στο ήδη προβληματικό οδικό δίκτυο στην πόλη της Μυτιλήνης. Όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, θα πρέπει να γίνει μια συνολική παρέμβαση για την επισκευή τους πριν γίνουν ακόμη χειρότεροι οι δρόμοι, ειδικά στις γειτονιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Οικονόμου Τάξη. Κάθε βροχή ανοίγει τεράστιες λακκούβες, οι οποίες καλύπτονται πρόχειρα με άσφαλτο και με την επόμενη βροχή δημιουργούνται ξανά. Τα «μπαλώματα» δε λύνουν το πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει από την άνοιξη να γίνει συνολική ασφαλτόστρωση του δρόμου.
Πελ.Γ.


Η τιμή μας…
Ως ένα από τα «πλέον αναπτυσσόμενα ιδρύματα της χώρας», με «πλούτο σπουδών σε όλα τα πεδία», χαρακτηρίζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε σχετική παρουσίασή του που περιλαμβάνεται στο ένθετο «Παιδεία» της εφημερίδας «Έθνος», της προηγούμενης Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου.
Την παρουσίαση συμπληρώνει γνώμη του πρύτανη Ανδρέα Τρούμπη, σχετικά με τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά προγράμματα, τόσο κάθε τμήματος, όσο και για αυτά που πραγματοποιούνται διατμηματικά.


… κι ο φόβος μας
Στο ίδιο δημοσίευμα, τα πέντε νησιά όπου λειτουργούν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου χαρακτηρίζονται ως «ακαδημαϊκά λιμάνια», ενώ γίνεται παρουσίαση ξεχωριστά κάθε Τμήματος, τόσο ως προς τα προγράμματα σπουδών του, όσο και ως προς τις δυνατότητες απασχόλησης που έχουν οι απόφοιτοι από αυτό. Σημαντική η συνολική αυτή παρουσίαση ενός πανεπιστημίου που όντως προσφέρει γνωστικά πεδία που δεν υπάρχουν σε άλλα ανώτερα ιδρύματα της χώρας. Θα ήταν, ωστόσο, ευχής έργο το να μπορούσαν να απορροφηθούν οι εκατοντάδες, κάθε χρόνο, απόφοιτοι των Τμημάτων του σε θέσεις εργασίας αντίστοιχες με αυτές για τις οποίες το ίδιο το Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να τους προετοιμάσει και να τους δώσει τα εφόδια. Δυσκολία που, φυσικά, ισχύει για τους αποφοίτους όλων των πανεπιστημίων της χώρας.
Β.Χρ.


Παζάρι α λα «Καλλικράτης»
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, εντός του Φεβρουαρίου, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιοποίηση του σχεδιασμού για τις συνενώσεις. Για το πώς θα διαμορφωθεί ο νέος χάρτης των 370 δήμων της χώρας απ’ τους 1.033 που είναι σήμερα.
Εν όψει, λοιπόν, αυτής της ανακοίνωσης, παρασκηνιακά, σε μεγάλους νομούς, ειδικά της βόρειας Ελλάδας, έχουν αρχίσει και τα μεγάλα παζάρια, με «πρωτομάστορες» ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αντιδρούν δυναμικά στα κυβερνητικά σχέδια. Σε Κοζάνη και Πέλλα έχουν «βγει»… τεράστια μαχαίρια, όταν εδώ στο νομό μόνο οι του Πλωμαρίου αυτοδιοικητικοί συνεχίζουν να δίνουν σθεναρά τη «μάχη του “Καλλικράτη”». Τουλάχιστον στα φανερά, διότι στα κρυφά θεωρείται έως και βέβαιο, από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, πως υπάρχουν κι άλλες μάχες.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Κύριε Διευθυντά,
Σε έναν ιδιωτικό χώρο εργασίας ίσως και να το καταλάβαινα. Σε ένα δημόσιο, όμως, να δηλώνει ο προϊστάμενος πως του ανήκουν οι τουαλέτες και να τις κάνει ό,τι θέλει, πάει πολύ. Πάρα πολύ. Εν προκειμένω, με κλειστές τουαλέτες τι θα κάνουν οι πολλές κυρίες και οι κύριοι που εργάζονται εκεί; Θα πηγαίνουν στα WC του κοινού;
Διαπορών Μυτιληνιός

Προσυνέδριο Ν.Δ. στη Μυτιλήνη;
Η μία μετά την άλλη οι νομαρχιακές οργανώσεις της Ν.Δ. προχωρούν σε νομαρχιακές συνελεύσεις εν όψει του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Για τη Λέσβο, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Στρατής Κυρατζής, ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί ημερομηνία διεξαγωγής της συνέλευσης, αν και υπάρχει έντονη κινητικότητα στο κόμμα.
Σήμερα, για παράδειγμα, υπάρχουν συναντήσεις στελεχών με την υπεύθυνη τομεάρχη για τη Λέσβο, Παναγιώτα Τσουκαλή, ενώ έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες η Μυτιλήνη να φιλοξενήσει ακόμη ένα προσυνέδριο του κόμματος, μετά απ’ αυτά που έχουν αποφασιστεί για Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις της επικράτειας.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Δυο μήνες μετά…
Σε 14 έχουν ανέλθει οι εταιρείες, και μεγαθήρια στον τομέα των κατασκευών, που προμηθεύτηκαν απ’ το δήμο Ερεσού - Αντίσσης τα τεύχη δημοπράτησης για το μεγάλο υβριδικό έργο στο φράγμα Ερεσού. Κάποιοι εξ αυτών έθεσαν αίτημα να υπάρξει τρίμηνη παράταση στο διαγωνισμό, ενώ άλλοι ζήτησαν να μετατεθεί η κατάθεση των προσφορών κατά έναν ή δύο μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και το καθεστώς που θα διέπει τις επενδύσεις σε αυτές.
Τελικά, η δημοτική αρχή αποφάσισε να προβεί σε μια συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία ο διαγωνισμός, που έληγε χθες 16 Φεβρουαρίου, παρατείνεται για την κατάθεση προσφορών έως τις 20 Απριλίου.
Τι είναι, άλλωστε, ένα δίμηνο ακόμη μπροστά στα τόσα χρόνια που βρίσκεται σε αναμονή το όλο εγχείρημα, που αν πετύχει θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα της Λέσβου; Κυριολεκτικώς, κάλλιο αργά - να έχει ξεκαθαρίσει και το θεσμικό πλαίσιο - παρά ποτέ.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Τα… μεθεόρτια
Πέρα από τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου Μυτιλήνης που ανέλαβαν μετά τη λήξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων να καθαρίσουν την πόλη από τις σερπαντίνες και τα κομφετί από τους δρόμους, τις πλατείες και τα πεζοδρόμια της Μυτιλήνης, το ίδιο έκαναν, χθες το πρωί τουλάχιστον, και ορισμένοι κάτοικοι της πόλης. Όπως μια ηλικιωμένη κυρία στα στενά του Συνοικισμού, που πρωί-πρωί σκούπιζε τις σερπαντίνες στο δρόμο έξω από την πόρτα της, απομεινάρια από κάποιο «πάρτυ» στο οποίο η ίδια σίγουρα δεν… είχε πάρει μέρος. Είναι κι αυτά μέσα στα μεθεόρτια, που καλώς ή κακώς πάντα προκύπτουν μετά από γιορτές και έντονο ξεφάντωμα, σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη.
Β.Χρ.


Παγίδες

Δύο - τουλάχιστον - πράγματα έπρεπε να προσέχουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων που κινούνταν εκτός Μυτιλήνης μέσα στο τριήμερο που μας πέρασε. Το ένα ήταν το… αλκοόλ στο ποτήρι τους, αφού η Τροχαία είχε αναλάβει δράση σε διάφορα σημεία του νησιού, και το δεύτερο τα καινούργια «σαμαράκια» που προέκυψαν στο δρόμο στα Θέρμα, που - ακόμη - δεν έχει όπως φαίνεται ομαλοποιηθεί. Μάλιστα, τα σαμαράκια αυτά, απουσία φωτεινών σηματοδοτών τη νύχτα που να ειδοποιούν τους οδηγούς να κόβουν ταχύτητα και δεδομένου ότι δε φαίνονται, γίνονται εξίσου επικίνδυνα με τις λακκούβες στο οδόστρωμα, τις οποίες στην πλειοψηφία τους αντικατέστησαν.
Β.Χρ.


Τα σπασμένα πληρώνει ο παραγωγός

Όταν πριν αρκετά χρόνια ήταν ανοιχτό το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας, ο μελετητής-σύμβουλος ζητούσε τα συμβόλαια του αγροκτήματος για να δηλώσει την έκτασή του. Τότε δεν υπήρχαν ούτε δικαιώματα επιδότησης, ούτε αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, ούτε το πιο πρόσφατο «φρούτο» της εξατομίκευσης. Στην καλύτερη περίπτωση οι μελετητές ζητούσαν την δήλωση που είχε κατατεθεί στο ελαιοκομικό μητρώο. Όσοι μπήκαν στο πρόγραμμα διαπιστώνουν ότι κάθε χρόνο αλλάζει η βάση πληρωμής τους. Τον πρώτο χρόνο πληρώθηκαν με βάση το ελαιοκομικό μητρώο, το δεύτερο χρόνο πληρώθηκαν με βάση την ενιαία ενίσχυση, τον τρίτο χρόνο πληρώνονται με βάση την εξατομίκευση. Γιατί, αλήθεια, ένας παραγωγός που του ζητήθηκε να δηλώνει το αγρόκτημά του σήμερα πρέπει να υποστεί ποινές-κυρώσεις επειδή στο χωράφι του υπάρχει μια στάνη, μια αποθήκη για τα αγροτικά εργαλεία του κ.λπ.; Όλα τα παραπάνω δεν αναφέρονταν σε καμμία από τις συμβάσεις που υπέγραψαν οι παραγωγοί και κατά συνέπεια δεν έχουν κανένα λόγο να αποδέχονται τις κυρώσεις αυτές. Κι επειδή το κακό έχει παραγίνει, ας προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, για να πάει επιτέλους κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Ν.Μ.

Εμείς αποφασίζουμε
Κριτική δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης επειδή δε συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Φεβρουαρίου. Η απάντηση της προέδρου, Μάρως Βερβενιώτου, είναι πως ο Σύλλογος αποφασίζει μόνος του τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσει, αλλά παραμένει πάντα ανοιχτός σε δυναμικές μορφές αγώνα.
Ν.Μ.


Καθίζηση ξανά…
   

Έξω απ’ την Άργενο, και προς Βαφειό, ο δρόμος δεν άντεξε για ακόμη μια φορά. Το Σάββατο, και εξ αιτίας των βροχοπτώσεων όλων των προηγούμενων ημερών, έπαθε καθίζηση ένα τμήμα του δρόμου, περίπου 70 μέτρων, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Επιτόπου έσπευσαν οι αντινομάρχες Σταύρος Ψαρρόπουλος και Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ενώ χθες ο κ. Βαλσαμίδης μαζί με μηχανικούς της νομαρχίας επισκέφτηκαν εκ νέου την περιοχή, προκειμένου να εξετάσουν τι έργα πρέπει να γίνουν. Εκ πρώτης όψεως εκτιμάται ότι μάλλον η ζημιά δε θα απαιτήσει μεγάλα έργα, όπως είχαν γίνει επί νομαρχίας Μαθιέλλη σε άλλο τμήμα του ίδιου δρόμου, και πάλι εξ αιτίας καθίζησης.
Έως ότου, όμως, οι μικροεπεμβάσεις ή οι ακόμη μεγαλύτερες επεμβάσεις γίνουν - αν υπάρξει βέβαια χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών -, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, ενώ επιτρέπεται η διέλευση μόνο στη μία λωρίδα του δρόμου, κι αποκλειστικά από Ι.Χ., αφού τα ογκώδη οχήματα είναι πολύ πιθανόν να εντείνουν το πρόβλημα.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Σημαντική παρέμβαση

Αναμφισβήτητα το πρόγραμμα της Δημοτικής Συγκοινωνίας είναι από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έχει κάνει ο δήμος στην πόλη. Υπολογίζεται ότι 40.000 άτομα το μήνα (!) μετακινούνται με τα μίνι μπας, ενώ απ’ αυτούς 1.000 άτομα μετακινούνται δωρεάν γιατί ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Κανείς δεν περίμενε στην αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό θα είχε τόσο μεγάλη αποδοχή, αφού δύσκολα κανείς αλλάζει τις συνήθειές του. Φαίνεται όμως ότι οι Μυτιληνιοί - και λόγω της οικονομικής κρίσης - αξιοποίησαν την ευκαιρία για φθηνές μετακινήσεις.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey