Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Το Δεκέμβρη
Συνέδριο για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στη Λέσβο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Αυτή την περίοδο αναζητούνται οι ομιλητές, οι οποίοι θα προέρχονται τόσο από τη Λέσβο όσο και εκτός νησιού.
Ν.Μ.

Ανοίγει το παιχνίδι η ΝΕΛ

Συνήθως η φτώχεια φέρνει γκρίνια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις φέρνει και προσφορές. Στην περίπτωση της ΝΕΛ ισχύει το δεύτερο. Η εταιρεία, βλέποντας τη συρρίκνωση της επιβατικής κίνησης, κάνει προσφορές για να προσελκύσει επιβάτες. Παράλληλα, όμως, κάνει και κάποιες έξυπνες προσφορές που δεν έχουν οικονομικό κόστος για την ίδια, αλλά μπορεί να είναι σημαντικές για εκείνους που επωφελούνται. Όπως είναι η δωρεάν μεταφορά δεμάτων από τα πλοία της ΝΕΛ όταν προορίζονται για φοιτητές. Με τέτοιες κινήσεις η ΝΕΛ δείχνει κοινωνικό πρόσωπο, που για χρόνια το είχε ξεχάσει.
Ν.Μ.

Με αυτοδιοικητική εμπειρία

Ο γυναικολόγος Παναγιώτης Προβέτζας και ο εφοριακός Γιώργος Κουνάκας είναι δυο νομαρχιακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με το συνδυασμό του Φραγκλίνου Παπαδέλλη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, οι οποίοι κατεβαίνουν τώρα υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με το συνδυασμό «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» του Νάσου Γιακαλή. Με έντονο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, το ψηφοδέλτιο Γιακαλή φαίνεται να δίνει έμφαση σε πρόσωπα που διαθέτουν εμπειρία και τη γνώση για να προσφέρουν στο νέο θεσμό.
Πελ.Γ.

Σκουπιδαριό

Παρά τις προσπάθειες του Λιμενικού Ταμείου για καθαρισμό των χώρων ευθύνης του, το σκουπιδαριό παραμένει στο λιμάνι, στο χώρο μπροστά από το κρηπίδωμα που οδηγεί στο «στρογγυλό».
Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η καθαριότητα δεν είναι μόνο υπόθεση των αρμόδιων υπηρεσιών. Είναι και θέμα τού κάθε πολίτη να σέβεται τους δημόσιους χώρους και να μην πετάει όπου βρει τα σκουπίδια του. Θα πρέπει, όμως, το Λιμενικό Ταμείο να φροντίσει το συντομότερο να καθαριστεί ο χώρος αυτός.
Πελ.Γ.

Απλές παρεμβάσεις

Με χαρά είδαν πολίτες, που απολαμβάνουν καθημερινά τη βόλτα τους στο «στρογγυλό» του φάρου, τις εργασίες που ξεκίνησε το Λιμενικό Ταμείο. «Ήταν καιρός», μας είπε μια γυναίκα που καθημερινά κάνει τη βόλτα της εκεί, «να δώσει κάποιος σημασία και σε αυτόν το χώρο.» Τέτοια έργα δεν απαιτούν πολλά χρήματα, απλά διάθεση και θέληση για να γίνουν. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, φαίνεται να έχει και τα δύο, γι’ αυτό και από την ανάληψη των καθηκόντων του δίνει λύσεις σε χρόνια ζητήματα.
Πελ.Γ.

Επιτέλους

Το πολύπαθο σχολικό συγκρότημα των πρώην Τεχνικών Λυκείων δε θα σταματήσει ν’ απασχολεί την επικαιρότητα, καθώς ελλείψεις και προβλήματα έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια. Μετά από πολλά χρόνια, επιτέλους θα τοποθετηθεί περίφραξη στο κτήριο. Κάτι που είναι δεδομένο για άλλα σχολεία, ήταν ζητούμενο για το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, που έμοιαζε με «ξέφραγο αμπέλι». Ας ελπίσουμε ότι θα δρομολογηθούν λύσεις και για άλλα προβλήματα του σχολικού κτηρίου.
Πελ.Γ.


Τρία αλμυρίκια φυτεύτηκαν πρόσφατα στο βράχο ακριβώς πάνω από την παραλία του «Απελή». Είναι ωραίο να βλέπει κανείς πράσινο να εμφανίζεται ξαφνικά εκεί όπου δεν το περιμένει…

Περί κατάληψης…

«Αφού δεν πατάνε στα μαθήματα, γιατί κάνουν κατάληψη;», ήταν ένα σχόλιο μεταξύ φοιτητριών που πήρε το αυτί μας κατά τη χθεσινή κατάληψη στο κτήριο της διοίκησης του Πανεπιστημίου. Εντάξει, είθισται να υπάρχουν και οι… λάτρεις της κατάληψης χωρίς λόγο και αιτία. Στην προκειμένη περίπτωση, τουλάχιστον δε γίνεται στα Τμήματα ώστε να χαθούν μαθήματα. Και αν μη τι άλλο, η κατάληψη εξακολουθεί να είναι ένα μέσο άσκησης πίεσης, έστω και συμβολικά.

… και άλλων δράσεων
Δε θα μείνουν μόνο εκεί, όμως, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως μας πληροφόρησαν, μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει μια σειρά από άλλες συμβολικές δράσεις, όπως θέατρο δρόμου κ.ά.. Κατά το παράδειγμα μάλλον και του Ρεθύμνου, τόπου διεξαγωγής της Συνόδου των Πρυτάνεων - όπου μια σειρά φοιτητικών συλλόγων ετοιμάζουν… αντισύνοδο, με εξωστρεφείς δράσεις, εκδηλώσεις και πορείες.
Β.Χρ.

Μανταμάδος έναντι κινέζικων

Τον κεραμίστα του Μανταμάδου Στέλιο Σταμάτη φιλοξενούσε το σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Ο ίδιος παρουσιάζει εν συντομία την τέχνη του, μαζί με ιστορικά στοιχεία για την αγγειοπλαστική στην περιοχή του Μανταμάδου. Το άρθρο, τμήμα μόνο ενός μεγάλου αφιερώματος στην τέχνη της κεραμικής, τιτλοφορείται «Μας έφαγαν τα κινέζικα» και, φιλοξενώντας έναν αριθμό από κεραμίστες και αγγειοπλάστες της χώρας, κάνει αντιπαραβολή από τη μια του χειροποίητου και από την άλλη του μαζικού. Ευτυχώς στη Λέσβο τα κινέζικα δε μας έχουν φάει ακόμη. Όχι στην κεραμική τουλάχιστον.
Β.Χρ.

Νωρίς- νωρίς…
Λίγο πριν την αυριανή ανακήρυξη των συνδυασμών, αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι οι περιφερειακές υποψηφιότητες έφτασαν και υποβλήθηκαν στο πολιτικό τμήμα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι οι δημοτικές για το δήμο Λέσβου. Και είναι δικαιολογημένο αυτό απ’ το γεγονός ότι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι το ένα δέκατο των υποψηφίων για το δήμο.
Έτσι, ο συνδυασμός του Στρατή Κόρακα υπεβλήθη νωρίς-νωρίς, ήδη απ’ το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 9.30΄ το πρωί, κι ακολούθησαν την Κυριακή στις 12.30΄ το μεσημέρι ο Νάσος Γιακαλής, στις 13.00΄ ο Παύλος Βογιατζής, στις 15.00΄ ο Ηλίας Γιαννίρης, στις 18.55΄ ο Βασίλης Τεντόμας και τέλος στις 19.20΄ ο Τάκης Τσιρεπλής.

… αργά-αργά

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λέσβου κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους πολύ πιο αργά. Ο πρώτος, ο Παντελής Πατερέλλης, υπέβαλε στο Πρωτοδικείο τα δικαιολογητικά και τα παράβολα στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, ο Βαγγέλης Παλαιολόγος στις 6 το απόγευμα, ο Γιώργος Πάλλης στις 10 το βράδυ και λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, τα μεσάνυχτα, κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια του Άρη Χατζηκομνηνού και του Δημήτρη Βουνάτσου. Το Πρωτοδικείο, που απ’ την προηγούμενη βδομάδα και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, με την εξαγωγή και των τελικών αποτελεσμάτων σταυροδοσίας, θα πνίγεται στη δουλειά, έκλεισε ένα τετράωρο μετά, περίπου στις 4.30΄ τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Καλό κουράγιο σε όλο το επιτελείο του Πρωτοδικείου, που - και πρέπει να το σημειώσουμε αυτό - παρά την κούραση και την ευθύνη των ημερών, σε καμμία εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αρνηθεί να βοηθήσει το έργο του Τύπου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ώσμωση…

Δεν ήταν μόνο οι νέοι ή μόνο οι υποψήφιοι της «Επόμενης Μέρας» στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο συνδυασμός για την παρουσίαση των νεαρότερων εκ των μελών του. Εκεί βρέθηκαν και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά υποψήφιοι του δημοτικού συνδυασμού, όπως και αρκετοί υποψήφιοι του περιφερειακού ψηφοδελτίου του Παύλου Βογιατζή.
Κι ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν τέτοιες συμμετοχές - αν κι όχι τόσο πολλές -, αφού αυτού του είδους οι εκδηλώσεις παρέχουν τη δυνατότητα στους υποψηφίους να προσεγγίσουν δυνητικούς ψηφοφόρους. Μια ματιά στο κοινό αρκούσε για να γίνει εμφανής και η «ώσμωση» μεταξύ περιφερειακών και δημοτικών υποψηφίων, που από κοινού θα διεκδικήσουν το σταυρό.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ο καλύτερος… μπαμπάς

Ο έχων την ευθύνη της εκδήλωσης, υποψήφιος με την «Επόμενη Μέρα», Ανδρέας Καρασαρίνης, πριν κλείσει με την τοποθέτησή του τη βραδιά παρουσίασης των νέων του συνδυασμού, εισπράττοντας και πλήθος συγχαρητηρίων για την άψογη διοργάνωση, έκανε την έκπληξη. Κάλεσε στο βήμα, ξαφνιάζοντάς την, την κόρη του Άρη Χατζηκομνηνού, Μαριλού.
Η οποία, εμφανώς συγκινημένη, και λίγο βουρκωμένη, μίλησε για τον μπαμπά της, που όσο κι αν επεδίωξε να μετριάσει τα κοσμητικά με τα οποία τον προσδιόρισε, είναι για αυτήν ο καλύτερος. Είπε, λοιπόν, η φοιτήτρια της Νομικής ότι ο πατέρας της «είναι άνθρωπος περήφανος, δυνατός, διορατικός, άνθρωπος που θέλει να προσφέρει με όλο του το είναι» και δήλωσε ότι σε αυτή την προσπάθειά του θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει.
Μετά απ’ αυτά, ήταν η σειρά του υποψήφιου δημάρχου να βουρκώσει.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey