×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Δηκτικά 13/7/2013

13/07/2013 - 18:01

 

Κατάργηση τομέων με «αριστείες»

Το non paper του Υπουργείου Παιδείας που «πετσοκόβει» την Επαγγελματική Εκπαίδευση της χώρας, έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη Λέσβο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το πόσοι μαθητές επιλέγουν ειδικά τους Τομείς Υγείας και Πρόνοιας των ΕΠΑΛ και πόσοι από αυτούς αριστεύουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, περνώντας σε σχολές με πολύ υψηλές βάσεις. Το να χρειαστεί όλοι αυτοί οι μαθητές να σπουδάσουν σε ιδιωτικές σχολές εκτός νησιού, συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος για τις οικογένειές τους, που σε πολλές περιπτώσεις σίγουρα δεν μπορούν να καλύψουν, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγες εβδομάδες πριν, ο Νομός χαιρόταν με τις επιτυχίες των συγκεκριμένων μαθητών…

Β.Χρ.

 

Κίνδυνος θάνατος

Αναγνώστης μας σε κατάσταση οργής και δηλώνοντας πως την επόμενη φορά που κάτι αντίστοιχο θα πέσει στην αντίληψή του, θα καταφύγει στην Εισαγγελία, μας κατήγγειλε ότι συστηματικά επαγγελματίες οδηγοί πούλμαν, προφανώς για να προλάβουν, οδηγούν επικίνδυνα, καταπατώντας κατάφωρα κάθε διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να γίνονται εξόχως επικίνδυνοι για τον εαυτό τους, αλλά κυρίως για κάθε άλλον ανυποψίαστο οδηγό που κυκλοφορεί στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Λέσβου.

Χτες το πρωί - όπως κατήγγειλε και στην Τροχαία -, οδηγός λεωφορείου με κατεύθυνση προς Μυτιλήνη, λίγο μετά το «Silver Bay», πολύ νωρίς το πρωί προσπέρασε αντικανονικά πέντε οχήματα (τέσσερα Ι.Χ. και ένα φορτηγό), βγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα της κυκλοφορίας και οδηγώντας με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα.

Ο καταγγέλλων εξέφρασε την άποψη πως το συγκεκριμένο λεωφορείο, που συναντά τακτικά, πιθανόν μεταφέρει υπαλλήλους προς και από την πόλη, για αυτό και βιάζεται να φτάσει ειδικά το πρωί στον προορισμό του, θυσιάζοντας με εγκληματική αδιαφορία στο βωμό του χρόνου, κάθε ασφάλεια στην οδήγηση.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Οι πρόεδροι και αναπληρωτές πρόεδροι των Συμβουλίων των ΑΕΙ της χώρας, με αφορμή τα γεγονότα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου της Αθήνας στις 8 Ιουλίου, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τη θλίψη τους γι’ αυτά. Παράλληλα, δηλώνουν ότι πιστεύουν πως στη δύσκολη περίοδο που διατρέχει η χώρα, θα πρέπει «να επικρατήσει νηφαλιότητα και πνεύμα συνεργασίας και να διατηρηθεί υψηλό τo επίπεδο πολιτικού και ακαδημαϊκού πολιτισμού και διαλόγου, ιδιαίτερα εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας».

«Οι όποιες αναίτιες και βίαιες ενέργειες παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ, προκαλούν ζημία στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και αναστέλλουν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισής τους, που είναι αναγκαίες τόσο για την επιβίωση και ανάπτυξη των ιδίων των ιδρυμάτων, όσο και για το κοινωνικό σύνολο», τονίζει η σχετική ανακοίνωση, που υπογράφουν επίσης ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σταύρος Θωμαδάκης, και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Νίκος Ζούρος.

Να ελπίσουμε ότι δε θα παρουσιαστούν τέτοια φαινόμενα και στο δικό μας Πανεπιστήμιο.

Β.Χρ.

 

Στον καιρό της ανεργίας...

Στο 26,9% έφτασε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα». Το ίδιο δημοσίευμα θέλει περίπου έξι στους δέκα νέους μεταξύ 15 και 24 ετών να είναι άνεργοι, αναζητώντας πλέον εργασία στο εξωτερικό.

Η κατάσταση προφανώς έχει επηρεάσει και τους νέους της Λέσβου - ντόπιους και φοιτητές - και δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται τις ευρωπαϊκές χώρες ή κάποιες άλλες χώρες του κόσμου ως μόνη διέξοδο για εύρεση εργασίας, για έναν παραπάνω λόγο επειδή τα επιστημονικά-επαγγελματικά αντικείμενά τους δεν έχουν μέλλον στην Ελλάδα…

Β.Χρ.

 

Ό,τι βρουν...

Ό,τι βρουν παίρνουν πια οι κλέφτες. Μετά από τα χρήματα, τα κοσμήματα, τα πολύτιμα αντικείμενα, έρχονται τώρα τα κλινοσκεπάσματα και τα τρόφιμα. Η κατάσταση πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί απελπιστική. Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι ή να πάει μία εκδρομή γιατί δεν ξέρει όταν θα επιστρέψει, τι θα βρει, ή μάλλον τι δε θα βρει.

Α.Κου

 

Καλή αρχή

Η συμφωνία επιχειρηματικών φορέων της Λέσβου να συμβάλουν στην προσέλκυση μιας αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, είναι μια καλή αρχή. Το ποσό που ζητάει η εταιρεία για τη διαφήμιση της Λέσβου ως προορισμού, μπορεί εύκολα να συγκεντρωθεί. Τα οφέλη που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και το κράτος, είναι πολύ σημαντικά. Η συμβολή είναι απαραίτητη. Σε τελική ανάλυση, και οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο νησί καιρός είναι να κάνουν κάτι παραπάνω για να μεγαλώσουν την τουριστική πίτα.
Ν.Μ.

 

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία διοργανώθηκε από την Εργατική Λέσχη Λέσβου την Τετάρτη το βράδυ, όπου Τούρκος συνδικαλιστής δάσκαλος εξηγούσε τον πολύμορφο χαρακτήρα του κινήματος που έχει αναπτυχθεί στη γειτονική χώρα. Η απάντησή του στο ερώτημα αν το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει νικηφόρα αποτελέσματα, ήταν ότι ήδη έχει νικήσει, επειδή είναι η πρώτη φορά από το 1980 που ο τουρκικός λαός συμμετέχει τόσο μαζικά σε κινητοποιήσεις προκαλώντας τέτοιες εξελίξεις στην ίδια την Τουρκία, σε σημείο μάλιστα που αυτές οι κινητοποιήσεις να αποτελούν διεθνή ειδησεογραφία και να απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη και τις ξένες κυβερνήσεις.

Ν.Μ.

 

Έκπληξη!

Έκπληξη αποτέλεσε, κυριολεκτικά, η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, καθώς η είδηση της άφιξής του έγινε λίγο πριν την αναχώρησή του. Δεν ήταν μόνο οι δημοσιογράφοι που το έμαθαν τελευταία στιγμή και έτρεχαν, ήταν, όπως πληροφορηθήκαμε, και στελέχη της Αστυνομίας.

Α.Κου

 

Δε συναντήθηκε…

Εκτός του ότι ο κ. Δένδιας έμεινε για λίγες ώρες στη Μυτιλήνη, δε συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δέχονται, συχνά - πυκνά, τα βέλη των πολιτών λόγω του προβλήματος που έχει προκύψει όσον αφορά στην παράνομη μετανάστευση. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας ήρθε στη Λέσβο για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και για τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Α.Κου

 

Των φρονίμων τα παιδιά

Μα είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου, να περνάμε από έναν απ’ τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του νησιού - εκείνον που οδηγεί στο αεροδρόμιο - και να βλέπουμε τα χόρτα να είναι ακόμα εκεί και τα δέντρα ακαθάριστα; Κι ύστερα σου λένε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο αριθμός των τουριστών! Πώς να αυξηθεί όταν η πρώτη εικόνα που σχηματίζουν οι επισκέπτες, μόνο θετική δεν είναι; Μόλις βγουν από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης», θα δουν τον ήλιο, τη θάλασσα, αλλά στη συνέχεια θα δουν και τα χόρτα που είναι άκοπα, τα δέντρα απεριποίητα, σωρούς κλαδιών σε κάποια σημεία. Όλα αυτά προϊδεάζουν τον επισκέπτη για το τι πρόκειται να συναντήσει στο εσωτερικό του νησιού, για την εικόνα παραμέλησης που θα αντικρίσει. Και δυστυχώς θα επιβεβαιωθεί. Και άντε να επιλέξει ξανά το νησί για τουριστικό προορισμό. Δυστυχώς αυτές είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Γιατί αν θέλουμε να έχουμε τουρισμό, θα πρέπει να κάνουμε πρώτα τα βασικά…

Α.Κου

 

Και μεις;

Λόγω τουρισμού και των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζονται την περίοδο αυτή στο νησί μας, θα έρθουν τέσσερα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για ενάμιση περίπου μήνα. Όμως τι γίνεται μετά τον Αύγουστο; Οι κάτοικοι του νησιού παύουν να έχουν ανάγκες; Μήπως πρέπει να παρθούν άλλου είδους μέτρα δεδομένου ότι υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών και στη δικτύωση; Μήπως πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού όχι μόνο στο ΕΚΑΒ, αλλά και στο Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, με οδηγούς ασθενοφόρων; Και γιατί να μην αναζητηθούν και οδηγοί απ’ άλλες υπηρεσίες, που περισσεύουν και στις περισσότερες περιπτώσεις, αν δεν... κάθονται, ασχολούνται με αλλότρια!

Α.Κου

 

Έχει πληρωθεί;

Μια απ’ τις παραμέτρους που θα καθορίσουν την εξέλιξη των εργασιών στον Ταρλά, είναι και η ωριμότητα των μελετών. Έως τώρα γνωρίζαμε πως τουλάχιστον για το θέμα της στατικότητας μέρους της υφιστάμενης κερκίδας, όπου και είχαν εντοπιστεί προβλήματα, υπάρχει ήδη έτοιμη η μελέτη του καθηγητή Σπυράκου.

Μάλιστα, μετά από μεγάλες πολύμηνες περιπέτειες (έγκριση προϋπολογισμού, λάθη στη χρηματοδότηση του νομικού προσώπου Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης, τροποποιήσεις κλπ.), το θέμα της μελέτης είχε τακτοποιηθεί.

Πληροφορίες όμως θέλουν, πυροδοτώντας τη σπίθα της αμφιβολίας, το Δήμο Λέσβου να μην έχει στη διάθεσή του τη συγκεκριμένη μελέτη (όπως και αυτή για το Κολυμβητήριο, που ομοίως έκανε ο κ. Σπυράκος), γιατί οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι το νομικό πρόσωπο δεν έχει πληρώσει ακόμη τη δαπάνη για να την παραλάβει.

Αν αληθεύει η πληροφορία, και περιμένουμε ευπρόσδεκτα τη σχετική διάψευση, τότε, όχι στην πρώτη αγωνιστική με τον Ολυμπιακό δε θα είναι έτοιμο το γήπεδο, αλλά ούτε στην τελευταία.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Θα ορκιστεί ξανά;

Αν γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Γιάννη Τσακίρη και δε μεταπειστεί - κάτι που θεωρείται περίπου αδύνατο να συμβεί -, τότε τη θέση του καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών υποψήφιος της παράταξης στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, ο οποίος είναι ο Δημήτρης Μουτζούρης. Ο κ. Μουτζούρης είχε ορκιστεί μετά τη διαγραφή της Ανθούλας Σουπιάδου - Βαμβουρέλλη δημοτικός σύμβουλος, για να εκπέσει όταν δικαιώθηκε η δημοτική σύμβουλος και επέστρεψε στη θέση της.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Άλλες διαστάσεις

Η είδηση για το Παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ στη Λέσβο, παρ’ ότι το θέμα «κυοφορούνταν» εδώ και μήνες μεταξύ των κ.κ. Αθανασίου και Χρυσουλάκη, έρχεται στη δημοσιότητα μόλις λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία των πληροφοριών για το «βαρύ πέλεκυ» που πέφτει στην Τεχνική Εκπαίδευση.

Οπότε και προσλαμβάνει διαφορετικές διαστάσεις το θέμα, μια και αποτελεί πλέον ζητούμενο ποιοι πτυχιούχοι θα ενδιαφέρονται να μετεκπαιδευτούν για να διδάξουν - και σε ποια πλέον - Τεχνική Εκπαίδευση.

Μακάρι το non paper για τις καταργήσεις ολόκληρων ειδικοτήτων να μην πιάσει τόπο, για να πιάσει ακόμη μεγαλύτερο η νέα σχολή στη Μυτιλήνη.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Συγκινήθηκε…

Πολλές διακυμάνσεις πέρασε ο ψυχισμός του δημάρχου Λέσβου στη χθεσινή συνέλευση της ΚΕΔΕ. Αρχικά και μετά την προτροπή του για όσους διαθέτουν α…, ήρθε σε αντιπαράθεση με κυρίες της αυτοδιοίκησης που αντέδρασαν και μίλησαν για «πολιτικά παντελόνια», μη θέλοντας - όπως υποστήριζε ο ίδιος - να κατανοήσουν το μεταφορικό του λόγο.

Όταν όμως λίγο μετά τις 4.30΄ το απόγευμα ο Δημήτρης Βουνάτσος διαπίστωνε να περιλαμβάνεται στο κείμενο της απόφασης παράγραφος με την οποία δηλώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παριστάμενων δημάρχων θέτει τις παραιτήσεις της στη διάθεση της ΚΕΔΕ, συγκινήθηκε ιδιαίτερα, γιατί κατάφερε, κόντρα στους μεγάλους δήμους, να κερδίσει μια σημαντική μάχη.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Συνεχίζουν να το παλεύουν

Την ώρα που η κυβέρνηση προχωράει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Αιγαίου συνεχίζουν τον αγώνα τους. Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζομένων από τους κλάδους που κινδυνεύουν με απόλυση. Τη Δευτέρα στις 8:00 το βράδυ, στις εγκαταστάσεις τής ΕΡΑ Αιγαίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στον τομέα της ύδρευσης, ενώ την Τρίτη οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ θα πάρουν μέρος στην απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Ν.Μ.

 

Το καλό να λέγεται

Σπάνια ακούμε καλές ειδήσεις πλέον. Γι’ αυτό όταν συμβαίνει, αξίζει τον κόπο να το επισημαίνουμε. Η δημιουργία τού Visa Center στο Αϊβαλί θα αποδειχθεί εκ των πραγμάτων μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τη Λέσβο. Είναι από τις ενέργειες εκείνες που οι οικονομολόγοι συνηθίζουν να λένε ότι έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη. Αν και αυτή καθ’ αυτή η δραστηριότητα δε θα πραγματοποιεί ιδιαίτερα μεγάλο τζίρο. Εκτός κι αν συνδυαστεί με άλλες παράλληλες.

Ν.Μ.

 

Στάση εργασίας

Με τετράωρη στάση εργασίας θα συμμετάσχουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τρίτης. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από την ΠΟΕΣΥ. Έτσι οι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, έχοντας όμως παράλληλα τη δυνατότητα να καλύψουν δημοσιογραφικά τα πολιτικά γεγονότα της ημέρας. Η απόφαση της ΠΟΕΣΥ αποτελεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν τη συμμετοχή στην απεργία και εκείνων που υποστηρίζουν πως προέχει η κάλυψη των γεγονότων.

Ν.Μ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey