Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Για τους Ρομά της Μυτιλήνης   
Το ότι δεν τη δέχονται σε καμμιά δουλειά, παρ’ όλο που έχει βγάλει κάρτα ανεργίας και είναι και μητέρα έξι παιδιών, κατήγγειλε στο «Ε» μία γυναίκα Ρομά, μέλος μίας από τις 10 περίπου οικογένειες που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στο χώρο του πάρκινγκ, πίσω από το σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος». Τόσο η ίδια, όσο και άλλοι Αθίγγανοι που μένουν στην περιοχή, υποστηρίζουν ότι εάν είχαν μια δουλειά, θα μπορούσαν «να έχουν φτιάξει σπίτια τόσα χρόνια».
Β.Χρ.

Εν αναμονή του πορίσματος

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η ΕΔΕ που διατάχθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Χρήστο Δεσποτέλλη, κατ’ εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, για την καταγγελία ξυλοδαρμού ενός 17χρονου Αφγανού από αστυνομικούς στην Παγανή, πριν λίγες ημέρες. Την ΕΔΕ έχει αναλάβει αξιωματικός της Αστυνομίας από τη Χίο, ο οποίος έχει ήδη πάρει καταθέσεις από όλους τους εμπλεκομένους και έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία της υπόθεσης που έκανε το γύρο της χώρας. Αναμένεται πλέον το πόρισμά του, που θα κρίνει και την εξέλιξη του όλου θέματος.
Πελ.Γ.

Δουλειά πόρτα-πόρτα

Δύο ζητήματα απασχολούν τα στελέχη της Ν.Δ. στη Λέσβο εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου. Το πρώτο είναι το ποιος θα εκλεγεί και το δεύτερο, και σύμφωνα με μερικούς και σοβαρότερο, είναι πόσοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Πάντως, όπως σχολίαζε ο Σταύρος Ψαρρόπουλος, και η συμμετοχή, αλλά και το ποιος θα εκλεγεί, είναι σε άμεση συνάρτηση με τη δουλειά που θα κάνουν τα ίδια τα στελέχη και μάλιστα πόρτα-πόρτα σε όλα τα μέλη της Ν.Δ.. Ο ίδιος, που ως γνωστόν στηρίζει σθεναρά την Ντόρα Μπακογιάννη, ήδη άρχισε τις επισκέψεις στα χωριά και τις συναντήσεις με πολιτικούς του φίλους, ζητώντας τους αφενός να φτάσουν στην κάλπη και αφετέρου να ψηφίσουν Ντόρα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Το προεξοφλούν

Στην ανάθεση μελέτης που θα διερευνήσει τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και «τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση των υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε έκταση που ανήκει στην κυριότητα της νομαρχίας, στην περιοχή Καρά Τεπέ, εν επαφή προς τον πολεοδομικό ιστό της πόλης της Μυτιλήνης», έχει προχωρήσει η νομαρχία. Η οποία χθες, διά της αρμόδιας επιτροπής, όρισε και την επιτροπή παραλαβής της μελέτης απ’ την ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εκείνο, βέβαια, που προκαλεί εντύπωση είναι πως τόσο η νομαρχία, όσο και οι μελετητές, προεξοφλούν ότι η μετακίνηση θα έχει επιπτώσεις, δηλαδή αρνητικές συνέπειες, όταν η κοινή λογική και η έως τώρα πρακτική δείχνουν ότι η «αποκέντρωση» υπηρεσιών μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την πόλη.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Νέος διευθυντής

Χωρίς διευθυντή είναι απ’ τις αρχές Οκτωβρίου το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, μετά τη συνταξιοδότηση της Ευαγγελίας Κουκούλη. Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα το ΠΥΣΠΕ θα αποφασίσει για το ποιος θα αναλάβει, σύμφωνα και με τον πίνακα των αιτούντων για διευθυντή, αν και μεταξύ των δασκάλων της Μυτιλήνης σχολιάζεται επικριτικά το γεγονός ότι για 40 μέρες δεν ασχολήθηκε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο με το θέμα, αφήνοντας ακάλυπτη τη θέση. Σαν κάποιον να περίμενε για να την πάρει.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πανεπιστήμιο και πρόσφυγες (1)

Τη στήριξη και βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζήτησε, εκ μέρους όσων απασχολούνται στα ζητήματα των μεταναστών και των προσφύγων, ο συντονιστής της Μονάδας Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων της Αγιάσου, κ. Δημήτρης Παπανδρέου, κατά την προχθεσινή εκδήλωση για την άτυπη μετανάστευση και τους πρόσφυγες που διοργάνωσαν τα Τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Γεωγραφίας και Κοινωνιολογίας στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μυτιλήνης. Προκειμένου, όπως είπε, να μπορέσουν να γίνουν πληρέστερες προτάσεις προς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το συγκεκριμένο θέμα.

Πανεπιστήμιο και πρόσφυγες (2)
Πολύ εύστοχη, ωστόσο, μία ερώτηση που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε και αφορούσε στην πολιτική θέση που το Πανεπιστήμιο παίρνει απέναντι στο ζήτημα των προσφύγων. Ερώτηση που προκάλεσε… αναστεναγμούς από αρκετά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και θέτει, ενδεχομένως, ένα πολύ σημαντικό θέμα προς συζήτηση: αυτό των πολιτικών ορίων του Πανεπιστημίου, αλλά και των ορίων της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της, που συχνά στη θέα των προσφύγων και μόνο… στρέφει το βλέμμα της αλλού.

Ξεκινώντας για το άγνωστο…

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η αναφορά σε μαρτυρία πρόσφυγα από το Αφγανιστάν που έγινε από την κ. Χρύσα Γιαννοπούλου και δείχνει το αδιέξοδο που πολλοί πρόσφυγες βιώνουν: «Περνώντας στη Μυτιλήνη από την Τουρκία, νιώθουμε ότι μπορούμε να περάσουμε όπου θέλουμε. Όμως, όταν ξεκινάμε, δεν ξέρουμε πάντα πώς είναι τα πράγματα στον προορισμό μας. Πολλές φορές δε μας ενημερώνουν οι δικοί μας που είναι ήδη εκεί. Άλλωστε, δε μας είναι εύκολο να παραδεχτούμε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε…»
Β.Χρ.

Όχι από βορρά…

Σε συνέχεια της κοινής απόφασης των δύο Δημοτικών Συμβουλίων Μήθυμνας και Πέτρας, να μην προχωρήσει η συνένωση των δύο δήμων με τους δήμους Ερεσού - Αντίσσης και Καλλονής, όπως προτείνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), υπήρξε και νέα απόφαση απ’ το βορρά της Λέσβου, σύμφωνα με την οποία προτείνεται να μην προχωρήσει η συνένωση των δήμων, ο «Καποδίστριας ΙΙ», πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο του 2010. Ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης, αιτιολογώντας την απόφαση αυτή, ανέφερε ότι οι δήμοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι γι’ αυτήν τη συνένωση, που απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα προετοιμασίας.
Πρόταση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων είναι να δημιουργηθεί, όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ένας νέος καποδιστριακός δήμος που να απαρτίζεται από τους δήμους Μήθυμνας και Πέτρας, οι οποίοι είναι γειτονικοί και έχουν κοινά συμφέροντα και δραστηριότητες.
 
… και νότο
Αντιδράσεις, όμως, και στην πρόταση του ΙΤΑ, αλλά και στην πρόταση που διατύπωσε δημόσια ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, θα ανακύψουν τις επόμενες μέρες και απ’ το νότο, και ειδικότερα απ’ το δήμο Πλωμαρίου. Όπως έλεγε ο δήμαρχος Δημήτρης Βαρβαγιάννης, «εμείς θα επικαιροποιήσουμε την πρόταση που είχαμε προ καιρού λάβει στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, με την οποία και προτείνουμε να ακολουθηθούν τα όρια των παλιών επαρχιών. Σε ό,τι, δε, μας αφορά, είναι εκ των ουκ άνευ ότι θα επιμείνουμε, ώστε ανεξάρτητα απ’ τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, να παραμείνει στο χάρτη δήμος Πλωμαρίου με έδρα το Πλωμάρι.».
Κι ακόμη δεν έχει για τα καλά φουντώσει ο διάλογος…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περί εμβολίων

Έκπληξη αλλά και αρνητικά σχόλια προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, διότι δεν υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο «Ε» για το θέμα των εμβολιασμών, διαχώρισε τη θέση του από τις δηλώσεις Λουράντου. «Πρέπει να ακούμε τις απόψεις των ειδικών που είναι οι καθηγητές επιδημιολόγοι, πνευμονολόγοι, που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του εμβολίου. Παντού στην Ευρώπη έχουν ήδη γίνει τα εμβόλια στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και στις ευπαθείς ομάδες. Αν η γρίπη εξελιχθεί και στη χώρα μας έτσι όπως οι προβλέψεις θέλουν να εξελίσσεται, τότε είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όλοι, πρωτίστως βέβαια οι ευπαθείς ομάδες.
Πελ.Γ.

«Μετέφεραν»… στη Σάμο το νέο κέντρο υποδοχής

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, για παραχώρηση οικοπέδου 80 στρεμμάτων για τη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής στη Μυτιλήνη προκάλεσαν σύγχυση στη γειτονική Σάμο, καθώς μερίδα Μ.Μ.Ε. αναπαρήγαγαν λανθασμένα την είδηση, ανακοινώνοντας ότι η παραχώρηση του οικοπέδου αφορά… τη Σάμο.
Τα πράγματα ανέλαβε να βάλει στη θέση τους ο βουλευτής Σάμου του ΠΑΣΟΚ, Πυθαγόρας Βαρδίκος, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι το νέο κέντρο δεν αφορά τη Σάμο.
Ο κ. Βαρδίκος διέψευσε επίσης πληροφορίες που τον ήθελαν να συναντάται με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα και να συζητά τη μετακίνηση μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Κέντρο Υποδοχής της Σάμου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αντιθέτως, συζητήθηκαν τρόποι ταχύτερης απομάκρυνσης των ανθρώπων αυτών από τη Σάμο».
Πελ.Γ.

Μισές δουλειές;

Ούτε η βροχή δεν εμποδίζει τα συνεργεία να συνεχίσουν το έργο εγκατάστασης οπτικών ινών στο κέντρο της Μυτιλήνης. Χθες οι εργασίες συνεχίστηκαν στην προκυμαία μέχρι το Κιόσκι. Όμως σε άλλα σημεία, όπου υποτίθεται ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, δεν έχει στρωθεί τσιμέντο ή άσφαλτος για να καλυφθούν τα «χαντάκια» στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν κινδύνους ατυχήματος, κυρίως τις νυκτερινές ώρες για πεζούς και για δικυκλιστές. Κάτι τέτοιο έγινε στη Χρυσομαλλούσα και στην οδό Οικονόμου Τάξη, η οποία μάλιστα… ξανασκάφτηκε για οπτικές ίνες παρ’ ότι ήταν από τους πρώτους δρόμους όπου «πέρασε» το έργο το καλοκαίρι.
Πελ.Γ.

Λέτε να γίνει κανένα θαύμα;

Η ΝΕΛ βρίσκεται, για ακόμη μια φορά, στο χείλος της καταστροφής, ή πολύ κοντά σε αυτό. Μια μικρή ομάδα μικρομετόχων της εταιρείας είχαν μια τρελή ιδέα, να απευθυνθούν στον Όμιλο ΜΙG, μήπως και ενδιαφερθεί να αγοράσει τις μετοχές τους. Φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι το να μπει η ΝΕΛ στον Όμιλο MIG υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στις μέρες μας μπορούν να γίνουν θαύματα.
Ν.Μ.

Παπαδόπουλος και Κουντσούρος στο Δ.Σ. της ΝΕΛ

Αφού είχε κλείσει η ύλη της εφημερίδας μας, ανακοινώθηκε από την εταιρεία η είσοδος στο Δ.Σ. της ΝΕΛ των Μιχάλη Κουντσούρου και Κώστα Παπαδόπουλου ως ανεξάρτητων μελών, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων Γιάννη Σηφάκη και Γιάννη Ζούρου.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey