Δηκτικά 02/06/2012

02/06/2012 - 13:15

Μαθητές και Νοσοκομείο

Θα ζοριστούν, όπως φαίνεται, οι γονείς του νησιού που θέλουν να γράψουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι και τις 21 Ιουνίου και απαιτούν για τα νήπια χαρτί από οδοντίατρο και παθολόγο και για τα παιδάκια του δημοτικού, χαρτί από οδοντίατρο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο και παθολόγο. Το Υπουργείο Παιδείας έβγαλε ανακοίνωση που ορίζει ότι αν υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να πληρώσουν, θα μπορούν να πηγαίνουν σε νοσοκομείο ή το ΙΚΑ και να εξετάζονται με ραντεβού.

Μαθητές και Νοσοκομείο (2)

Τι γίνεται στη Λέσβο; Το Νοσοκομείο λέει στους γονείς «ελάτε από Σεπτέμβριο», οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των ιατρικών γνωματεύσεων στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Ποιον εξυπηρετεί το να «στοιβαχτούν» χιλιάδες παιδιά και γονείς στις μονάδες υγείας λίγο πριν το νέο σχολικό έτος, και δεν τους κλείνουν ραντεβού πιο πριν; Το θέμα μάς το κατήγγειλε και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και διάφοροι γονείς, που… κατάφεραν να κλείσουν ένα ραντεβού τον Ιούνιο, ένα τον Ιούλιο κι ένα το Σεπτέμβριο! «Γιατί να χρειαστεί να πληρώσουμε, αφού πρόκειται για κάτι για το οποίο μάς υποχρεώνει το κράτος;», αναρωτιούνται οι ίδιοι.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από πλευράς της, ζητά να δοθεί προτεραιότητα στα μικρά παιδιά. Αν όχι προτεραιότητα, έστω να δοθεί ένα βάρος και να ακολουθηθεί μια λογική σειρά. Αλλιώς, το μόνο που θα προκύψει, θα είναι να ταλαιπωρηθούν… όλοι!

Β.Χρ.

 

Ποιος είναι αριστερός

Επειδή ο τόπος είναι μικρός και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Επειδή το ποιοι κρατούν τώρα που «οι μύγες έγιναν παχιές» τις σφραγίδες και κρύβονται από πίσω τους είναι επίσης γνωστό. Επειδή, και να θέλανε να κρυφτούν, το ύφος της εμπάθειας και της διαστρέβλωσης είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Κι επειδή, πέρα από ψέματα και διαστρέβλωση, υπάρχει και ένας υπαινιγμός περί αριστερού παρελθόντος ημών σε αντιδιαστολή προφανώς με το αριστερό παρόν κάποιων άλλων, μια προσωπική υπενθύμιση μόνο. Το ποιος είναι αριστερός κρίνεται όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη και στον τρόπο ζωής. Εμείς, όσους εργαζομένους απασχολήσαμε και απασχολούμε, τους πληρώσαμε πάντα όχι μόνο ό,τι δικαιούνταν, αλλά και το κάτι παραπάνω. Κι άμα χρειάστηκε να σταματήσουμε κάποιον απ’ τη δουλειά μας, δεν κοιτάξαμε να βρούμε τρόπο να του φάμε την αποζημίωση. Γι’ αυτό άλλωστε και τα σπίτια που ζούμε, τα πήραμε με δάνειο.

Π.Μ.

 

Χορός του Συλλόγου Ατόμων με Προβλήματα Ακοής

Χορό διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουνίου ο Σύλλογος Ατόμων με Προβλήματα Ακοής και Φίλων Μυτιλήνης. Στο κλαμπ «Marush», στην προκυμαία της Μυτιλήνης, στις 10 το βράδυ, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου ετοίμασαν μια όμορφη βραδιά για όλους. Στόχος, να προωθείται στο νέο κόσμο της πόλης το μήνυμα των συλλόγων να διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις, που πρέπει να στηρίζονται από όλους. Η τιμή πρόσκλησης είναι επτά ευρώ.

Γ.Σαρ.

 

Αποφασίζουν οι Επαγγελματίες Οδηγοί

Γενική έκτακτη συνέλευση θα έχει μέσα στις επόμενες μέρες ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί Μυτιλήνης. Η διοίκηση του Συλλόγου θα συναντηθεί με τα μέλη της, με σκοπό να γίνει ενημέρωση για τα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης, αλλά και να πραγματοποιηθεί συζήτηση για το πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα. Άλλωστε, πρέπει και τα δύο Σωματεία του νησιού, μέχρι την Παρασκευή που θα συζητηθεί και πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της έδρας, να έχουν μια πρόταση, ή στην καλύτερη περίπτωση να έχουν βρει μια συμβιβαστική λύση.
Γ.Σαρ.

 

Πανηγύρι στην Καλλονή

Εορταστικό θα είναι το τριήμερο Σαββάτου, Κυριακής και Δευτέρας για το Λεκανοπέδιο Καλλονής, που τιμά τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας. Πλήθος κόσμου, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να έρθει για το πανηγύρι που διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία, αλλά και φίλοι των αλόγων και των ιπποδρομιών, για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της Δευτέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το άλσος της Αγίας Τριάδας περνούν τα καλύτερα άλογα όλου του νησιού, ενώ η διασκέδαση κρατάει μέχρι το πρωί.

Γ.Σαρ.

 

 

Τσάμπα κόπος

Τα χωριά του Ευεργέτουλα που επλήγησαν απ’ τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, επισκέφτηκαν ο Παύλος Βογιατζής και ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, που στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει ειδική συζήτηση για τα προβλήματα στη Λέσβο απ’ τις θεομηνίες.

Εκείνο όπως που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους και ενώ ακόμη δεν είχαν αποκατασταθεί τα προβλήματα, διαπίστωσαν, όπως είπαν, ότι συνεργείο που μάζευε τη λάσπη και τις φερτές ύλες, ό,τι είχε γίνει η αιτία να κλείσει η διέξοδος του νερού, αντί να τα απομακρύνει απ’ την περιοχή, τα πέταγε σε κοντινό σημείο. Τσάμπα κόπος δηλαδή, γιατί αν ξανάβρεχε ή αν ξαναβρέξει, τα ίδια προβλήματα θα προκύψουν και πάλι.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Απροσδόκητα γρήγορα

Η υπόθεση με τη βίζα, πέρα απ’ τα προβλήματα, τις δυσκολίες ή τις προσδοκίες που δημιουργεί για την αύξηση των τουριστών απ’ τα απέναντι παράλια, εντυπωσιάζει και για ένα ακόμη χαρακτηριστικό της. Την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα ο κατ’ εξοχήν γραφειοκρατικός μηχανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για πότε πήραν την έγκριση της αρμόδιας αρχής για τη Συνθήκη Σένγκεν, για πότε προώθησαν τα συστήματα, για πότε ξεκινούν την εφαρμογή του πιλοτικού μέτρου, για πότε θα βγάζουν βίζα στη Μυτιλήνη, είναι πράγματα που έγιναν απροσδόκητα κι αναπάντεχα γρήγορα. Ίσως γιατί βρέθηκαν άνθρωποι, και στα νησιά, αλλά και κεντρικά, που κατάλαβαν τη σημασία του εγχειρήματος, ειδικά τη διανυόμενη περίοδο της κρίσης, κι έσπευσαν να το στηρίξουν. Ουσιαστικά, με πράξεις.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Να αξιοποιηθούν…

Σε επίπεδο νησιού, η Λέσβος με την Κοινωφελή Εργασία αποκτά τις επόμενες μέρες ένα σημαντικό δυναμικό, της τάξης των 500 εργαζομένων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα απασχοληθεί στο περιβάλλον, σε ακτές, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, τους οποίους εννοείται πως θα επιχειρήσουν να ευπρεπίσουν, αλλάζοντας την παραμελημένη πραγματικά όψη που τώρα έχουν.

 

… στο έπακρο

Γιατί, ναι μεν τα χρήματα διατίθενται απ’ το ΕΣΠΑ για την απασχόληση, αλλά στην πράξη το αποτέλεσμα της παρέμβασης σκοπό έχει να ωφελήσει και τον τόπο.

Ίσως για πρώτη φορά, μάλιστα, τόσο πολλοί άνθρωποι θα δουλεύουν σε τόσο συγκεκριμένο πεδίο. Αν λοιπόν υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός, δε θα είναι μεγάλη η προσδοκία, με τη λήξη του πεντάμηνου κατά το οποίο θα απασχοληθούν, η Λέσβος να είναι διαφορετική και σαφώς καλύτερη απ’ ό,τι είναι σήμερα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Στρατιωτικοί αγώνες

Άγνωστοι στους πολλούς είναι οι στρατιωτικοί αγώνες, θεσμός που αφορά στους αγώνες μεταξύ στρατιωτών και μονάδων και περιλαμβάνει στρατιωτικά αγωνίσματα.

Οι αγώνες αυτοί, λοιπόν, του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού πραγματοποιήθηκαν χθες στο γήπεδο της Μυτιλήνης, κι όπως όλοι λένε, πέτυχαν.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey