Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Άλλοι καλά…
«Μαγκωμένοι» φάνηκαν να είναι αρκετοί μαγαζάτορες της αγοράς της Μυτιλήνης, απαντώντας στο πόσο δούλεψαν κατά τις μέρες των γιορτών. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτοί που δούλεψαν περισσότερο, ήταν όσοι διαθέτουν καταστήματα με είδη δώρων, ειδικά χειροποίητων, όπως κεραμικά, κεριά ή ιδιαίτερου εμπορεύματος, όπως μόδας για παχουλές. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα για ιδιοκτήτες αρκετών άλλων καταστημάτων, που, όπως ανέφεραν, παρατήρησαν μείωση έως και 10% στις πωλήσεις τους.

…και άλλοι όχι
Κάποιοι μάλιστα από αυτούς, ειδικά όσοι έχουν το κατάστημά τους στο βόρειο τμήμα της Ερμού, που οδηγεί στην Επάνω Σκάλα, φάνηκαν ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την αγοραστική κίνηση των γιορτών. Φαίνεται πως ακόμη και την περίοδο των γιορτών, ο κόσμος προτιμά να κινείται κυρίως στο κομμάτι της αγοράς που έχει καθιερωθεί ως «κέντρο» της.
Β. Χρ.

Λίγος ο στολισμός

Σχόλια για τον ελλιπή στολισμό της Μυτιλήνης κατά την περίοδο των γιορτών, μας έκαναν κάτοικοι της πόλης. Όπως οι ίδιοι σημειώνουν -πάντα καλοπροαίρετα, όπως μας έδωσαν να καταλάβουμε- ο στολισμός της Μυτιλήνης είναι πολύ διακριτικός σε σχέση με άλλων μεγαλύτερων πόλεων της χώρας ή πόλεων του εξωτερικού, κάτι που -χωρίς να σημαίνει ότι οι ίδιοι δεν τον θεωρούν όμορφο- έχει ως αποτέλεσμα να περνούν σε κάποιο βαθμό …απαρατήρητα τα Χριστούγεννα σε ορισμένα σημεία της πόλης.
Β. Χρ.

Έδωσε τα συλλυπητήρια του

Τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Νίκος Σηφουνάκης. Απευθυνόμενος στην οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους στην εφημερίδα «Το Καρφί», που εξέδιδε ο εκλιπών, ο υφυπουργός ανέφερε: «Μια μαχητική μορφή της Ελληνικής Δημοσιογραφίας, ο Νίκος Κακαουνάκης, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Πάλεψε για να ακούγεται το πρόβλημα και η φωνή του απλού ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα αγωνίστηκε ακόμα και σε πολύ δύσκολα χρόνια δίπλα στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Δημοσιογράφος με άποψη, που την έλεγε πάντα ανοιχτά και χωρίς φόβο, συγκρούστηκε με πολλά κατεστημένα και αντιλήψεις. Στην οικογένειά του, τους φίλους του, τους συνεργάτες του και στους εργαζόμενους στην εφημερίδα του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Β. Χρ.

Να και μία… μείωση

Ελαφρώς χαμηλότερες θα είναι από εδώ και πέρα, οι χρεώσεις του ΟΤΕ για κλήσεις από σταθερό προς τους αριθμούς των μεγάλων εταιριών κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind, αφού πλέον θα κοστίζουν έως και 14,4% λιγότερο. Παρόλο που υπάλληλος του ΟΤΕ Μυτιλήνης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δεν ήταν ενημερωμένος σχετικά, αυτό έχει ανακοινωθεί στα ΜΜΕ από την εταιρία και όπως υποστήριξε και ο ίδιος, θα γίνει μάλλον γνωστό στο κοινό από την επόμενη εβδομάδα.
Β. Χρ.

Κόντρες χωρίς νόημα

Η αντιπαράθεση μεταξύ του ΕΦΕΤ και της ΣΕΕΤ, είναι γεγονός, παρά την προσπάθεια του ΕΦΕΤ να την αποκρύψει. Πρόκειται για μια βλακώδη και ανούσια αντιπαράθεση. Η προστασία της υγείας των καταναλωτών και η βελτίωση της επαγγελματικής συνείδησης όσων δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα των τροφίμων, απαιτεί συνεργασίες κι όχι αντιπαραθέσεις. Η διοίκηση του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αρχή, οφείλουν να λύσουν το ζήτημα άμεσα.
Ν.Μ.

Πράσινος ο νέος αναπτυξιακός

Βασικό κριτήριο για να υπαχθεί μια επένδυση στο νέο αναπτυξιακό νόμο, θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας, έθεταν ως προτεραιότητα τις πράσινες δράσεις. Τα δύο κριτήρια αυτά αναμένεται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των νέων επενδυτικών σχεδίων και πρέπει να τα έχουν υπόψη τους οι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν νέες επενδύσεις.
Ν.Μ.

Μεγάλες επισφάλειες στις συνεταιριστικές τράπεζες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση των συνεταιριστικών τραπεζών, διαμορφώθηκε στο 9,8% το πρώτο εξάμηνο του 2009. Το ίδιο διάστημα, στις εμπορικές τράπεζες, διαμορφώθηκε στο 6%. Στο δείκτη αυτό αποτυπώνεται η μεγαλύτερη ευαισθησία που δείχνουν οι συνεταιριστικές τράπεζες στις ανάγκες των μικρών και αδύναμων επιχειρήσεων, γι’ αυτό προφανώς και οι μεγαλύτερες επισφάλειες.
Ν.Μ.

Γάλα με προέλευση

Από την 1η Ιανουαρίου, στις συσκευασίες του γάλακτος, θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης του. Ο σχετικός νόμος είχε θεσπιστεί την περασμένη άνοιξη αλλά η εφαρμογή του αναβλήθηκε τρεις φορές, δύο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα παιχνίδια που παίζονται με το γάλα, είναι πολύ μεγάλα και τα κέρδη που αποκομίζουν τα ολιγοπώλια του κλάδου, τεράστια. Γι’ αυτό και πίεζαν να μην εφαρμοστεί το μέτρο.
Ν.Μ.

Πόσο αντέχει ο Κόλπος

Με αρκετά μεγάλη ευκολία τις προηγούμενες ημέρες, παράγοντες της Λέσβου έλεγαν ότι δεν γίνεται η υπεραλίευση στον Κόλπο Καλλονής. Ποιος όμως το προσδιορίζει αυτό; Το ότι φέτος αλιεύονται οι ίδιες περίπου ποσότητες ψαριών και οστράκων με πέρυσι, δεν είναι επαρκής αιτιολόγηση της άποψης αυτής. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι δεν γινόταν πέρυσι υπεραλίευση. Μόνο αν υπήρχε σχετική μελέτη, που να προσδιορίζει τη δυνατότητα του Κόλπου να παράγει αλιεύματα, θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη εικόνα για την κατάσταση. Μέχρι να γίνει αυτή, ο καθένας θα μπορεί να λέει την υποκειμενική του άποψη, αλλά δεν σημαίνει ότι και αυτή είναι η σωστή!
Ν.Μ. 

Περικοπές και στους γιατρούς

Η προσπάθεια περιστολής των δαπανών του δημοσίου, πιάνει και τους γιατρούς. Σε εγκύκλιο του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Σαχινίδη, τονίζεται ότι δεν θα δικαιολογούνται υπερβάσεις στις εφημερίες των γιατρών. Το μέτρο αυτό πιθανόν να είναι σωστό για τους γιατρούς των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας. Όμως στην επαρχί,α οι γιατροί στα νοσοκομεία είναι λίγοι και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πολλές εφημερίες, για να καλύψουν τα λειτουργικά κενά. Αν περικοπούν οι αμοιβές τους, σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλεύουν χωρίς αμοιβή κάποιες μέρες το μήνα. Δηλαδή με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούμαστε σε διάλυση ακόμη και των λεπτών ισορροπιών που υπάρχουν αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey