Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Στη Χίο…
Το 2ο βραβείο απέσπασε η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χίου στο πρόσφατο 32ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, για τα σημαντικά βήματα που έχει να παρουσιάσει την τελευταία τριετία 2008 - 2010 στον τομέα της προληπτικής ιατρικής, αλλά και για τη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Κλινικής. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που δημοσιεύει το chiosnews, η προληπτική ιατρική και το αιμοδυναμικό εργαστήριο έχουν συμβάλει στη μείωση κατά 35% στα οξέα εμφράγματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τριετία. Αυτά συμβαίνουν στη γειτονική Χίο, που έχει να επιδείξει θαύματα στον τομέα της καρδιολογίας. Στο Βοστάνειο, η περίφημη Μονάδα Εμφραγμάτων παραμένει ακόμη… στα σχέδια.
Πελ.Γ.

Επιμήκυνση της σύμβασης

Προσπάθεια για επιμήκυνση της νέας προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία της Μονάδας Ανηλίκων τού «Θεομήτωρ» καταβάλλεται από το Υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι η νέα σύμβαση - αν τελικά υπογραφεί ποτέ - θα έχει διάρκεια μόλις… δυο μηνών! Συγκεκριμένα, αυτή θα πρέπει να καλύψει το διάστημα από τη στιγμή που έληξε η τελευταία σύμβαση - δηλαδή τέλος Ιουνίου - μέχρι τέλους Δεκεμβρίου. Δεδομένου, όμως, ότι ήδη έχουν χαθεί τέσσερις μήνες… αναμονής, αν δεν παρθεί απόφαση για επιμήκυνση της σύμβασης, τότε θα πρέπει το «Θεομήτωρ» να προσλάβει προσωπικό για μόλις δυο μήνες, που βέβαια πολύ σύντομα θα βρεθεί και πάλι στην ίδια ακριβώς θέση που είναι και σήμερα. Η σκέψη άραγε για κλείσιμο της Μονάδας Ανήλικων Μεταναστών δεν έχει περάσει από το μυαλό του Υπουργείου Υγείας;
Πελ.Γ.

«Βοήθησε» η ανακοίνωση

Στάλθηκε τελικά χθες η απόφαση διορισμού του νέου διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και σε δυο ημέρες αναμένεται να πάρει και αριθμό ΦΕΚ.
Όπως φάνηκε τελικά, η παρέμβαση της ΝΟΔΕ Λέσβου τής Ν.Δ. για το θέμα των εξόδων μετακίνησης του διοικητή - που μέχρι χθες ήταν τυπικά υπάλληλος στο Τζάνειο - μάλλον «έσπρωξε», ώστε να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα του δώσουν τη δυνατότητα και τυπικά ν’ αναλάβει τη θέση.
Πελ.Γ.

Συνεργασία

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι ο διοικητής τού ΕΚΑΒ, Γ. Ροτζιώκος, και ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δ. Κατσιφαράκης, συζήτησαν το θέμα των διακομιδών με ασθενοφόρα σε ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, με έμφαση στην ανάγκη εξυπηρέτησης των ασθενών. Αντιθέτως, πριν από μερικά χρόνια η επίσκεψη του πρώην διοικητή τού ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου είχε προκαλέσει έναν κύκλο «διαμάχης», αφού το ΕΚΑΒ δε δεχόταν ν’ αναλάβει κανένα άλλο περιστατικό πλην των εκτάκτων, ενώ το Νοσοκομείο από την πλευρά του αδυνατούσε να καλύψει όλες τις μεταφορές. Όλο αυτό το ζήτημα είχε γίνει η αιτία να συμβαίνουν καθημερινά τραγελαφικά γεγονότα, με θύματα βεβαίως τους ασθενείς.
Πελ.Γ.

Απλήρωτοι…

Η επιλογή της δημοτικής αρχής να ανανεώσει εγκαίρως τις εργολαβίες καθαριότητας σε πάρα πολλά χωριά της υπαίθρου είναι γνωστό πως έδωσε λύση, ειδικά το καλοκαίρι, στο θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Όμως, οφείλει ο Δήμος να ανταποκριθεί και στις υποχρεώσεις του απέναντι σε όλους αυτούς τους μικροεργολάβους, πολλοί εκ των οποίων, για να μην πούμε όλοι, παραμένουν απλήρωτοι.
Έτσι όπως μας μετέφερε παλιός δήμαρχος, στο δικό του τουριστικό χωριό πηγαίνει κάθε μέρα όλο τον τελευταίο καιρό ο ντόπιος εργολάβος και τον παρακαλά κλαίγοντας να μεσολαβήσει στο Δημήτρη Βουνάτσο για να πάρει τα λεφτά του: «Σε λίγο θα κινδυνεύει η ζωή μου, γιατί έρχονται οι εργάτες, Έλληνες, Πακιστανοί, Βούλγαροι, όσοι δούλεψαν ή και δουλεύουν ακόμη στα σκουπίδια, και άλλοτε εκλιπαρούν να πληρωθούν, άλλοτε απειλούν για τις συνέπειες που θα υποστώ αν δεν πληρωθούν τώρα.»
ΜΑΡ.ΠΛ.

Τώρα… σώθηκαν!

Ερωτήσεις για το νόμο του «Καλλικράτη» τέθηκαν από αντιπροσωπεία Κυπρίων που συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, τον οποίο και ρωτούσαν επειδή, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του Δήμου, «αντίστοιχος θεσμός θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά και στην Κύπρο».
Μετά τους Έλληνες, ήρθε η σειρά των Κυπρίων να σωθούν.
ΜΑΡ.ΠΛ.Όταν η φύση, λίγο πριν χειμωνιάσει για τα καλά, κάπου εκεί στις εξοχές του Πολιχνίτου, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο πόσο αξεπέραστη «καλλιτέχνιδα» είναι.

Μνήμες… «τραμπουκισμού»

Μη δεχόμενος την άποψη πως η κυβέρνηση δε γνωρίζει τη νησιωτική πραγματικότητα και τα δεδομένα της Λέσβου, ο Βασίλης Τεντόμας, τοποθετούμενος την ώρα που συζητιόταν το θέμα της κατάργησης των υπηρεσιών του Πλωμαρίου, φωτογράφισε το Νίκο Σηφουνάκη ως «τον υπουργό μας που ξέρει 30 χρόνια τη Λέσβο».
Αμέσως μετά δε, η θέση του πως δε θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα απ’ τις κινητοποιήσεις («το θέμα είναι να δούμε τι θα κάνουμε μετά, γιατί δε θα βγει τίποτα τώρα») και κυρίως το ύφος που είχε όταν τα έλεγε αυτά, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Θεολόγου Πατερέλλη. Που, εκλαμβάνοντας προφανώς ως απαξιωτική τη στάση του κ. Τεντόμα στον αγώνα των συντοπιτών του, τον διέκοψε θυμίζοντας τι είχε γίνει στη Χίο κατά την επίσκεψη Σκανδαλίδη, όταν και περιφερειακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν επίθεση με αυγά και προπηλακισμούς: «Μιλάς κι εσύ που τραμπούκιζες, “φωτογραφίζοντάς” μας στους υπολοίπους;», είπε.
Ο Σταύρος Δημηρούδης δεν επέτρεψε να συνεχιστεί η αντιπαράθεση, επαναφέροντας τη συζήτηση στα της κατάργησης των υπηρεσιών.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πανάκριβα…
Πέντε φίλοι κάθονται σε ζαχαροπλαστείο της λεσβιακής υπαίθρου ονομαστό για τα γλυκά του. Παραγγέλνουν πέντε πάστες, που τους κάθονται στο λαιμό μόλις βλέπουν πως μαζί με έναν ελληνικό καφέ κοστολογήθηκαν 22,5 ευρώ!
Ούτε στο Τόκυο δεν πληρώνονται τόσο πέντε γλυκά κόστους λίγων ευρώ, μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Μήπως τελικά κάποιοι πρέπει να βάλουν… πολύ νερό στο κρασί τους αν θέλουν να ζήσουν κι αυτοί, κι εμείς;
Σ.ΜΠΑ

Για τα προνοιακά

Το βασικό θέμα συζήτησης του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού τού 2012, ο οποίος ψηφίστηκε απ’ την πλειοψηφία και τη μείζονα αντιπολίτευση, για ακόμη μια φορά, ως εργαλείο που θα επιτρέψει να λειτουργήσει η Περιφέρεια και να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Όμως, παρ’ ότι πολλές φορές ειπώθηκε ακόμη και απ’ τον εισηγητή ότι πρόκειται για ενδεικτικό προϋπολογισμό - δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού δεν έχει ψηφιστεί ακόμη ο εθνικός και δεν υπάρχει εικόνα για τις χρηματοδοτήσεις -, η συζήτηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες.
Σε κάποιες στιγμές, μάλιστα, τα πράγματα εκτροχιάστηκαν, ειδικά όταν ο Νάσος Γιακαλής προσπαθούσε ξανά και ξανά να πείσει το Στρατή Κόρακα πως δεν μπορεί να υπολογίζει ως μείωση των κονδυλίων για την Περιφέρεια τα 12 εκατ. ευρώ που δίνονταν παλιά στις νομαρχίες για τα προνοιακά επιδόματα. Όχι ότι δεν είναι μειωμένος κατά πολύ ο προϋπολογισμός, αλλά ειδικά αυτά τα κονδύλια διατίθενται πλέον στους δήμους που έχουν και την αρμοδιότητα. Οπότε, μάλλον αδίκως έσκασε ο περιφερειάρχης για να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περί Συγκλήτου

Και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα πάρουν μέρος στη Σύγκλητο που θα πραγματοποιηθεί 1η και 2 Νοεμβρίου. Εκτός των άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, αυτό που τους ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό είναι το να συζητήσουν για τη λεγόμενη «σκούπα», που αφορά όσους φοιτητές βρίσκονται κοντά στο πτυχίο. Το βασικό είναι ότι πλέον οι φοιτητές πρόκειται να συναντηθούν με την πρυτανική αρχή εκτός καθεστώτος κατάληψης.
Β.Χρ.

Φθινοπωρινές ποδηλατάδες

Ακάθεκτοι συνεχίζουν τις βόλτες τους, κάθε Τετάρτη απόγευμα, οι ποδηλάτες της Μυτιλήνης. Τα ραντεβού τους, μάλιστα, φαίνεται πως έχουν καλή συμμετοχή, παρά το ότι έχει πλέον φθινοπωριάσει. Η αλήθεια είναι πως και ο καιρός τούς ευνοεί ακόμη. Μέσω της σελίδας τους στο Facebook, πάντως, προσκαλούν κάθε εβδομάδα όσους ενδιαφέρονται, να συμμετάσχουν κι αυτοί.
Β.Χρ.

«Σπασμένο τηλέφωνο»

«Σπασμένο τηλέφωνο» φαίνεται πως παίξαμε προχτές με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έφτασε στα αυτιά μας το ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος πήρε απόφαση να συνεχίσει την κατάληψη. Τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού από χτες λειτουργεί κανονικά η Διοίκηση. Ούτε σε αυτό το κτήριο, λοιπόν, ούτε σε κάποιο από τα κτήρια των τμημάτων του Πανεπιστημίου υπάρχει αυτήν τη στιγμή κατάληψη. Όλα λειτουργούν κανονικότατα. Απλά, από το Λόφο του «Ξενία» μέχρι εδώ κάποιες πληροφορίες φαίνεται πως… λοξοδρομούν.
Β.Χρ.

Κύριε Διευθυντά
Μάθατε μήπως κι εσείς για την κυρία που ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί από υπηρεσία της λεσβιακής υπαίθρου όπου εργαζόταν χωρίς ποτέ κανείς να τη δει έστω να σκουπίζει… το γραφείο του συζύγου της (πρώην στελέχους της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης);
Διαπορών Μυτιληνιός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey