26-07-18

26/07/2018 - 13:55

Για τη διάσωση παραδοσιακών σκαφών

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020 - Οριστική Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων, καλεί τους φορείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να «υιοθετήσουν» παραδοσιακά ξύλινα αλιευτικά σκάφη, να αποστείλουν τις αιτήσεις τους στο ΥΠΑΑΤ, το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διάσωση αυτών το σκαφών, αναλαμβάνουν και την υποχρέωση του κόστους μεταφοράς των σκαφών, στον χώρο έκθεσής τους, καθώς και την υποχρέωση διατήρησης και συντήρησής τους. Η πρόσκληση αυτή έρχεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των παραδοσιακών αυτών σκαφών έχει καταστραφεί και μάλιστα με ευρωπαική επιδότηση. Εστω όμως και την τελευταία στιγμή έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν τα σκάφη που μπορούν να διασωθούν και να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, αφού η προθεσμία της 15ης Αυγούστου δεν είναι μακριά! Θα είναι ευχής έργο, τα σκάφη αυτά να σωθούν και με δεδομένο το γεγονός ότι στη Λέσβο υπάρχουν ακόμη ναυπηγομαραγκοί που μπορούν να συμβάλουν στο έργο συντήρησης τους, να συνεχίζουν να υπάρχουν και να πλέουν στα νερά, παρέχοντας υπηρεσίες που μπορούν να φανούν χρήσιμες, πέρα από τη χρήση τους ως αλιευτικά σκάφη.Για να συμβεί αυτό ωστόσο θα πρέπει να εμφανιστούν φορείς που θα τα «υιοθετήσουν» και θέλουμε να ελπίζουμε ότι τέτοιοι θα βρεθούν!

Α.Ω. 

 

Χωρίς μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις

Σε ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, επισημαίνει ότι λόγω εθνικού πένθους δεν πραγματοποιούνται από την Τρίτη έως και σήμερα, Πέμπτη, οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του Δήμου Λέσβου. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του κ. Αστυρακάκη: «Εκφράζοντας τα αισθήματα της τοπικής μας κοινωνίας, συγκινημένοι και συντετριμμένοι από τις ανθρώπινες απώλειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική, συλλυπούμαστε τις οικογένειες των θυμάτων και ακολουθώντας το τριήμερο πένθους που κήρυξε στην πατρίδα μας ο Πρωθυπουργός της χώρας, ακυρώνουμε για την Τρίτη 24, Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Ιουλίου, όλες τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν στο νησί με τη συνδρομή του Δήμου Λέσβου.»

Αν.Παζ.

Συγκινούν τα χτεσινά πρωτοσέλιδα της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας Havadis: «Ο πόνος σας είναι και πόνος μας» και της Cumhuriyet: «Μοιραζόμαστε τον πόνο σας»για τον πύρινο όλεθρο στην Αττική.

 

Κάλεσμα για βοήθεια και από τη ΔΑΠ

Πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης αλλά και άμεσης βοήθειας προς τους πιθανούς συγγενείς των πληγέντων που βρίσκονται στη Μυτιλήνη, πήρε και η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις τοπικές αρχές και φορείς.  «Από χθες παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο νομό Αττικής. Αποτέλεσμα αυτών είναι πολλές οικογένειες να μείνουν στους δρόμους, αμέτρητοι τραυματίες αλλά δυστυχώς και πολλοί νεκροί και αγνοούμενοι. Σε αυτές τις οικογένειές μπορεί να υπάρχουν και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή απόφοιτοι αυτού.  Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης σεβόμενοι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις οικογένειες συμφοιτητών μας ζητάμε από όλους εσάς κατόπιν συνεννόησης με τις γραμματείες των τμημάτων του Πανεπιστημίου: Να δοθεί στέγη φιλοξενίας σε όσες οικογένειες έχουν χάσει τα σπίτια τους στην πόλη της Μυτιλήνης. Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης(τρόφιμα μακράς διάρκειας,φάρμακα,ρούχα). Να μεριμνήσετε ώστε οι φοιτητές να μην σταματήσουν τις σπουδές τους λόγω των οικονομικών δυσκολιών που θα προκύψουν.  Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές των συνανθρώπων μας όλοι μπορούμε να προσφέρουμε. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πληγέντες φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως συλλογή πρώτης ανάγκης και φαρμάκων και να τα στείλουμε στις περιοχές που έχουν πρόβλημα».

Α.Ω

 

Αναγκαία διευκρίνιση!

Σε επικοινωνία που είχε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κ. Αστυρακάκης με την εφημερίδα μας , με αφορμή χθεσινό σχόλιο για την συναυλία του Γ. Πάριου και το ...σπρώξιμο που γινόταν κατά την είσοδο στο θέατρο, όπου υπήρχε η παρατήρηση ότι «έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για ξεχωριστή είσοδο στα άτομα με ειδικές ανάγκες, που σπρώχνονταν δίχως να μπορούν να προστατευτούν», μας διευκρινίζει:« Υπάρχει ξεχωριστή είσοδο από το κάτω μέρος του θεάτρου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες , ακόμη και με καροτσάκι, και για τους συνοδούς τους για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο θέατρο του Κάστρου και μάλιστα υπάρχει και πρόβλεψη να κρατούνται και θέσεις μπροστά για το σκοπό αυτό». Η παραπάνω διευκρίνιση είναι χρήσιμη γιατί πολλοί είναι εκείνοι και κυρίως τα άτομα με ειδικές ανάγκες που αγνοούν αυτή τη δυνατότητα και ως εκ τούτου αποφεύγουν να πάνε σε παραστάσεις και συναυλίες που πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, αν και θα το ήθελαν. Ισως αυτή την εναλλακτική είσοδο δεν την έχουν επικοινωνήσει αρκούντως οι αρμόδιοι. Πάντως το γεγονός ότι σε τέτοιες εκδηλώσεις , όπως με τον Γ. Πάριο γίνεται κακός χαμός μέχρι να μπεις στο θέατρο ούτε λόγος για το «επικίνδυνο» του πράγματος και όχι ασφαλώς μόνο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες!

Α.Ω. 

 

Ακυρώνεται η συναυλία Βιτάλη

Ακυρώνεται λόγω εθνικού πένθους η συναυλία της Ελένης Βιτάλη και του Νίκου Ζιώγαλα στον «Οινοφόρο». Οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, Πρόδρομος και Κλεοπάτρα Πατερέλλη αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση: «Μπροστά στο σοκ που έχουμε υποστεί από την εθνική τραγωδία που βρήκε τους συνανθρώπους μας, η προγραμματισμένη συναυλία της Ελένης Βιτάλη την Παρασκευή 27 Ιουλίου στο Kτήμα Οινοφόρος, ακυρώνεται όχι μόνο ως ένδειξη εθνικού πένθους, αλλά με πάσα ειλικρίνεια δεν υπάρχει καμία διάθεση να πραγματοποιηθεί   μουσική βραδιά εκ μέρους μας, αλλά και από την Ελένη Βιτάλη και τους συνεργάτες της.

Τα χρήματά σας από την προπώληση των εισιτηρίων  μπορείτε να τα πάρετε πίσω από τα σημεία προπώλησης, και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι΄αυτό».

Α.Ω.

 

Αποχαιρετισμός και από Ζώρα 

«Ήμουν μακριά από την πατρίδα σου, το Μόλυβο, και έτσι δεν μπόρεσα να σε αποχαιρετήσω, όπως θα ήθελα. Υπήρξες σταθερός φίλος και συμπαραστάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πάντοτε μας συναντούσες στους πανεπιστημιακούς χώρους, όταν  ο καλός δρόμος σε έφερνε, και αυτό γινόταν συχνά, στη Μυτιλήνη. Συνειδησιακά είμαι απολύτως ήσυχος γιατί καθηγητές του Πανεπιστημίου μας συνέπραξαν ιδιαιτέρως θετικά σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιστημονική και ακαδημαϊκή σου πορεία. Παντοτινέ φίλε Σταύρο Τσακυράκη, δε θα λείψεις ποτέ από τις μνήμες μας.» Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτισε τον Στ. Τσακυράκη ο πρώην αντιπρύτανης του Παν. Αιγαίου Κ. Ζώρας, που φαίνεται και από την αρθρογραφία αυτών των ημερών, με αφορμή  το θάνατο του, ότι στο πρόσωπο του υπήρχε μεγάλη εκτίμηση και σεβασμός από πανεπιστημιακούς και όχι μόνο, γεγονός που αποτυπώθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο!

Α.Ω.

Καταπληκτική η παράσταση που ανέβασαν για ακόμα μια χρονιά οι "Μαγικές Σβούρες" στο Κάστρο της Μυτιλήνης το βράδυ της Τρίτη με το "Όνειρο καλοκαιρνής νύχτας" του Σαιξπηρ. Με κείμενο γραμμένο πίσω στους αιώνες, που το διασκεύασε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης, μικροί και μεγάλοι δεν βαρέθηκαν ούτε στιγμή, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα τραγούδια τους και τα κοστούμια. Το ραντεβού δόθηκε για το επόμενο καλοκαίρι.

 

Αιμοδοσία για την Αττική

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία ανέλαβε το Δ.Σ. του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «Αγ. Παντελεήμων» με έδρα τη Βρίσα.

Το σύνολο του αίματος που θα συγκεντρωθεί στην αιμοδοσία της προσεχούς Τρίτης 31 Ιουλίου θα προσφερθεί για τις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει από τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική.

Ένας σημαντικός λόγος για ακόμα μαζικότερη συμμετοχή στην αιμοδοσία αυτή. Θυμίζουμε ότι και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης καλούνται εθελοντές να αιμοδοτήσουν για τους πυροπαθείς.

Αν.Παζ.

 

 

Το «Πιροσκί»

Το βιβλίο «Πιροσκί» της Ελένης Σακελλαρίου- Παραδέλη θα παρουσιαστεί στη Μυτιλήνη, στο βιβλιοπωλείο Book & Art, την Τρίτη 31 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα, και όχι 30 του μηνός, όπως γράψαμε στο φύλλο της Τρίτης εκ παραδρομής, στη στήλη «Λεσβιακό Βιβλίο». Ομιλητές ο Θανάσης Καλαμάτας και η συγγραφέας.

Α.Ω

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey