Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Έγινε τουλάχιστον η αρχή…
Νέα, αυστηρότερα αντικαπνιστικά μέτρα προαναγγέλλει το υπουργείο Υγείας, καθώς - όπως φάνηκε - η πρώτη φάση εφαρμογής του νόμου δεν είχε τ’ αναμενόμενα αποτελέσματα.
Είναι θετικό, όμως, ότι στη Λέσβο υπάρχουν κάποια μαγαζιά, κυρίως εστιατόρια αλλά και μπαρ, που τηρούν την απαγόρευση. Κάποια μαγαζιά έχουν απαγορεύσει πλήρως το κάπνισμα, ενώ υπάρχουν και καφετέριες που έχουν χωριστούς χώρους για καπνιστές και μη.
Χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς πρόστιμα φάνηκε πως κάτι έμεινε από τα μέτρα…
Πελ.Γ.

Όλα, μα όλα…

Παλιό μέλος της ΠΟΛ.ΑΝ., με αφορμή και τη χθεσινή απάντηση του Παύλου Βογιατζή, ότι δηλαδή δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον για να μετάσχει στη γραμματεία Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., σχολίαζε πως όλα τα πράγματα στην πολιτική έχουν την εξήγησή τους. «Γιατί», έλεγε, «να βάλει ο Αντώνης Σαμαράς στη γραμματεία το νομάρχη Λέσβου, που στήριξε ένθερμα την Ντόρα Μπακογιάννη, και να μη βάλει το Σωτήρη Ζαμτράκη; Ο οποίος ήταν και στην ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο “Ηλιοτρόπιο”, και κυρίως βρέθηκε στα χρόνια της ΠΟΛ.ΑΝ. στις “παρυφές” του κόμματος του νυν προέδρου της Ν.Δ..»

… εξηγούνται
Πάντως, η ίδια απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για τη γραμματεία Αυτοδιοίκησης έχει και πανελλαδικά δημιουργήσει ερωτηματικά, αφού απουσιάζουν και οι πρόεδροι της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης και της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, αλλά και ονομαστά στελέχη από τα διοικητικά συμβούλια των δυο Ενώσεων, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, και ο νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός.
Και καλά εκείνοι, που έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους πως δε θα ασχοληθούν εκ νέου με την αυτοδιοίκηση. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, για παράδειγμα, που επιδιώκει πώς και τι να ξαναθέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη της Ν.Δ., γιατί δε μετέχει στη γραμματεία;
Επειδή στήριξε σθεναρά την Ντόρα Μπακογιάννη, παρ’ ότι στέλεχος κάποτε της ΠΟΛ.ΑΝ, ή μήπως γιατί δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον και θέλησε - όπως άλλωστε και ο νομάρχης Λέσβου -, αν και με βλέψεις για την αυτοδιοίκηση, να μετάσχει στην… γραμματεία Αγροτικού;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περιφερειακά λιμενικά ταμεία

Η διαχείριση των λιμενικών ταμείων, οι νεοσύστατες διευθύνσεις Υδάτων, η ενίσχυση των αναπτυξιακών εταιρειών και η συντήρηση του οδικού δικτύου ζητούν οι νομάρχες να συμπεριληφθούν στις αρμοδιότητες των αιρετών περιφερειαρχών, στην πρόταση που θα αποστείλουν εντός των επόμενων ημερών στο υπουργείο Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη».
Γενικώς, όμως, οι νομάρχες εκτιμούν πως θα υπάρξει δυσκολία στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που έχει έως τώρα το κράτος και ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα πολλών λιμενικών ταμείων, όπως της Λέσβου, τα οποία, παρά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες, μία και πλέον δεκαετία τώρα δεν κατάφεραν να γίνουν από κρατικά, δημοτικά.
Να υποθέσουμε ότι σε λίγο θα γίνουν περιφερειακά κι ίσως γι’ αυτό δε βιάζεται και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές των προσώπων που τα διοικούν;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Στη Χίο για «Καλλικράτη»

Μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους δήμους επρόκειτο να εξεταστούν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Συνδέσμου των ΤΕΔΚ Βορείου Αιγαίου στη Χίο. Στην οποία, μεταξύ άλλων, οι αυτοδιοικητικοί και απ’ τη Λέσβο θα συζητούσαν με τους συναδέλφους τους των άλλων νομών και το θέμα του «Καλλικράτη». Σχέδιο που κλείνει ο Φεβρουάριος, και, πάρα το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί απ’ τον υπουργό Εσωτερικών, παραμένει ακόμη άγνωστο τι χωροταξικές επιλογές θα περιέχει σχετικά με τις συνενώσεις των δήμων. Το θέμα, δηλαδή, που «καίει» κατά προτεραιότητα την αυτοδιοίκηση και κυρίως όσους στο πίσω ή και το μπροστινό μέρος του μυαλού τους θέλουν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στις 14 Νοεμβρίου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ψήφισμα συμπαράστασης

Την αμέριστη αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους προς τους/τις εργαζομένους/-όμενες των «Αιολικών Νέων» εξέφρασε και η περιοδική έκδοση δημοσιογράφων και εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. «Financial Crimes». Οι εκδότες της, μάλιστα, προτείνουν ψήφισμα στο οποίο καλούν όλα τα κλαδικά σωματεία των Μ.Μ.Ε., την ΠΟΕΣΥ και κάθε συλλογικότητα, να ψηφίσουν και να προωθήσουν, στεκόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους που μέχρι προχθές εργάζονταν στην εφημερίδα.
Β.Χρ.

Προτιμάτε… ντόπια

Να ενισχύσουν την τοπική και ελληνική οικονομία προτιμώντας την αγορά ελληνικών και αποφεύγοντας τα εισαγόμενα προϊόντα, καλεί τους πολίτες ο «Υδάτινος». «Το γεγονός ότι ανήκουμε σε μια κρατική οντότητα, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στους καπιταλιστές του κόσμου, μας αναγκάζει να επιτεθούμε με οτιδήποτε έχουμε…», αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωσή του. Πράγματι, μια συνήθεια είναι όλα και όταν υπάρχει ισχυρό κίνητρο, αυτή μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Αυτό που δεν αλλάζει, δυστυχώς, είναι η συχνά πολύ χαμηλότερη τιμή κόστους αρκετών εισαγόμενων προϊόντων σε σχέση με τα εγχώρια…
Β.Χρ.

Συνάντηση για τις αεροδιακομιδές

Το δημοσίευμα του «Ε» για το πρόβλημα των αεροδιακομιδών ασθενών έγινε η αφορμή να υπάρξει απευθείας επικοινωνία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με την εταιρεία Aegean Airlines και ήδη κλείστηκε ραντεβού για τη Δευτέρα το μεσημέρι, ώστε να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά ασθενών με φορεία. Η εταιρεία δηλώνει πρόθυμη να εξυπηρετεί τουλάχιστον τα χρόνια περιστατικά, αφού για τα επείγοντα δεν υπάρχει χρόνος προγραμματισμού, και είναι ευκαιρία, αντί να καλούν «ντακότα» για μεταφορά κάποιου ασθενούς ή θερμοκοιτίδας, να λυθεί το ζήτημα με συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Πελ.Γ.

Θα το επισκευάσουν

Για επισκευή στην Αθήνα στάλθηκε το νέο ακτινολογικό μηχάνημα που είχε προμηθευτεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης για το Κέντρο Υποδοχής της Παγανής και το οποίο «σκούριασε» εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες στην Παγανή. Ο διοικητής του Νοσοκομείου ήρθε σε επαφή με την εταιρεία που προμήθευσε το μηχάνημα και συμφωνήθηκε να σταλεί στην Αθήνα ώστε ν’ αντικατασταθούν τα τμήματα που παρουσιάζουν «οξείδωση» και όχι όλο το μηχάνημα. Το κόστος της επισκευής υπολογίζεται στα 2.000 - 3.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει επισκευαστεί. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να μην πάνε τελικά χαμένα τα χιλιάδες ευρώ που διατέθηκαν για την αγορά του.
Πελ.Γ.

«Μείωσε» τις απαιτήσεις της η εταιρεία

Βρέθηκε λύση στο θέμα του μεγάλου κόστους συντήρησης του (μεταχειρισμένου) αξονικού τομογράφου που δώρισε στο Νοσοκομείο, ιδιώτης. Η προμηθεύτρια εταιρεία ζητούσε 45.000 ευρώ για συντήρηση το χρόνο, ενώ ο ιδιώτης πλήρωνε 15.000 ευρώ. Η εταιρεία δικαιολόγησε την ξαφνική «αύξηση», λέγοντας ότι έχει προσθέσει μαζί και το κόστος των ανταλλακτικών. Το Νοσοκομείο είπε ότι το ποσό είναι υπερβολικό και δεν μπορεί να υπογράψει μεγαλύτερη σύμβαση από αυτή που ήδη είχε η εταιρεία με τον ιδιώτη. Τελικά το δέχτηκε η εταιρεία και συμφώνησαν στα 15.000 ευρώ.
Πελ.Γ.

Νέα μηχανήματα

Εγκαταστάθηκαν χθες στο Νοσοκομείο τα τρία νέα μηχανήματα που δώρισε το ίδρυμα Μποδοσάκη για το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού. Τα μηχανήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την ιατρική κάλυψη των ασθενών σε αυτό το ευαίσθητο Τμήμα του Νοσοκομείου. Αναμένεται τώρα και η προμήθεια ενός νέου υπερηχοτομογράφου, που επίσης αποτελεί μέρος της δωρεάς αυτής και έχει ήδη παραγγελθεί.
Πελ.Γ.

Συνεδριάζει το ΣΑΣ

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες για να μπορέσει να συγκληθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Ελπίζουμε από τούδε και στο εξής οι συνεδριάσεις του οργάνου να είναι συχνότερες, διότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Στην ακτοπλοΐα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.
Ν.Μ.

Το μάτιασαν

Τη μία φορά χάνει το «Θεόφιλος» την άγκυρα του στη Λήμνο. Την άλλη, μπλέκει κάβος στην προπέλα και καθυστερεί ο απόπλους του.
Όλο κάτι γίνεται και το πλοίο αντιμετωπίζει τέτοιου τύπου προβλήματα. Λέτε να το έχει ματιάσει κάποιος; Ή μήπως όλα αυτά τα συμβάντα αποτελούν μήνυμα ότι το πλοίο πρέπει να πάει για... απόσυρση πριν προκύψει κάτι σοβαρότερο;
Ν.Μ.

Πότε η συνέλευση;

Από το Νοέμβριο περιμένουμε να γίνει μια έκτακτη γενική συνέλευση της ΝΕΛ. Πέρασε ο Δεκέμβρης, ο Γενάρης, ο Φλεβάρης και μπαίνουμε στο Μάρτη κι η γενική συνέλευση δεν έχει προγραμματισθεί. Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι έχει παραπεμφθεί και η επιστροφή της ΝΕΛ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Ως πότε θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey