15-09-18

17/09/2018 - 12:19

«Δεν ήρθαμε για σένα!» (1)

Ας μου επιτραπεί ο προσωπικός τόνος. Περάσαμε σημαντικές και μεγάλες μέρες. Δεν είναι εύκολο να παραμερίσεις τη ρουτίνα σου και τις υποχρεώσεις σου για να παρευρεθείς δύο μέρες και απροσδιόριστες ώρες στο δικαστήριο. Ή να πάρεις τηλέφωνο να ενημερωθείς γι’ αυτά που συμβαίνουν ή να διαβάσεις δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων για να καταλάβεις «τι έγινε ρε παιδιά» (!), ποιος κατηγορείται, γιατί ξεσηκώθηκαν τα… «ορκς», να συνειδητοποιήσεις ότι ο φεμινισμός δεν είναι πασέ. Αλλά και για συμπαρασταθείς στην αδερφή σου, στον άνθρωπό σου μιλώντας επί ώρες στα τηλέφωνα, στα ίνμποξ και στα μέσαντζερ, να μεταφράσεις στα αγγλικά, να κατεβείς από Καλλονή, να διαγράψεις όψιμα «ορκς» από το προφίλ σου, να κάνεις πολιτική, ανθρωπολογική, κοινωνιολογική ανάλυση στις 4 το πρωί, να, να, να... Να κάνεις ρεπορτάζ από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Σάμο, Χίο για τη Μυτιλήνη! Κακοπληρωμένος ή κακοπληρωμένη, πάντως σε συνθήκες κρίσης, σε σάιτ, εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, να επιδιώκεις στοιχεία και να κάνεις δική σου έκκληση την έκκληση δημοσιογράφων της Λέσβου που μπορεί να μη γνωρίσεις και ποτέ από κοντά...

Να αποδεικνύεις ότι είμαστε πολύ περισσότεροι και περισσότερες από όσο νομίζουν, ακόμα κι αν τα ραντεβού δεν είναι από καιρό προγραμματισμένα. Μαζί.

Να στέλνεις μήνυμα και στους κατοίκους της Γέρας και στα άλλα τα χωριά ότι το κακό μπορεί να περάσει, ότι ο φόβος μπορεί να σπάσει.

Το μήνυμα για μένα είναι σαφές: Οι δημοσιογράφοι και ο Τύπος της Λέσβου δεν φιμωνόμαστε. Η αξιοπρέπειά μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει βορά στο πληκτρολόγιο και τις ορέξεις κανενός.

 

«Δεν ήρθαμε για σένα!» (1)

Συνοδοιπόροι σε αυτή την πολυήμερη περιπέτειά μου από τις επιθέσεις ακραίων στο διαδίκτυο, οι οποίοι βλέπουν τη γυναίκα ως αντικείμενο χλευασμού και διαπόμπευσης, -πέραν των δικηγόρων μου που μνημονεύω αλλού- είναι οι μάρτυρες: Ο συνάδελφος Στρατής Μπαλάσκας που άνοιξε δρόμους για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας. Ο Καθηγητής, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Στράτος Γεωργούλας, που δεν δίστασε λεπτό να παρευρίσκεται στην ταλαιπωρία, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης που στάθηκε στο πλευρό μας χωρίς καμία δεύτερη σκέψη και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη.

Φυσικά οι άνθρωποί μου, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσές μου, ο διευθυντής του «Ε», Μανόλης Μανώλας που δεν κάνει κανένα «σκόντο» στα ζητήματα Δημοκρατίας, η διοίκηση της ΕΣΗΕΠΗΝ, ο Κυριάκος Κορτέσης και ο Γιώργος Καρβουνιάρης, η Νέλλη Κατσαμά που έκανε την Ευρώπη να ασχοληθεί με τα εμπόδια στο δημοσιογραφικό μας λειτούργημα, το ΣΕΜΜΕΛ και η ΠΟΕΣΥ.

Για τις ανακοινώσεις τους: Το Παρατηρητήριο του Κράτους και των Πολιτικών Ελευθερίων στην Ευρώπη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Διεθνές Παρατηρητήριο Ελεύθερης Έκφρασης, OSCE Media Freedom, τον Μιχάλη Μπάκα, συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων στο Βόρειο Αιγαίο, τον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, τον Παύλο Βογιατζή, τ. Βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, τον Σπύρο Δανέλλη, Βουλευτή Ηρακλείου με το Ποτάμι, οι οποίοι έθεσαν συνολικά τις επιθέσεις εναντίον του κλάδου μας κατανοώντας το συνολικό πρόβλημα.

Όλες και όλους όσοι ήταν την περασμένη Τρίτη και προχτές, Πέμπτη στο δικαστήριο για τη Δημοκρατία, οι απλοί πολίτες, η κυρία Ασπασία Λεβεντέλλη, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, όπως ο Γιάννης Σπιλάνης και η Νίκη Τσιριγώτη. Όλες και όλους που τους ευχαριστούσα και μου ξεκαθάριζαν: «Δεν ήρθαμε για σένα! Ήρθαμε για τη δημοκρατία».

Αντί ευχαριστηρίου, λοιπόν.

Αν.Παζ.

Πολύ όμορφη η έκθεση των μαθητών και των μαθητριών της Στέγης Θεοφίλου στη Δημοτική Πινακοθήκη- Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη, η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου.

 

Βίντεο «γροθιά στο στομάχι»!

Ένα σκληρό βίντεο διάρκειας λίγων λεπτών  αποτυπώνει τις ζοφερές εικόνες που επικρατούν στον καταυλισμό  της Μόριας, που δεν μπορούν παρά να προσβάλουν κάθε άνθρωπο που βλέπει τι καταμαρτυρούν οι άνθρωποι που βιώνουν αυτήν την τραγική πραγματικότητα. Το βίντεο τις υπηρεσίας AJ+ του αραβικού δικτύου Al Jazeera συνοψίζει πώς είναι να ζει κανείς στη Μόρια.

«Παιδιά γύρω σου επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, η ψυχική σου υγεία επιδεινώνεται γρήγορα στον καταυλισμού του ελληνικού νησιού της Λέσβου», αναφέρει το βίντεο. Μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αφηγείται ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία. «Έχουμε ασθενείς ηλικίας και 5 ετών που βιάστηκαν στην Μόρια», λέει και σε σηκώνεται η τρίχα με αυτά που συμβαίνουν... δίπλα μας!

«Ο φόβος λυγίζει τους ανθρώπους, θα αποκτήσεις κρίσεις άγχους, παραισθήσεις και σκέψεις αυτοκτονίας» συνεχίζει το βίντεο, με την Λουίζ Ρόλαντ-Γκοζελίν των ΓΧΣ να εξηγεί ότι «έχεις γύρω σου ανθρώπους οι οποίοι είχαν εξαιρετικά σκληρές, τραυματικές εμπειρίες». Δεν ξέρουμε αν αυτές οι μαρτυρίες θα ταρακουνήσουν κάποιους από τους αρμόδιους να κάνουν κάτι παραπάνω, αλλά οι μαρτυρίες αυτές είναι «γροθιά στο στομάχι» και δεν μπορούν να περάσουν έτσι από τους κρατούντες τις τύχες αυτών των ανθρώπων, σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Η διαπίστωση και των κυβερνώντων ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και οριακή δεν μπορεί να είναι η επίσημη και υπεύθυνη απάντηση σε αυτήν την εικόνα, νομίζουμε!

Α.Ω.

 

Ο Αθανασίου για λιμάνι Σιγρίου και «Καλλονή-Σίγρι» (1)

Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα με τους υπεύθυνους πολιτικούς μηχανικούς της κατασκευαστικής εταιρίας ΕΡΤΕΚΑ, κκ. Σταμούλη Γεώργιο και Γεωργαντή Ιωάννη, στο εργοτάξιο του λιμένα Σιγρίου, συμμετείχε ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, διαπιστώνοντας σύμφωνα με τη σχετική του ενημέρωση  ότι το έργο προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Παράλληλα όμως, ο κ. Αθανασίου έκανε -σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του γραφείου του- και επαφές με εκπροσώπους των κατασκευαστικών εταιρειών «ΤΟΞΟΤΗ» και «ΑΚΤΩΡΑ» και ενημερώθηκε «για την επικείμενη συμφωνία για την ολοκλήρωση του έργου «Βελτίωση του οδικού άξονα Καλλονής -Σιγρίου», το οποίο χρηματοδοτήθηκε και ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας. Λαμβάνοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση από τους εκπροσώπους των εταιριών ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να συνεχιστεί το έργο».

 

Ο Αθανασίου για λιμάνι Σιγρίου και «Καλλονή-Σίγρι» (2)

Ωστόσο, με δεδομένο ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, εξασφαλίστηκε νέα παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών για το επίμαχο έργο (Δεκέμβρη του 2019), το ότι ο πρώην Υπουργός κατάφερε και συναντήθηκε με εκπροσώπους των δύο εταιριών που εμπλέκονται στο σταματημένο έργο από τον περασμένο Απρίλη, θα περίμενε κανείς πως θα συνοδεύονταν με μία πιο αναλυτική και ουσιαστική ενημέρωση. Μία ενημέρωση που περιμένουν όλοι οι Λέσβιοι πως και πως και την οποία αρνείται πεισματικά να δώσει εδώ και μήνες το Υπουργείο Υποδομών ή έστω ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής. Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Αθανασίου αρκέστηκε (!) ή θέλησε να δημοσιοποιήσει απλά την διαβεβαίωση των εκπροσώπων των εταιριών ότι… καταβάλλονται προσπάθειες για να συνεχιστεί το έργο. Και ρωτάμε και εμείς εύλογα: Τώρα γίνονται οι προσπάθειες; Δεν έγινε αντικατάσταση αναδόχου στο έργου; Τι ακριβώς προσπάθειες είναι αυτές κι από πού; Και πότε προσδιορίζεται αυτή η «επικείμενη συμφωνία» που υπογραμμίζει ο κ. Αθανασίου ότι έρχεται για την ολοκλήρωση του έργου; Και σε τελική ανάλυση, αν ο βουλευτής της αντιπολίτευσης έφτασε τόσο κοντά σε μία πηγή ενημέρωσης για το βαλτωμένο έργο και από αυτά που πληροφορήθηκε (ή δεν πληροφορήθηκε) δεν έχει να σχολιάσει τίποτα για τις αμέτρητες παλινωδίες των τελευταίων μηνών γύρω από αυτό, που έχει αφήσει και δεκάδες εργαζομένους απλήρωτους, πως περιμένουμε εμείς εδώ να ιδρώσει το αυτί των κυβερνώντων και να αναλάβουν επιτέλους - εκτός από τις ευθύνες τους- και δράση;

Μ.ΟΡΦ

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey