12-01-19

15/01/2019 - 12:04 Ενημερώθηκε 17/01/2019 - 16:51

Τους έκαψε η πρεμούρα τους

Όταν το «Ε» είχε εστιάσει στην περιβόητη (αλλά με αντιστρόφως ανάλογη προβολή με τη σημασία της) συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ του περασμένου Οκτώβρη, με κυρίαρχο θέμα τα… χρίσματα, είχε στηλιτεύσει το εξής παράδοξο που έβγαινε ως συμπέρασμα: Ότι τα μέλη της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, συνεδρίασαν για να εκφράσουν την εναντίωσή τους στην υποψηφιότητα της Χριστιάνας Καλογήρου για την Περιφέρεια και την θερμή στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Στρατή Κύτελη. Το παράδοξο προέκυπτε από το ότι η ΝΔ, κεντρικά, είχε δείξει πως προτίθεται να δώσει χρίσματα μόνο στις Περιφέρειες, ανανεώνοντας (προφορικά τότε μέσω του προέδρου της) την εμπιστοσύνη της στους εν ενεργεία Περιφερειάρχες της και όχι στους δήμους. Με τη ΝΟΔΕ δηλαδή στα μέρη μας, να κάνει εκείνη την περίοδο ακριβώς τα ανάποδα. Τις τελευταίες ημέρες, εκείνο το ρεπορτάζ που ενόχλησε σφόδρα κάποιους εντός των τειχών της τοπικής ΝΔ που από την πρεμούρα τους εξέθεσαν και τον ίδιο τον πρόεδρό της Στρατή Καραγεωργίου που κλήθηκε (ξανά και ξανά) να μαζεύει εν συνεχεία τα… ασυμμάζευτα, επιβεβαιώνεται πάντως μέχρι κεραίας και για το περιεχόμενό του και για τα (από) τότε συμπεράσματά του. Αφού η ΝΔ κεντρικά δίνει σήμερα με κάθε επισημότητα τη στήριξή της στην Χρ. Καλογήρου και δεν μπαίνει στη διαδικασία να «ενισχύσει» κάπως τον Στρατή Κύτελη. Ο οποίος βέβαια ανακοίνωσε την Τετάρτη και επίσημα την υποψηφιότητά του, χαίροντας της εκτίμησης της ΝΟΔΕ, χωρίς να είναι όμως σε θέση να μιλήσει στο πρώτο του μήνυμα καθόλου για τη ΝΔ. Και αν και δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε το αν είναι καλό ή κακό αυτό τελικά για την υποψηφιότητα του κ. Κύτελη στον δήμο, δεν μπορούμε να μην επιστρέψουμε με προβληματισμό και να εστιάσουμε ξανά στην στάση πολλών εκεί στη ΝΟΔΕ, που κατάφεραν με τον τρόπο τους τελικά να «κλειδώσουν» υποψηφιότητες που δεν προέκυπταν από την «τοπική εισήγηση» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να εμπιστεύεται γενικά. Εκθέτοντας σε τελική ανάλυση τον Στρατή Κύτελη, που έμεινε χωρίς χρίσμα, παρά το ότι έχαιρε της εκτίμησης της ΝΟΔΕ και ενισχύοντας την Χρ. Καλογήρου που ακόμα πολλοί δεν θέλουν να την βλέπουν ούτε «ζωγραφιστή». Για τη σύνδεση τώρα όλων αυτών και με την περίπτωση του Κώστα Μουτζούρη στην Περιφέρεια, θα χρειαστεί ξεχωριστή ανάλυση…

Μ.ΟΡΦ

 

Υποψήφιος χωρίς το χωριό του!

Επισήμως πριν μερικές μέρες ο γιατρός και νυν αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Στρατής Κύτελης, γνωστοποίησε την υποψηφιότητα του για το δήμο και με τις δυο εκδοχές του, είτε τα πράγματα μείνουν ως έχουν στον έναν ενιαίο, είτε γίνει η διάσπαση και προκύψει νέος δήμος Μυτιλήνης. Και μιλάμε για επισήμως γιατί ανεπισήμως η υποψηφιότητα Κύτελη έπαιζε εδώ και πολύ καιρό, έχοντας μάλιστα και τη στήριξη της τοπικής ΝΟΔΕ. Το παράδοξο ωστόσο, που μπορεί να συμβεί, αν τελικά προχωρήσει η διάσπαση, σύμφωνα με τον χωροταξικό σχεδιασμό που ακούγεται ως πιθανό ενδεχόμενο, είναι ο κ. Κύτελης να είναι υποψήφιος σε έναν δήμο που δεν θα συμπεριλαμβάνεται το χωριό του -η γενέτειρά του ο Σταυρός- αφού πληροφορίες που διαρρέονται από πολλές πηγές μιλούν ότι τα χωριά της δημοτικής ενότητας Πολιχνίτου θα συμπεριληφθούν στον δεύτερο δήμο. Και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος ο υποψήφιος δήμαρχος να δράσει έγκαιρα, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα κατά τον επιχειρούμενο χωροταξικό σχεδιασμό του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη του νησιού!

Μα.Μ.

Η Αγλαΐα με τον Τάσσο στην Περιφέρεια!

Υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα είναι η υποψήφια περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές Αγλαΐα Κυρίτση. Αυτό ανακοινώθηκε σε κομματική εκδήλωση στην Ικαρία και όπως δήλωσε η ίδια για την απόφασή της να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΚΚΕ για συστράτευση, «η κρισιμότητα των καιρών απαιτεί συμπόρευση και συνεργασία στη βάση δοκιμασμένων ιδεολογικοπολιτικών αρχών».

Η κυρία Κυρίτση είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και αποχώρησε πριν την ψήφιση του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015. Είναι εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής στις προηγούμενες εκλογές της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή», ενώ τώρα θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, με επικεφαλής τον βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο. Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί και έκπληξη δεδομένου ότι η Αγλ. Κυρίτση προέρχεται από το ΚΚΕ, ο πατέρας της ήταν στέλεχος του κόμματος και η προσέγγιση της με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε την περίοδο του «μαύρου» της ΕΡΤ. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό και η κ. Κυρίτση επιστρέφει στα ...πάτρια εδάφη!

Μα.Μ.

Στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της Περιφέρειας παρουσία μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, των εργαζομένων στην Περιφέρεια, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και όλων των φορέων του νησιού η Περιφερειάρχης κα. Χριστιάνα Καλογήρου στην ομιλία της μεταξύ άλλων είπε: «Η χρονιά που έρχεται είναι μία ακόμη κρίσιμη χρονιά για τη χώρα μας και ιδίως για τα νησιά μας, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια ως Περιφέρεια, ως χώρα, αλλά και ευρύτερα η περιοχή μας, απαιτούν ομοψυχία, συνεργασία, συνεννόηση και στέρεο πνεύμα ενότητας. Η νέα χρονιά, παρά το ότι είναι μια εκλογική χρονιά, δεν πρέπει να μας αποσπάσει ούτε μια στιγμή από τον βασικό μας στόχο, που είναι η βελτίωση της ζωής των νησιωτών και η διασφάλιση αναπτυξιακής προοπτικής των νησιών μας.» Και πράγματι αυτός πρέπει να είναι ο βασικός στόχος, αλλά αυτόν πρωτίστως πρέπει να τον υπηρετήσουν στην πράξη και όχι στα λόγια οι τοπικοί άρχοντες μας που μάλιστα φιλοδοξούν να επανεκλεγούν για να διαχειριστούν τις υποθέσεις των νησιών μας!

 

Καιρός οξύς

Μα πού πηγαίνεις

τώρα στη δύση σου

πάνω σε σπασμένα

όρθια γυαλιά

χωρίς παπούτσια

τ’ άφησες στο κατώφλι

της συνείδησης σου πάλι

Αρχέγονα αριστερόστροφη

την ονομάζεις

την καταχώνιασες

σ’ ανήλιαγα υπόγεια

της καρδιάς σου

σπρωγμένη από την όζουσα

αηδία των πατρώνων

Λογιέσαι υπεύθυνος

και ξέρεις πως θυσίες

εκλογικεύουν μόνο

οι αραχνιασμένοι καιροί

Σκέψου την πλοκή του θεάτρου

τους θεατρίνους, τις μάσκες

κούρεψε το βάρος των μαλλιών σου

και πέρασε τον Ρουβίκωνα

Τις όχθες μην τις ψάχνεις

δεν φαίνονται

είναι γλιστερές απ’ τον χρόνο

που κυλάει επάνω τους

Ένα ψαλίδι στην πάχνη χρειάζεται

Ένα σουβλί στην άχρονη θλίψη

Πού πηγαίνεις λοιπόν

μ’ αυτό το ποίημα

στο ύπουλο κενό

της ιστορίας σου

Τι θα ’βρεις

άστρο ή βρόχια

Μάκης Αξιώτης

«Απολογίες», Δεκέμβρης ’18

 

 

Σειρά πήρε και η πρώην Ακαδημία!

Με τη δημοπράτηση του έργου της ανακαίνισης και του τρίτου σχολικού συγκροτήματος της Μυτιλήνης, αυτού της πρώην Ακαδημίας, στις αρχές Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία που εδώ και μήνες έχει δρομολογηθεί από την παρούσα δημοτική αρχή για τη συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων που εδώ και δεκαετίες είχαν αφεθεί κυριολεκτικά στην φθορά του χρόνου, με ορατά τα αποτελέσματα στην κατάσταση των κτηρίων. Η αρχή έγινε με το συγκρότημα του 6ου Δημοτικού, για να πάρει σειρά το συγκρότημα στα πρώην Θηλέων και τώρα εκείνο της πρώην Ακαδημίας. Παρεμβάσεις άκρως απαραίτητες για να ανακαινιστούν τα κτήρια, αφού υπήρχε η δυνατότητα αξιοποίησης μετά από πολλά χρόνια ευρωπαϊκών κονδυλίων. Βέβαια το έργο της ανακαίνισης βάζει σε περιπέτειες και ταλαιπωρία για μεγάλο χρονικό διάστημα την εκπαιδευτική κοινότητα αυτών των σχολείων , η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί για μήνες με τα κοντέινερς που θα αντικαταστήσουν τις σχολικές αίθουσες. Όμως τα έργα θα πρέπει να γίνονται παράλληλα και το ζητούμενο είναι να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός και προγραμματισμός ώστε τα όποια προβλήματα να ελαχιστοποιηθούν και η εκτέλεση των έργων να επισπευστεί προς όφελος και των νυν μαθητών που προσδοκούν να δουν ένα καινούργιο σχολικό συγκρότημα πριν αποφοιτήσουν. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι από τις σημαντικότερες και θα δώσουν μια νέα εικόνα στα σχολικά αυτά κτήρια, που έχουν μια προϊστορία πολλών δεκαετιών. Αν σε αυτά μπορούσε να υπάρχει και κάποια εξέλιξη και με το πολύπαθο Μουσικό, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή εν όψει της δεκαετίας του 2020. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να αναζητηθεί λύση τώρα και για το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το νέο Μουσικό, χωρίς το οποίο κάθε συζήτηση θα είναι για το θεαθήναι και σε ...δουλειά να βρισκόμαστε.

Μα.Μ.

Πάμε για αλλαγή ρόλων;

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Τάσσου από το ΚΚΕ, ως υποψηφίου περιφερειάρχη για της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εντάσσεται στη λογική του κόμματος αυτού να στηρίξει στις περιφερειακές εκλογές πρωτοκλασάτα στελέχη του, είτε προέρχονται από την κοινοβουλευτική του ομάδα , είτε είναι κεντρικά στελέχη του κόμματος, δίνοντας έτσι πολιτική διάσταση στην εκλογική αυτή μάχη. Το γεγονός δε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου έχουν προσδιοριστεί χρονικά, ενώ οι βουλευτικές ...παίζουν αναλόγως της πολιτικής συγκυρίας, μη αποκλειόμενες να γίνουν και αυτές μαζί με της αυτοδιοίκησης τον Μάιο, δημιουργεί τετελεσμένα σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες, που προφανώς έχει λάβει υπόψη του η πολιτική ηγεσία του ΚΚΕ, που άλλωστε δεν συνηθίζει να πολιτεύεται χωρίς σχεδιασμό και με παρορμητικές κινήσεις. Είναι πολύ συνηθισμένο στην πολιτική του να αλλάζει ρόλους στα στελέχη του και δεν αποκλείεται έτσι να συμβεί και τώρα. Αν οι βουλευτικές δεν συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές τότε μπορεί ο Στ. Τάσσος να κρατήσει και τις δυο ιδιότητες -και του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης και του βουλευτή- αν όμως συμπέσουν δεν αποκλείεται να πάμε σε αλλαγή βάρδιας, στην περίπτωση φυσικά που το ΚΚΕ ξανακερδίσει τη βουλευτική έδρα στο νομό. Η εξέλιξη αυτή έχει ομολογουμένως το δικό της ενδιαφέρον σε μια συγκυρία που πολλά κρίνονται και για τον τόπο μας σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του και όχι μόνο. Πάντως το γεγονός ότι τελικά δεν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης ο Στρ. Ζαφείρης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, απεφεύχθη να «συγκρουστούν» δυο υποψήφιοι από την ίδια οικογένεια, δεδομένου ότι ο Στ. Τάσσος είναι παντρεμένος με την αδελφή του Στρ. Ζαφείρη!

Μα.Μ.

 

Σύνδεση ΦΠΑ με... εγκλωβισμένους!

Τελικά κυριολεκτικά στο παραένα δόθηκε για άλλη μια φορά παράταση στο μειωμένο ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του προσφυγικού, για ένα ακόμη εξάμηνο, με τη σημείωση ότι αυτός θα παραμείνει αν... παραμένουν και υπεράριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες στα hotspot των πέντε νησιών. Αυτή η ...προϋπόθεση εκπλήσσει και προκαλεί τις τοπικές κοινωνίες, αφού καλούνται, ουσιαστικά εκβιάζονται, να σιωπούν με τους εγκλωβισμένους αιτούντες ασύλου που καταφθάνουν στα νησιά, προκειμένου να διατηρηθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ! Αυτό και αν δεν είναι ευρηματικό και εξίσου εντυπωσιακό. Εξαρτούν δηλαδή τη συνέχιση του ισχύοντος καθεστώτος με την εικόνα του προσφυγικού, κρατώντας σε ομηρία τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα πρέπει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να παρακαλούν να υπάρχουν υπεράριθμοι στις δομές για να διατηρηθεί ο ΦΠΑ! Βέβαια η εξάμηνη παράταση αποτελεί «στάχτη» στα μάτια των τοπικών κοινωνιών για το χρονικό αυτό διάστημα, αφού πολλά για τις μελλοντικές εξελίξεις θα κριθούν το διάστημα αυτό, δεδομένων των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών και ενδεχομένως και των εθνικών εκλογών που μπορούν να πραγματοποιηθούν το χρονικό αυτό διάστημα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά πρυτάνευσε για την κυβέρνηση, η λογική να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η υποχρέωση έναντι των νησιωτών να παραμείνει ο ΦΠΑ ως έχει προσωρινά, παρά να παρθούν αποφάσεις που να βάζουν τέρμα την ομηρία αυτή που συνδέει το προσφυγικό με τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών και την επαναφορά τους, όπου αυτοί καταργήθηκαν. Βλέπετε οι κυβερνώντες μέχρι την τελευταία στιγμή ...έπαιξαν «κρυφτούλι» και εντός και εκτός Ελλάδας για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα για τα νησιά μας, που δεν επιδέχεται «δεύτερης ανάγνωσης», αν πράγματι είναι στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής! Είναι έτσι όμως, ή απλά εξαναγκάζεται να συμβιβαστεί αναλογιζόμενη τις τυχούσες εκλογικές συνέπειες, που δεν έχει την πολυτέλεια ειδικά στη Λέσβο να παραβλέπει, έστω και βραχυπρόθεσμα εν όψει των ποικίλων εκλογών!

Μα.Μ.

 

Έλλειψη πολιτισμού

Αυτές τις μέρες που η βροχή πέφτει με το τουλούμι, υπάρχουν μερικοί απαίδευτοι ή ακόμα χειρότερα αδιάφοροι οδηγοί αυτοκινήτων, που θεωρούν καλό να οδηγούν μέσα στις πόλεις με τέρμα το γκάζι, αδιαφορώντας για τα σιντριβάνια που εκτοξεύουν δεξιά και αριστερά, περνώντας με φόρα από τις γεμάτες λακκούβες των δρόμων. Έτσι, οι δυστυχείς πεζοί, ανάμεσα στους οποίους πολλοί ηλικιωμένοι, δεν έχουν μόνο να προφυλαχτούν από την βροχή αλλά και από την συμπεριφορά κάποιων εποχούμενων ζώων, που δεν διατάζουν να τους κάνουν μούσκεμα.

Π.Μ.

 

Αχρείαστο(;) ρίσκο

Μετά από προβληματισμό αρκετών εβδομάδων, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να επαναβεβαιώσει το -κατά πολλούς- αμφισβητούμενο χρίσμα υποστήριξης προς την νυν Περιφερειάρχη κα Καλογήρου. Με την κίνηση όμως αυτή και το αναγκαστικό «μάζεμα» όσων Νεοδημοκρατών ετοιμάζονταν να υποστηρίξουν ανοιχτά άλλα ψηφοδέλτια, αυτός που κυρίως αποδυναμώνεται είναι ο δηλώνων ανεξάρτητος, πλην προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία, Κώστας Μουτζούρης, που απευθυνόταν κυρίως στο ίδιο ακροατήριο με την Χρ. Καλογήρου. Εκεί λοιπόν που οι πιθανότητες έδειχναν ότι στο δεύτερο γύρο θα είχαμε αναμέτρηση ενός επίσημου και ενός …ανεπίσημου νεοδημοκράτη και ο Κυριάκος θα είχε μια κατάσταση «μονά ζυγά δικά μας», με την κίνηση στήριξης της Καλογήρου, την ενισχύει μεν ενόψει πρώτου γύρου, της βάζει όμως πιθανότατα αντίπαλο από άλλο πολιτικό χώρο στο δεύτερο γύρο, που θα έχει αυξημένες δυνατότητες να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Και ως γνωστόν η εκλογή Περιφερειάρχη κρίνεται στο δεύτερο γύρο!

Π.Μ.

 

Ελιτίστικες …αριστερές πρακτικές!

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, θεώρησε καλό να κόψει …κρυφά την Πρωτοχρονιάτικη πίττα στο γραφείο της, παρουσία μόνο των προϊσταμένων των τμημάτων και όχι του λοιπού προσωπικού. Για όσους το θεωρούν δευτερεύον να διευκρινίσουμε ότι το αναφέρουμε απλά ως ένα μικρό δείγμα του «αριστερού» τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται την διοίκηση του Νοσοκομείου η συγκεκριμένη κυρία, που έχει κάνει να αγανακτούν ακόμα και κάποιοι ομοϊδεάτες της που την υποδέχθηκαν αρχικά μετά βαΐων και κλάδων.

Π.Μ.

 

Η «φυγή» της Astra όμως, προβληματίζει...

Το 2018 μπορεί να έκλεισε με εντυπωσιακή αύξηση στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης», όμως το 2019 μπήκε με μια αρνητική εξέλιξη, αφού η Astra Airlines ανακοίνωσε ότι παύει τη σύνδεση Μυτιλήνης-Αθήνας μετά τις 14 Ιανουαρίου. Όπως προκύπτει, η αεροπορική εταιρεία δεν ήταν ικανοποιημένη από την πληρότητα των πτήσεών της, κρίνοντας πως το συγκεκριμένο δρομολόγιο ήταν ασύμφορο επί του παρόντος. Έτσι, σχεδόν τρία χρονιά μετά τη δραστηριοποίησή της στη συγκεκριμένη γραμμή, η Astra αποχωρεί -ενδεχομένως προσωρινά- αφού δεν αποκλείεται μόλις πλησιάσει ξανά η υψηλή τουριστική περίοδος να προσθέσει εκ νέου στους προορισμούς της τη Μυτιλήνη από το «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας. Σημειώνεται ότι η σύνδεση Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης με τη συγκεκριμένη εταιρεία θα συνεχίσει να εκτελείται κανονικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, το γεγονός ότι θα μειωθούν οι πτήσεις από και προς την Αθήνα κατά μία, καθημερινά, δημιουργεί προβληματισμό. Κι αυτό γιατί το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει εις βάρος του επιβατικού κοινού, με πιθανή αύξηση τιμών στα εισιτήρια. Εξέλιξη, για την οποία, θα πρέπει να «παλέψουν» με κάθε διαπραγματευτικό τους χαρτί οι τοπικοί φορείς, ώστε να αποφευχθεί, αφού έτσι κι αλλιώς το κόστος μεταφοράς με αεροπλάνο από το νησί μας προς την πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται αρκετά υψηλό. Και συν τοις άλλοις, δεν υπάρχει Μεταφορικό Ισοδύναμο στις εναέριες πτήσεις...

Β.Παπ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey