Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Αντάμωμα…
Απ’ άλλα μετερίζια, σε άλλες εποχές, ο Χρήστος Παπουτσής, νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Δημόσιας Τάξης επιμένει να τον αποκαλεί ο δήμαρχος Λέσβου), ήταν γνωστός, και με το Δημήτρη Βουνάτσο, και με το Γιάννη Βατό. Όχι, το αντάμωμα και οι μνήμες που ξύπνησαν απ’ το παλιό ΠΑΣΟΚ καμμία σχέση δεν είχαν με το υπηρεσιακό ζήτημα που τις προκάλεσε, την πυροπροστασία. Άλλωστε, όπως είπε ο Δημήτρης Βουνάτσος, «άλλοι είναι - βλέπε Ρόδο - που έχουν μπάρμπα στην Κορώνη και προϋπολόγισαν 1,3 εκατ. ευρώ για δράσεις πυροπροστασίας».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γίναμε «διάσημοι» 

Το γύρο της Ελλάδας έκανε για άλλη μια φορά είδηση που αφορά στην κακοποίηση ζώων στη Λέσβο. Στο adespoto.gr δημοσιεύτηκε το συμβάν με τη σκυλίτσα που στις αρχές Απριλίου βρέθηκε πεταμένη σε κάδο σκουπιδιών στα Κεραμειά, αποστεωμένη και έχοντας δεθεί με σύρμα στο πόδι. Μπορεί το βραβείο της περιοχής με τη μεγαλύτερη κακοποίηση ζώων να μην το απέσπασε φέτος η Λέσβος, αλλά αυτό δε σημαίνει - δυστυχώς - πως τα περιστατικά αυτά έχουν σταματήσει.
Β.Χρ.

Ελεγχόμενη στάθμευση   

Το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα πρέπει το συντομότερο να επεκταθεί και σε δρόμους της Μυτιλήνης, αφού δε φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση για να «ανακουφιστεί» το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης χώρων για παρκάρισμα. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Λιμενικού Ταμείου, θα πρέπει και ο Δήμος να κάνει αυτό το βήμα, βλέποντας μάλιστα τα θεαματικά αποτελέσματα που είχε το μέτρο στην προκυμαία.
Πελ.Γ.

Οι… έξυπνοι

Αυτό που έγινε φέτος σε κοσμοσυρροή στο Μανταμάδο ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις προηγούμενες χρονιές. Και απ’ αυτό το μέγα πλήθος, ανάμεσα σε εκείνους που πεζοί ή εποχούμενοι πήγαν στο προσκύνημα για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα στον Ταξιάρχη, ανάμεσα στους χιλιάδες πιστούς που συνέρευσαν, δεν έλειψαν και οι… έξυπνοι. Εκείνοι που, αν κι ήταν απόλυτα υγιείς, αρνήθηκαν να σταθούν σε ουρά, καταργώντας στην πράξη όλα τα μέτρα τάξης που είχαν ληφθεί. Εκείνοι που μπήκαν απ’ την πλαϊνή πόρτα, κοροϊδεύοντας με κρυφομειδιάματα και κομπασμό όσους καρτερικά υπέμεναν μια και δυο ώρες για να προσκυνήσουν. Κι όλοι αυτοί οι… έξυπνοι δοκίμασαν τις αντοχές όλων των υπολοίπων που σεβάστηκαν την ιερότητα του χώρου και της προσευχής τους και δεν αντέδρασαν. Στάθηκαν στωικά απέναντι στους θρασείς που, με την πρακτική τους, καθυστερούσαν την εξέλιξη της ουράς. Οπουδήποτε αλλού γινόταν αυτό και με την ίδια ένταση, σίγουρα θα… έπεφτε ξύλο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Πάσχει» η Σκάλα

Αναγνώστριά μας επαγγελματίας απ’ τη Σκάλα Καλλονής διαμαρτύρεται για την άσχημη εικόνα που επικρατεί στην πλατεία της περιοχής - παρ’ ότι έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος - ως προς την καθαριότητα. Κάδοι απορριμμάτων που ξεχειλίζουν από πλαστικές σακούλες με σκουπίδια δημιουργούν το πλέον αποκρουστικό θέαμα, ειδικά για ανθρώπους «περιβαλλοντικού» τουρισμού, όπως οι πρώτοι επισκέπτες της Σκάλας. Η οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, και το προηγούμενο διάστημα υπέφερε πολύ συχνά στον τομέα της καθαριότητας. Οι δημοτικές αρχές αλλάζουν, αλλά τα ίδια προβλήματα παραμένουν.
Επειδή κάποιες περιοχές και λόγω τουρισμού θέλουν επιπλέον φροντίδα - όχι ότι οι άλλες δε χρειάζονται -, ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Είναι πολλοί οι ποδηλάτες

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή στην προχθεσινή ποδηλατοπορεία έδειξε σίγουρα ένα πράγμα: ότι οι ποδηλάτες στη Μυτιλήνη, μικροί και μεγάλοι, τακτικοί και μη, είναι πάρα πολλοί για μια πόλη του δικού της μεγέθους. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά πλέον, και να πάρουν απόφαση να προχωρήσουν στο έργο του ποδηλατόδρομου.

Είναι πολλοί οι ποδηλάτες (2)
Αντίλογος του στυλ «σε καιρό κρίσης δεν είναι ώρα να φτιάχνουμε ποδηλατόδρομους» δεν ευσταθεί. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της μετακίνησης στη Μυτιλήνη είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα γίνει κατανοητό μόλις αρχίσουν να κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση περισσότερα ποδήλατα και - γιατί όχι; - λιγότερα αυτοκίνητα. Για πολλούς θα είναι και οικονομία, αντί της χρήσης αυτοκινήτου και βενζίνης. Αν μη τι άλλο, όλοι αυτοί οι ποδηλάτες - και πολλοί ακόμη, που δεν κατέβηκαν την Κυριακή στην πορεία - αξίζουν περισσότερο ενδιαφέρον.
Β.Χρ.

Διπλό άγχος
Στόχος της χθεσινής συνάντησης στην Περιφέρεια για το θέμα της μεταφοράς μαθητών ήταν για τους γονείς το να μπορέσει να λυθεί το ζήτημα πριν την έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων. Θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα παιδιά αν εκτός από το άγχος των εξετάσεων έχουν και δυσκολία στη μεταφορά τους στο σχολείο τους. Δυστυχώς, κάποιες καταστάσεις φτάνουν στα άκρα την περίοδο που διανύουμε.
Β.Χρ.Νεαροί «δημοσιογράφοι» του Λυκείου Πολιχνίτου, εν ώρα «στησίματος» της ηλεκτρονικής σχολικής εφημερίδας τους, που βραβεύτηκε από το διαγωνισμό που διοργάνωσαν «Τα Νέα».

Άδεια η μαρίνα

Σχεδόν άδεια από σκάφη έχει μείνει η μαρίνα της Μυτιλήνης. Την εικόνα αυτή παρουσίαζε, τουλάχιστον δύο μέρες της τελευταίας εβδομάδας, νωρίς το πρωί. Δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο λόγος για αυτό, ίσως με την έναρξη του καλοκαιριού να αλλάξει το τοπίο, ωστόσο είναι κρίμα ένα τέτοιο έργο να παραμένει αναξιοποίητο από αυτούς για τους οποίους υλοποιήθηκε.
Β.Χρ.

Ξέχασαν τη Δημοτική Συγκοινωνία

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση δεν είχε το Αστικό ΚΤΕΛ από το Δήμο Λέσβου στην πρότασή του για συνεργασία προκειμένου να επιστρέψουν οι δημοτικές συγκοινωνίες στη Μυτιλήνη. Έχουν περάσει πέντε ολόκληροι μήνες από τότε που διεκόπη το πρόγραμμα «Συν-κοινωνία» και παρά το ότι ο Δήμος φάνηκε θετικός στην πρόταση για συνεργασία από το Αστικό ΚΤΕΛ, δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση. Σε μια περίοδο κρίσης, όταν η ανάγκη για παροχές και κοινωνική πολιτική είναι τεράστια, ακόμη και το εισιτήριο για το λεωφορείο κάποιοι πολίτες δυσκολεύονται να το πληρώσουν. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να συνεχιστεί η συνεργασία ΚΤΕΛ και Δήμου για να μη στερηθούν άλλο οι πολίτες τη δημοτική συγκοινωνία που μόνο οφέλη είχε προσφέρει. Και απ’ τη στιγμή που και οι δύο πλευρές δεν έχουν αντίρρηση για τη συνέχεια, θα πρέπει να λυθούν τα όποια προβλήματα και να αρχίσει πάλι να... τρέχει.
Πελ.Γ.

Προσυνεδριακές διαδικασίες

Προσυνεδριακές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ στη Μυτιλήνη. Ήδη την άλλη εβδομάδα περιμένουμε να βρεθεί στο νησί μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, προκειμένου σε κομματική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί να γίνει ένας πρώτος συντονισμός και συζήτηση των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν εν όψει της εθνικής συνδιάσκεψης του κόμματος το Σεπτέμβριο.
Πελ.Γ.

Αυξάνονται οι συνδυασμοί

Για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου, θα συμμετάσχουν φέτος τρία ψηφοδέλτια. Στις προηγούμενες εκλογές ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν δυο ψηφοδέλτια, καθώς συνηθιζόταν μέχρι τότε να κατεβαίνει στις εκλογές μόνο ένας, ενιαίος συνδυασμός. Η «παράδοση» αυτή «έσπασε» από τις προηγούμενες εκλογές και όπως φαίνεται τώρα, έχει ανοίξει ο δρόμος για όλο και πιο πολλές υποψηφιότητες. «Στις επόμενες εκλογές μη σας κάνει εντύπωση αν δείτε τέσσερις συνδυασμούς», μας είπε χαρακτηριστικά γιατρός!
Πελ.Γ.

Ξανά και ξανά για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Την περασμένη Κυριακή δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», με θέμα «150 τμήματα κλείνουν, 10 πανεπιστήμια απορροφώνται», επανήλθε στην προοπτική κατάργησης τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μεταξύ των οποίων και τρία τμήματα στη Μυτιλήνη.
Με ανακοίνωσή του, χθες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δήλωσε «εμφατικά και προς κάθε κατεύθυνση» ότι το δημοσίευμα είναι απολύτως αυθαίρετο όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ οι αναφορές του στα συγκεκριμένα τμήματα δεν προκύπτουν από έγκυρα δεδομένα. Παραδόξως, λέει, η εφημερίδα αναίτια δημιουργεί θέμα, το οποίο ουδέποτε έχει τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας ανησυχία στο προσωπικό, τους φοιτητές και υποψήφιους φοιτητές, καθώς και στις οικογένειές τους.

Ξανά και ξανά για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2)

Το ερώτημα, βέβαια, που μπαίνει δεν είναι αν το Πανεπιστήμιο διαψεύδει το δημοσίευμα, αλλά το ότι πηγές του Υπουργείου Παιδείας (γιατί από εκεί διοχετεύονται οι πληροφορίες που δημοσιεύονται) επανέρχονται πάντα με στόχο συγκεκριμένα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Και καλό θα ήταν το Πανεπιστήμιο να απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και να ζητήσει να ξεκαθαριστεί αν πραγματικά είναι στη βούλησή της κάτι τέτοιο ή αν το διαψεύδει συγκεκριμένα, και όχι με μισόλογα, οπότε και να σταματήσουν οι διαρροές.
Αλλιώς, είτε αλήθεια είτε ψέματα γράφουν οι εφημερίδες, στο τέλος, πες-πες, θα το πιστέψει κι ο κόσμος όλος και κανείς δε θα ζητά να περάσει σε τμήματα που μπορεί να καταργηθούν. Οπότε και να μην καταργηθούν επισήμως, ο σκοπός θα έχει επιτευχθεί.
Σ.ΜΠΑ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey