Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Δένδρο από σακκούλες
Ένα δέντρο από πλαστικές σακκούλες κοσμεί εδώ και λίγο καιρό το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως μας εξήγησαν οι φοιτητές, φτιάχτηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όταν οι ίδιοι έπαιρναν τρεις πλαστικές σακκούλες από καταναλωτές και τις αντάλλασσαν με μία πάνινη. Μια πρωτότυπη δημιουργία με… οικολογικό μήνυμα.
Β.Χρ.

Λημνιός με… δουλειά

Το αίτημα της ΚΕΔΚΕ να μην ισχύει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δήμους κάτω των 25.000 κατοίκων, μόνο όμως για την περίοδο 2011 - 2014, έκανε δεκτό λίγο πριν την ψήφιση επί της αρχής του σχεδίου «Καλλικράτης» ο υπουργός Εσωτερικών. Όπως εξήγησε ο κ. Ραγκούσης, παρ’ ότι πιστεύει ακράδαντα ότι «είναι απαραίτητο οι δήμαρχοι να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το υπουργείο προβληματίστηκε με τους μη αστικούς δήμους, καθώς εκεί δεν υπάρχει απεριόριστος πλούτος αυτοδιοικητικού δυναμικού που να μπορεί να πάρει στις πλάτες του τη μεταρρύθμιση».
Για το λόγο αυτό, κατέληξε στη συγκεκριμένη μεταβατικού χαρακτήρα ρύθμιση, που στα καθ’ ημάς επιτρέπει, και ο δήμαρχος Λήμνου, όπως και ο δήμαρχος Άι-Στράτη, να εργάζονται παράλληλα με τα αυτοδιοικητικά τους καθήκοντα, τουλάχιστον για την πρώτη θητεία του «Καλλικράτη».
Οπότε, για κάποιους υποψηφίους που σκέφτονταν σοβαρά να μην εγκαταλείψουν κάθε επαγγελματική δραστηριότητα αίρονται πλέον όλα τα εμπόδια.
Α, για τη Λέσβο των 90.000 κατοίκων, και για την πρώτη θητεία, ο δήμαρχος θα έχει αποκλειστικά μία δουλειά, το δημαρχιλίκι.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ακόμη το πόρισμα

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το πόρισμα της περίφημης ΕΔΕ που είχε διαταχθεί για το θάνατο της Σουζάνας Τοπούζη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Παρά τις υποσχέσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας που είχε αναλάβει τη σύνταξή του, το πόρισμα δεν έχει ακόμη παραδοθεί… ένα χρόνο μετά το θάνατο της άτυχης γυναίκας, η οποία μάλιστα ήταν κι έγκυος. Η οικογένεια ήδη πρόκειται να καταθέσει αγωγές εναντίον γιατρών που θεωρεί υπεύθυνους για το θάνατό της, είναι όμως τουλάχιστον προκλητικό να έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμη να μην έχει βγει καν το πόρισμα.
Πελ.Γ.

Επικίνδυνο σημείο

Το κομμάτι του δρόμου που οδηγεί στην έξοδο της πόλης από του Καλαμάρη μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει πολλά σαμαράκια και λακκούβες που άνοιξαν μετά και τις βροχοπτώσεις του χειμώνα, καθιστώντας τη διέλευση ιδιαίτερα επικίνδυνη κυρίως για τους δικυκλιστές. Καλό θα ήταν ο δήμος ή όποιος άλλος είναι αρμόδιος, ν’ ασφαλτοστρώσει αυτό το κομμάτι του δρόμου πριν συμβεί κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
Πελ.Γ.

Κίνδυνος ατυχήματος

Μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος δημιουργούν τα Τσιγγανόπουλα στη βόρεια παράκαμψη. Στον καταυλισμό που έχει φτιαχτεί εκεί, ζουν πολλά μικρά παιδιά, που παίζουν ακόμη… και μέση του δρόμου ή πετούν τα παιχνίδια τους στο οδόστρωμα. Στο δρόμο αυτό, όμως, αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες και σε στροφές που οι οδηγοί δεν έχουν ορατότητα μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί ατύχημα αν πεταχτεί παιδί στη μέση του δρόμου.
Πελ.Γ.

Προχωρά αγκομαχώντας

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία της νομαρχίας να δημιουργήσει το ειδικό σήμα ποιότητας αποκλειστικής χρήσης λεσβιακού εξαιρετικού παρθένου και παρθένου ελαιολάδου. Κι οι επιχειρήσεις που το έχουν υιοθετήσει είναι μόλις πέντε. Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η επέκταση του σήματος, θα χρειαστεί να περάσουν 100 χρόνια για να έχουμε μια αξιόλογη διάδοσή του.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι κάτι άλλο πρέπει να γίνει προκειμένου τούτη η σωστή πρωτοβουλία να υιοθετηθεί από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες. Ίσως να ήταν χρήσιμη μια διαφημιστική εκστρατεία. Πάντως, αν η πρωτοβουλία αυτή δεν ευοδωθεί, θα είμαστε πραγματικά άξιοι της μοίρας μας!
Ν.Μ.

Ελάχιστοι οι γεωτεχνικοί

Μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν οι γεωτεχνικοί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Λέσβου, που παρακολούθησαν το συνέδριο του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ. Δηλαδή το συνέδριο που διοργάνωσε ο επιστημονικός τους φορέας. Το ευχάριστο είναι πως αυτοί οι λίγοι που το παρακολούθησαν, έμειναν ως το τέλος του και κάποιοι από αυτούς πήραν μέρος και στο διάλογο που έγινε.
Ν.Μ.

Ταχιά οι υποψήφιοι…

Διαδικτυακά και με τη διαδικασία των προτάσεων και των αυτοπροτάσεων που θα υποβληθούν σε ηλεκτρονική μορφή μόλις ψηφιστεί ο «Καλλικράτης», θα κατατεθούν στο ΠΑΣΟΚ οι υποψηφιότητες για τις θέσεις δημάρχων και περιφερειαρχών, όπως έγραψαν «Τα Νέα». Η υποβολή των υποψηφιοτήτων, μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα διαρκέσει μία εβδομάδα και αμέσως μετά θα αρχίσει η αξιολόγηση των αιτήσεων, με στόχο το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου να γίνει η επιλογή τουλάχιστον των 13 υποψήφιων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ. Οπότε κι αναμένεται πολύ σύντομα να ανάψει ο προεκλογικός πυρετός, μια και αμέσως μετά θα αρχίσει η διερεύνηση των προσώπων που ενδείκνυνται για τη στελέχωση του υπόλοιπου ψηφοδελτίου.

… του ΠΑΣΟΚ

Πάντως το ΠΑΣΟΚ προβάλλει ως «νούμερο ένα» κριτήριο για την επιλογή των προσώπων που θα διεκδικήσουν τις Περιφέρειες της χώρας - κι είναι λογικό - την αναγνωρισιμότητά τους όχι όμως μόνο στους νομούς από τους οποίους κατάγονται, αλλά και στους γύρω. Για να μην επαναληφθούν δε, λάθη του παρελθόντος με τραγικές καθυστερήσεις, το κυβερνών κόμμα προσανατολίζεται να ανοίξει μέσα στο Μάιο το δικτυακό τόπο, καλώντας τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Εννοείται πως κάποιοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ κι εδώ στη Λέσβο έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται, αν όχι για περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου, σίγουρα για περιφερειακοί σύμβουλοι, αναθερμαίνοντας και τις όποιες επαφές είχαν από διάφορα πόστα στο εκλογικό σώμα.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Στο Πλωμάρι… Υποδοχή του Άγιου Νικόλα των θαλασσινών. Όμορφες στιγμές, ρωμαίικες
Φωτο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Να ψηφιστεί…

Έσπασαν τα τηλέφωνα στην ονομαστική του εορτή, την προηγούμενη Παρασκευή, από συντοπίτες του Πλωμαρίτες που δεν έχαναν ευκαιρία να φτάσουν και στο ζουμί: «Κώστα, πότε θα ανακοινώσεις υποψηφιότητα;»
Ο λόγος για τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, που την άλλη βδομάδα έρχεται μαζί με τους πρυτάνεις των πολυτεχνικών σχολών - για ακόμη μια φορά - στη Λέσβο, όπου και θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιάννη Αλαβάνο, για θέματα που αφορούν στους μηχανικούς.
Σε ό,τι αφορά στον «Καλλικράτη» και τα σχέδιά του, που μάλλον φέρονται πλέον προσανατολισμένα στο δήμο Λέσβου κι όχι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Κώστας Μουτζούρης ήταν ιδιαίτερα φειδωλός. «Αφήστε πρώτα να ψηφιστεί κι ύστερα βλέπουμε», έλεγε αφήνοντας τον καθορισμό των κινήσεών του για το επόμενο διάστημα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Για τα μουσεία

Τη λύπη του για την τύχη του Μουσείου Τεριάντ εκφράζει ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Αχιλλέας Σούγιουλτζης. Όπως λέει, είναι «πληγή» το να κλείνουν μουσεία και άλλοι χώροι πολιτισμού, παράδοσης και ιστορίας, ενώ συμπληρώνει πόσο σημαντικό είναι να προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας. Ο ίδιος, άλλωστε, πρόσφατα μας μιλούσε επιπλέον για τη σημασία των μουσείων αγροτικής κληρονομιάς του νησιού, τονίζοντας την ανάγκη της πιο ουσιαστικής σύνδεσής τους με τον αγροτουρισμό.
Β.Χρ.

Λίγη ποικιλία…

Εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της Λέσβου έγιναν μέσα στο τριήμερο που μας πέρασε, με αφορμή την Αγία Τριάδα. Ωστόσο, αυτό που επικρατεί σε αντίστοιχα γεγονότα - γιορτές και πανηγύρια - είναι ένα μουσικό αποτέλεσμα που ελάχιστα αντιπροσωπεύει τη μουσική παράδοση του νησιού. Μουσικά σχήματα με συνθεσάιζερ και ντραμς που πιο πολύ σε κοινότυπα πανηγύρια παραπέμπουν, ερμηνεύοντας ακόμη και πολύ γνωστά κομμάτια της Λέσβου με έντονη, όμως, απουσία του παραδοσιακού ήχου. Ίσως θα ήταν καλό να ξεκινήσουν προσπάθειες να εμπλουτιστεί η μουσική των εορταστικών εκδηλώσεων στην περιφέρεια του νησιού με όργανα πιο κοντά στην παράδοση, που είναι εξάλλου και αυτά που διαφοροποιούν στα αυτιά οποιουδήποτε επισκέπτη τη μουσική κάθε περιοχής.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey