05-01-19

07/01/2019 - 14:30 Ενημερώθηκε 07/01/2019 - 14:43

Αυθαιρεσίες σε υγρότοπο, που προκαλούν!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έγιναν για μια ακόμη φορά αποδέκτες καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για μπαζώματα στον υγρότοπο του Αγ Θεράποντα της Γέρας, λίγα μέτρα μετά τη στροφή προς Ευρειακή, στο δρόμο που οδηγεί από τη Μυτιλήνη στο Πέραμα.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν στην καταγγελία τους, πραγματοποιήθηκαν εργασίες (καθαρισμού;) στον μικρό υγρότοπο της περιοχής, με αποτέλεσμα να έχει μπαζωθεί μέρος του. Οι εργασίες αυτές αντί να έχουν αντιπλημμυρικό χαρακτήρα αυξάνουν την πιθανότητα πλημμύρας με μια μεγάλη νεροποντή. Χαρακτηριστικό της προχειρότητας των εργασιών που έχουν γίνει στην περιοχή είναι ότι όπως φαίνεται και από φωτογραφίες, που κοινοποίησαν, ένας από τους 4 αγωγούς που διοχετεύουν το νερό από τη νότια πλευρά του δρόμου προς τον υγρότοπο είναι φραγμένος, και αντί να καθαριστεί για να ρέουν τα νερά ελεύθερα τον έχουν αφήσει φραγμένο. Το μπάζωμα του υγροτόπου δείχνει πλέον εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής με αποτέλεσμα ήδη να παρατηρείται το φαινόμενο απόρριψής οικοδομικών υλικών από ιδιώτες (;) στον ίδιο χώρο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Β. Αιγαίου και το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να ελέγξουν τη νομιμότητα των εργασιών που έχουν γίνει και να παρέμβουν αρμοδίως για την αποκατάσταση του χώρου και την τιμωρία των υπευθύνων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοιες αυθαίρετες παρεμβάσεις σε βάρος του περιβάλλοντος του νησιού μας και μάλιστα σε περιοχές που τυχαίνουν προστασίας. Και αυτό συμβαίνει γιατί στις επαναλαμβανόμενες αυτές παράνομες εργασίες υπάρχει η ανοχή και η αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών της πολιτείας!

Α.Ω.

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λέσβου, τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, την μπάντα της 98 ΑΔΤΕ του Στρατού, τον Σύλλογο Ναντέζντα και από μαθητές από τη Μυτιλήνη που συγκεντρώνουν χρήματα για τα παιδικά χωριά SOS. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα άκουσαν στην περιφέρεια σε μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω των επικείμενων εκλογών.

Κωλοτούμπες

Για όσους θεωρούν ότι το άθλημα της ...κωλοτούμπας είναι προνόμιο μόνο προσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, θα πρέπει να συστήσουμε λίγη υπομονή, αφού τα τοπικά σημάδια ήδη άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα. Τι εννοούμε; Ότι ενόψει εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες, πολλοί ετοιμάζονται να δηλώσουν συμμετοχή σε ψηφοδέλτια μέχρι πρότινος πολιτικών ή αυτοδιοικητικών τους αντιπάλων. Εκλογές με έντονο τον προσωπικό παράγοντα είναι αυτές της αυτοδιοίκησης, τι πιο απλό λοιπόν για όλους αυτούς να βγουν και να δηλώσουν ότι, ναι βρε αδερφέ, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό του τάδε ή του δείνα γιατί τον θεωρώ ικανότερο από τους άλλους. Ε, λοιπόν, όχι. Κάποιοι επιχειρούν να ντύσουν την όποια επιλογή με δήθεν πολιτικό μανδύα, οπότε με αρθρογραφία ή -πιο συχνά- με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν αρχίσει να λένε τα αντίθετα από όσα έλεγαν ως τώρα, είτε ανακαλύπτοντας ξαφνικά προσόντα σε αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις και πρόσωπα είτε κουσούρια στους μέχρι πρότινος ομοϊδεάτες τους! Υπομονή λοιπόν, όρεξη για γέλιο να έχετε, και όσο περνάει ο καιρός τα φαινόμενα θα πληθύνουν!

Π.Μ.

Πολλοί οι επισκέπτες αλλά μικρός ο τζίρος

Πλημμύρισε τις ημέρες των εορτών η Αδριανούπολη από αφίσες στα ελληνικά και στα Βουλγάρικα με ευχές για το νέο έτος, για να «ενθαρρύνουμε τους γείτονες μας και να αισθάνονται πιο άνετα όταν έρχονται για ψώνια στην πόλη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Recep Gürkan. Οι έμποροι της Αδριανούπολης και ειδικά της σκεπαστής αγοράς αναπολούν την κίνηση της περσινής πρωτοχρονιάς, αφού φέτος η αγοραστική δυνατότητα τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών Ελλήνων και Βούλγαρων είναι πεσμένη. Μετά την πολύμηνη απουσία ελλήνων καταναλωτών λόγω της εκκρεμότητας με την σύλληψη των ελλήνων αξιωματικών, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του βουλγαρικού λέβα, έφερε πάλι ξένους επισκέπτες, αλλά η σταθεροποίηση του νομίσματος, γύρω στα 1 προς 6 με το ευρώ, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Στην Αδριανούπολη όπως και στο γειτονικό μας Αϊβαλί, η αγορά υπολογίζει και εκτιμά πολύ τους ξένους επισκέπτες-καταναλωτές.

Ποθς

 

Κυβερνητική ανευθυνότητα;

Παρά τις συνεχείς και με κάθε ευκαιρία εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού (Χαρίτσης) ότι χωρίς να ανοίξει γενικότερα τον ασκό του Αιόλου της διάσπασης Δήμων, θα διορθώσει κάποιες ακραίες περιπτώσεις όπως αυτή του Δήμου Λέσβου, η κοινή γνώμη και οι θεσμικοί παράγοντες του νησιού διατηρούν επιφυλάξεις, διότι έχουν καεί κατ’ επανάληψη στο ...χυλό παρόμοιων εξαγγελιών του παρελθόντος που έμειναν μόνο στα λόγια. Οι επιφυλάξεις αυτές καθίστανται εντονότερες, αν σκεφθεί κανείς τα τεράστια θεσμικά και πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από μια ενδεχόμενη διάσπαση του Δήμου, για τα οποία ήδη θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί μια σοβαρή και πλήρης μελέτη. Επειδή κάτι τέτοιο ούτε καν έχει εξαγγελθεί, δύο τινά συμβαίνουν. Είτε μας κοροϊδεύουν για ακόμα μια φορά είτε έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα απόδειξη κυβερνητικής ανευθυνότητας.

Π.Μ.

 

Βολικοί αντίπαλοι

Η διεκδίκηση εκλογής σε μια Περιφέρεια όπως η δική μας, με τις δυσκολίες της νησιωτικότητας δεδομένες, δεν θυμίζει αγώνα ταχύτητας αλλά μάλλον μαραθώνιο. Που ως γνωστόν απαιτεί μακρά προετοιμασία, υπομονή και επιμονή. Χαρακτηριστικά τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν επιδείξει οι ήδη ανακοινωθέντες υποψήφιοι. Ο κ. Μουτζούρης περιορίζεται σε ανά μήνα περίπου άτυπες συναντήσεις των κατά τόπους -των ίδιων και των ίδιων- υποστηρικτών του. Ο κ. Σπιλάνης, αφού επιτέλους εξασφάλισε το πολυπόθητο χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον χαλάρωσε και κατά πληροφορίες βρίσκεται σε διακοπές. Ο κ. Τάσσος, υποψήφιος του ΚΚΕ, μάλλον θεωρεί ότι του αρκεί η υποστήριξη των κατά τόπους οργανώσεων του κόμματος, οπότε ο ίδιος δεν έχει και πολλά να κάνει. Ο μόνος εκ των διεκδικητών που φαίνεται να κινείται δραστήρια και με σύστημα είναι ο κ. Χριστόφας, εκμεταλλευόμενος προφανώς και την πείρα του μαραθωνοδρόμου!

Π.Μ.

 

Προχωρούν οι παρεμβάσεις στην «περιφέρεια» του δήμου

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο νόμιμος εκπρόσωπος της τεχνικής εταιρείας «Έδεθλον», υπέγραψαν χθες την σύμβαση για την εκτέλεση του έργου ανακατασκευής με σταμπωτό δάπεδο δημοτικής οδού στην Παλαιά Αγορά της Καλλονής, προϋπολογισμού 173.000 Ευρώ (με ΦΠΑ), που χρηματοδοτείται από πόρους του Δήμου Λέσβου.

Πρόκειται για τον δρόμο που συνδέει τα Δάφια με την Καλλονή, ο οποίος είναι τσιμεντοστρωμένος και λόγω του υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου έχει υποστεί σοβαρή φθορά (ρηγματώσεις, καθιζήσεις κλπ.).

Σε ένα άλλο τώρα έργο του Δήμου Λέσβου που αφορά στην ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου Παρακοίλων, προϋπολογισμού 1.100.000,00 Ευρώ (με ΦΠΑ), η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για την εκτέλεσή του είναι η 11η Φεβρουαρίου 2019 και στις 15 Φεβρουαρίου 2019 θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο εκτέλεσης του παραπάνω έργου, θα γίνουν εργασίες εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου διανομής των Παρακοίλων, θα κατασκευαστεί νέα δεξαμενή άρδευσης και θα ολοκληρωθεί το σύστημα μεταφοράς με εργασίες στο σύστημα δυο γεωτρήσεων.

Σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, τόνισε ότι πρόκειται για δυο σημαντικά έργα υποδομής για τη Δημοτική Ενότητα Καλλονής, που θα επιλύσουν μακροχρόνια προβλήματα και εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο που υλοποίει η Δημοτική Αρχή, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της Λεσβιακής Υπαίθρου.

Α.Ω

 

Κινητικότητα ΣΥΡΙΖΑ στο… νέο δήμο

Το αν θα σπάσει ο δήμος Λέσβου, ή όχι, εξακολουθεί να το ξέρει μόνον η κυβέρνηση. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, προκύπτουν κάποιες έντονες διεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούν τούτη τη φορά στον ενδεχόμενο… νέο δήμο. Και όχι δηλαδή σε εκείνον της «Μυτιλήνης». Σε αυτές τις διεργασίες εμφανίζεται μάλιστα να διαδραματίζει ρόλο ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης, ενώ εμπλέκεται και το όνομα του Στρατή Ζαφείρη. Το αν βέβαια οι διεργασίες αυτές είναι σημαντικές, ή αν γίνονται σε φιλολογικό επίπεδο, θα φανεί λίαν συντόμως. Ωστόσο η ύπαρξη και μόνο τέτοιων κινήσεων εκ μέρους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν κατά πολλούς ελπίδες στην πιθανότητα να προκύψει πράγματι διάσπαση του δήμου Λέσβου… Ίδωμεν.

Μ.ΟΡΦ

Τα δώρα του Λιμενικού Ταμείου σε «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» και «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» (Με φωτογραφία)

Ευχές για καλά ταξίδια και ήρεμες θάλασσες έδωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κυριάκος Πετρέλλης, στο πλήρωμα των επιβατηγών πλοίων που εκτελούν τα δρομολόγια της γραμμής, «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» και «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ». Κατά την πρώτη τους άφιξη με τον καινούριο χρόνο, ο κ. Πετρέλλης επισκέφθηκε τα δύο πλοία και είχε σύντομη συνάντηση με τους αξιωματικούς τους, μοιράζοντας πέρα από τις καθιερωμένες ευχές και κάποια αναμνηστικά δώρα.

Α.Ω.

 

Τα γήπεδα «πρασινίζουν», αλλά δεν αρκεί…

Ότι η Λέσβος παίζει ποδόσφαιρο ακόμα σε ξερά γήπεδα, διανύοντας πια τις πρώτες ημέρες του 2019, είναι από μόνο του απογοητευτικό ως διαπίστωση. Ειδικά, αν επιχειρήσει κανείς να συγκρίνει τις συνθήκες στα παραδιπλανά νησιά, όταν επί παραδείγματι στη Χίο από το τέλος της πρώτης δεκαετίας του μιλένιουμ όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα διέθεταν φυσικό χλοοτάπητα ή συνθετικό τάπητα. Ασφαλώς και η Λέσβος είναι μεγαλύτερο νησί. Ασφαλώς και έχει περισσότερα γήπεδα. Ασφαλώς και το ποδόσφαιρο είναι πιο διαδεδομένο σε σχέση με τη Λήμνο ή τη Σάμο και την Ικαρία. Αλλά να «πρασινίζουν» τα ποδοσφαιρικά γήπεδα του τρίτου μεγαλύτερου νησιού στην Ελλάδα με τέτοια βραδύτητα είναι αποκαρδιωτικό. Ευτυχώς, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου, αποφασίζοντας να συνεργαστούν σε επίπεδο αθλητικών υποδομών, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, έχουν δρομολογήσει αρκετά νέα έργα. Αρκούν όμως αυτά για να μπορεί να πει κάποιος ότι το νησί μας εκσυγχρονίζει τις αθλητικές του εγκαταστάσεις. Φυσικά, όχι! Γιατί αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Και μπορεί να είναι ισχυρή η απαίτηση των τοπικών κοινωνιών στα χωριά για να μπει μια «μοκέτα» στην Άγρα, στην Ερεσό, στη Στύψη, στη Σκάλα Καλλονής ή στον Μανταμάδο, αλλά δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο εκεί η «ευαισθησία» της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν το νησί δεν διαθέτει κολυμβητήριο, τουλάχιστον ακόμα ένα κλειστό γυμναστήριο και αξιοπρεπή ταρτάν στίβου. Και δεν θα κουραστούμε να το επισημαίνουμε, όσο περνάνε οι μήνες και προκοπή δεν φαίνεται στα μεγάλα αθλητικά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας...

Β.Παπ.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Λέσβου, η Μπάντα της 98 ΑΔΤΕ και τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, για να του πουν πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, τραγούδια και παραδοσιακούς σκοπούς και να εκφράσουν τις ευχές για το νέο έτος. Ο κ. Γαληνός, ευχήθηκε στους παραπάνω, αλλά και σε όλους τους δημότες Χρόνια Πολλά και δημιουργικά με υγεία, ειρήνη, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Στα ύψη οι τιμές ακινήτων στην Σμύρνη

Περισσότερο απ’ τις άλλες μεγαλουπόλεις της Τουρκίας η Σμύρνη παρουσιάζει τις υψηλότερες τιμές στην αγορά καινούργιας κατοικίας την δεκαετία του 2010. Ίσως η διεύρυνση των γραμμών του τραμ συνέτεινε και σ’ αυτό. Η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στο Καρσίγιακά (Κορδελιό) 60%, στο Γκαζί-Εμίρ 48,5% και στον Τσεσμέ 31%. Αντίστοιχα στην Πόλη, κατά 30% αυξημένες είναι οι τιμές αγοράς ακινήτων στο Ζεϊτίνμπουρνού, λόγω και του υποθαλάσσιου τούνελ ΑΥΡΑΣΙΑ που καταλήγει εκεί, ενώ στην Άγκυρα αύξηση 19% παρουσιάζει μόνο η περιοχή του Γενίμαχαλέ. Στις πωλήσεις και ενοικιάσεις μεταχειρισμένων ακινήτων πάλι στην Σμύρνη και ειδικά στον Αλίαγά (21%) καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ποθς

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey