Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Μεσοβέζικη κατάσταση
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο δήμο Πέτρας, όλοι και κανείς, μέχρι να γίνουν ξανά εκλογές, έχουν ή δεν έχουν τη δημοτική εξουσία.
Οπότε, σε αυτήν τη μεσοβέζικη κατάσταση, ήταν κάτι παραπάνω από διπλωματικός ο τρόπος με τον οποίο ο πρύτανης του Μετσόβιου, Κώστας Μουτζούρης, απευθύνθηκε στο δήμο προκειμένου να ενημερώσει για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής μελέτης για τη διαπλάτυνση της παραλιακής οδού.
«Δημάρχους Πέτρας - αντιγράφουμε το διαβιβαστικό που υπογράφει ο πρύτανης - (α) κ. Αλατζά και (β) κ. Παπουτσάνη», τους οποίους και προσφωνεί «Αγαπητοί μου Δήμαρχοι», αποδεικνύοντας ότι μόνο με πατέντες, ακόμη και στο savoir vivre της αλληλογραφίας, μπορεί κανείς να ανταποκριθεί στην ελληνική πραγματικότητα.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Υπάρχει ενδιαφέρον  

Αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να παραληφθεί και τυπικά η μελέτη που για λογαριασμό του δήμου Ερεσού - Αντίσσης ολοκληρώθηκε, κι αφορά στην αξιοποίηση και διαχείριση πρότυπου υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απ’ το νερό και τον άνεμο.
Πριν ακόμη βγει η προκήρυξη, που μάλλον θα είναι «στον αέρα» στις αρχές του φθινοπώρου, εικάζεται πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», αλλά και από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να αναλάβουν το έργο.
Ήδη κάποιοι ενδιαφερόμενοι, όπως μας έλεγε ο δήμαρχος Σωτήρης Καρδαράς, έχουν επικοινωνήσει με το δήμο ζητώντας περαιτέρω πληροφόρηση, προκειμένου να είναι έτοιμοι διαμορφώνοντας τις προτάσεις τους.
Ζητούμενο βέβαια για το δήμο είναι να διασφαλιστούν και τα δημοτικά συμφέροντα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις άλλων περιοχών όπου παρόμοια έργα δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Οπότε, εκτός του πότε θα βγει στον αέρα και το πόσες προσφορές θα υπάρξουν, το μείζον ζήτημα είναι και οι όροι με τους οποίους θα δρομολογηθεί η παρέμβαση, που ήδη μια πενταετία τώρα περιμένει, όχι μόνο η Ερεσός αλλά ολόκληρη η Λέσβος.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Έκανε δουλειά   

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, το δίκτυο των νησιωτικών αναπτυξιακών εταιρειών «Νήσων Περίπλους», με δράση του, έφερε αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα δεν είναι η λειτουργία της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών. Αλλά το ότι το πολιτικό σύστημα έριξε τη ματιά του στα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας. Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο ο πρόεδρος της Βουλής να ανακοινώνει την εκπόνηση αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά του Αιγαίου.
Όμως, για να συνεχιστεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας, θα πρέπει να συνεχιστεί και η δραστηριότητα του δικτύου.
Ν.Μ.

Άλλαξαν… πόστο

Μετά το Άγαλμα της Ελευθερίας οι τσιγγάνοι «μετακινήθηκαν» στη Νεάπολη, στην παραλία που βρίσκεται μπροστά από το «Ιστορικό». Οι λουόμενοι που συχνάζουν εκεί, όπως μας είπαν, έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στην παραλία τους, που έχει μετατραπεί σε μικρό «καταυλισμό». «Εκεί κοιμούνται, ανάβουν φωτιές, ψήνουν τα φαγητά τους, πετάνε σκουπίδια. Έχει γίνει πλήρης κατάληψη της παραλίας και δεν είναι ρατσιστικό αυτό που λέω, γιατί οποιοσδήποτε και αν πήγαινε εκεί και έκανε “κάμπινγκ” θα είχε συναντήσει τις ίδιες διαμαρτυρίες. Γιατί για τον οποιοδήποτε απαγορεύεται και για τους τσιγγάνους δεν ισχύει αυτό;», μας είπε χαρακτηριστικά μια λουομένη που συχνάζει στην περιοχή. Η ίδια τόνισε ότι έχει διαμαρτυρηθεί στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και το δήμο Μυτιλήνης χωρίς κανείς να έχει ενδιαφερθεί, ενώ ο ένας ρίχνει στον άλλο την… «αρμοδιότητα».
Νομίζουμε ότι τα ζητήματα αυτά είχαν ξεκαθαριστεί σε σύσκεψη που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό στο Λιμενικό Ταμείο. Δε μένει παρά να υλοποιήσουν αυτά που συμφώνησαν.
Πελ.Γ.

Με καθυστέρηση…

Καθυστέρησε η απογευματινή πτήση της Aegean Airlines το Σάββατο από Θεσσαλονίκη για Μυτιλήνη γιατί κατά την απογείωση του αεροπλάνου ένα πουλί μπλέχτηκε στους τροχούς του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα αμέσως να επιστρέψει για να προσγειωθεί ξανά στη Θεσσαλονίκη, μέχρι να επισκευαστεί η βλάβη που προκλήθηκε. Η πτήση πάντως έγινε στη συνέχεια χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Άλλη μια πτήση την Τετάρτη από Αθήνα για Μυτιλήνη παρουσίασε καθυστέρηση, όμως, όπως πληροφορηθήκαμε, όχι για τεχνικό πρόβλημα αλλά γιατί κάποιος επιβάτης της VIP… καθυστέρησε.
Πελ.Γ.

Ο Πλούταρχος θα… φάει τους «Scorpions»;   

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν η σημερινή συναυλία του Γιάννη Πλούταρχου στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης να ξεπεράσει σε εισιτήρια ακόμη και τη συναυλία των «Scorpions». Η προβολή της συναυλίας είναι πολύ μεγάλη, ενώ τα μηνύματα από την προπώληση των εισιτηρίων αναφέρουν ότι αυτή η συναυλία μπορεί να ξεπεράσει κάθε άλλη που έχει γίνει μέχρι τώρα! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι την πρώτη μέρα που δόθηκαν εισιτήρια σε κεντρικά σημεία πώλησης στην προκυμαία… εξαντλήθηκαν μέσα σε τρεις ώρες και χρειάσθηκε να προμηθευτούν και άλλα, και ακόμη περισσότερα στη συνέχεια.
Πελ.Γ.

Και διακοπές…   

Ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνδυάσει την επίσκεψή του στο νησί για τη συναυλία, με διακοπές μαζί με τη σύζυγο και ένα από τα παιδιά του. Αναμένεται να κάνει το γύρο του νησιού με σκάφος φίλου του επιχειρηματία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Πελ.Γ.

Στο Κέρος για θαλάσσια σπορ

Μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές για θαλάσσια σπορ είναι τα τελευταία χρόνια η παραλία του Κέρους στη Λήμνο. Η τεράστια αμμώδης παραλία των πέντε και πλέον χιλιομέτρων, αλλά και οι καιρικές συνθήκες, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για surfing και άλλα θαλάσσια σπορ, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στην περιοχή σχολή, η οποία φέτος θα διοργανώσει και μια από τις τέσσερις διαδρομές grand prix που πρόκειται να γίνουν σε όλη την Ελλάδα. Μια επίσκεψη μέχρι την παραλία του Κέρους θα ανταμείψει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Α.Σπυ

Μούδρος και Άι-Στράτης τιμούν το Γιάννη Ρίτσο

Αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο ετοιμάζει ο δήμος Μούδρου για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Το αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο, για τη συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων από τη γέννησή του, περιλαμβάνει συναυλία με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», αλλά και βραδιές με απαγγελίες των ποιημάτων του. Ένα από τα βιβλία του και συγκεκριμένα το «Καπνισμένο Τσουκάλι», το έγραψε κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Λήμνο, στο Κοντοπούλι, το 1948, όπου μετά από ένα χρόνο εξορίας και στη Μακρόνησο, το 1950, εξορίζεται στον Άι-Στράτη. Το αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο θα ολοκληρωθεί στον Άι-Στράτη με μεγάλη συναυλία της ορχήστρας «Μίκης Θεωδοράκης», που θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 20 Αυγούστου.
Α.Σπυ

Από λιμάνι σε λιμάνι

Ένα ακόμη διαδημοτικό έργο, πέρα απ’ τα ταχυ-διυλιστήρια, που αφορά τους δήμους Μήθυμνας και Πέτρας, είναι ο ηλεκτροφωτισμός του δρόμου που συνδέει την Πέτρα με το Μόλυβο. Κι αυτό το έργο φαίνεται πως είναι σε πολύ καλό δρόμο, μια και ολοκληρώνεται η μελέτη που αφορά το τμήμα απ’ το λιμάνι της Πέτρας έως και την είσοδο του Μολύβου, εκεί που βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Δελφίνια».
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από νομαρχιακές πιστώσεις και θα αλλάξει την όψη όλης της παραλιακής ζώνης τής πιο τουριστικής περιοχής του νησιού, φωτίζοντάς την.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αυξάνονται οι επιβάτες στα mini bus

Συνεχώς αυξάνεται η αποδοχή του κόσμου στο πρόγραμμα δημοτικών συγκοινωνιών του δήμου Μυτιλήνης, καθώς με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει κάθε μήνα η αρμόδια υπηρεσία, φαίνεται ότι υπάρχει σταθερή αύξηση των επιβατών στα λεωφορεία που εκτελούν τις διαδρομές στο κέντρο της πόλης. Τον Ιούνιο μετακινήθηκαν με το mini bus 25.000 επιβάτες περίπου! Ενώ τα σκήπτρα για τη μεγαλύτερη χρήση των mini bus κρατάει η Χρυσομαλλούσα. Η πολυπληθέστερη ίσως περιοχή της πόλης φαίνεται ότι είχε ανάγκη εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης προς το κέντρο. Το ζητούμενο είναι τώρα, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να έχει εναλλακτικές λύσεις ο δήμος για να το διατηρήσει προκειμένου να μη χαθεί κάτι που έχει κερδίσει την αποδοχή του κόσμου.
Πελ.Γ.

Φόβος για τη νέα γρίπη

Είναι τέτοια η ανησυχία που δημιουργείται στον κόσμο από τον καθημερινό «βομβαρδισμό» ειδήσεων για τη νέα γρίπη, που ακόμη και με τα πιο απλά συμπτώματα ο κόσμος σκέφτεται το χειρότερο. Κάτι τέτοιο έγινε πριν λίγες ημέρες, όταν γονείς μετέφεραν το παιδί τους στο Νοσοκομείο φοβούμενοι ότι έχει… τη γρίπη των χοίρων. Παρά το γεγονός ότι από την αρχή οι γιατροί τους καθησύχαζαν πως δεν μπορεί με τα συμπτώματα που περιγράφουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο… περίμεναν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων να τους το επιβεβαιώσουν.
Πελ.Γ.

Ζητούν εξομοίωση με τους μονίμους

Σήκωσαν «παντιέρα» οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, οι οποίοι αρνούνται να κάνουν νυχτερινά και μάλιστα έκαναν καταγγελία στο διοικητή της Πυροσβεστικής, κ. Μιχάλη Λαζάρου, στην Επιθεώρηση Εργασίας γιατί τους έβαλε βάρδιες χωρίς να έχει προηγουμένως συμφωνία με το σωματείο... Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Λέσβου, κ. Λυκούργος Πολίτης, τα νυχτερινά για τους συμβασιούχους πληρώνονται 9,00 ευρώ, ενώ για το μόνιμο προσωπικό είναι ακόμα και 40 ευρώ, γι’ αυτό το λόγο και αντιδρούν. Οι συμβασιούχοι διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους και καλύτερους μισθούς, την ίδια όμως ώρα, τα βράδια τα δάση μένουν ακάλυπτα από περιπολίες με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Πελ.Γ.

Μικρή φωτιά στο Μανταμάδο

Μικρή φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Πεδή Μανταμάδου, στον «Ασπροπόταμο» πολύ κοντά στο δρόμο. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά σβήστηκε γρήγορα, παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, αφού πρόλαβε να κάψει πέντε στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Χθες, ο βαθμός επικινδυνότητας για τη Λέσβο ήταν στο «4», αφού τα μελτέμια δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για φωτιές.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey