Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Στη Ρω
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Καστελλόριζου ήταν ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ήταν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και οι δύο είχαν την τύχη να πάνε λίγο μετά τις εκδηλώσεις στη γνωστή από την «κυρά» της βραχονησίδα Ρω. Λίγα μέτρα από την τουρκική ακτή, ας ελπίσουμε πως οι δύο εκπρόσωποι των μεγάλων κομμάτων κατάλαβαν γιατί πρέπει να συνενοηθούμε όλοι. Μεγάλοι και μικροί…
Σ.ΜΠΑ

Αρχή άνδρα δείκνυσι!

Δεν ξέρω τι προσδοκά και πού προσβλέπει όταν με έπαρση διατείνεται ότι είναι «πολιτικός καριέρας» (!!!) και κανείς δεν μπορεί να τον παραβλέπει. Προφανώς θεωρεί ότι είναι αναντικατάστατος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητές του. Όμως, τα πρόσφατα «επεισόδια» της πορείας του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας - τα οποία ασφαλώς και είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων - αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν ότι ο... πολυπράγμων αυτός παράγοντας δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί στοιχειωδώς την ομολογουμένως μοναδική κακότητα και εμπάθεια που τον διακρίνει. Έτσι, όμως, απ’ τη στιγμή που δεν μπορεί να ελέγξει τον ίδιο του τον εαυτό και τις αδυναμίες του χαρακτήρα του, εκτίθεται, καταφεύγοντας σε συνεχόμενες γκάφες, που αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν τα όσα του καταμαρτυρούν εχθροί και «φίλοι» ως χαρακτηριστικά του.
Η αυτογνωσία, το «γνώθι σ’ αυτόν», είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και όποιος τη διαθέτει, φροντίζει να αυτοπροστατεύεται.

Αρχή άνδρα δείκνυσι! (2)
Το γεγονός ότι απ’ τη θέση του «χαλίφη στη θέση του χαλίφη» βρέθηκε στο περιθώριο, αποδεικνύει ότι διαχειρίστηκε την εξουσία που είχε με το χειρότερο τρόπο, απόρροια της αλαζονικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν όσοι... καβαλούν καλάμι! Προφανώς αγνοούν ή υποτιμούν το γεγονός ότι ενίοτε το... καλάμι μπορεί να σπάσει, στην καλύτερη εκδοχή, γιατί η χειρότερη είναι πιο... οδυνηρή!
Ας πρόσεχε, λοιπόν, γιατί η εμπάθεια, η κακότητα και η αλαζονεία δεν είναι καλοί σύμβουλοι, πολύ περισσότερο για εκείνους που διαχειρίζονται τα κοινά και κάθε μορφής εξουσία. Τους οδηγούν σε λάθη και γκάφες, που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα, όπως καλή ώρα!
Μα.Μ.

Κενά καθηγητών

Πολλά είναι τα κενά εκπαιδευτικών που εμφανίζονταν στα γυμνάσια και τα λύκεια του νησιού, σύμφωνα με πίνακες που δημοσίευσε ηλεκτρονικά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Ωστόσο, η υπηρεσία έχει διαθέσιμους τουλάχιστον 50 καθηγητές, τους οποίους και θα τοποθετούσε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ. Μέσα στις επόμενες μέρες θα φανεί το ποια είναι πραγματικά τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία.
Β.Χρ.

Μελλοντική έκθεση

Μια έκθεση με τίτλο «Μύρτις» θα μεταφέρει σε όλα τα μουσεία που ανήκουν στο Δίκτυό του το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Πρόκειται για την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, ενός κοριτσιού του 5ου π.Χ. αιώνα, το κρανίο της οποίας βρέθηκε σε έναν ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, μαζί με σκελετικά κατάλοιπα 150 περίπου θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών. Η έκθεση προβάλλει τις πιο σημαντικές στιγμές της διεπιστημονικής συνεργασίας, αρχίζοντας με την ανασκαφή και καταλήγοντας στην παρουσίαση του αναπλασμένου προσώπου της Μύρτιδος.
 
Μελλοντική έκθεση (2)
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής, Μαντώ Παπαδοπούλου, η έκθεση δεν αναμένεται να έρθει σύντομα στη Λέσβο. Θα έρθει, όμως, σίγουρα κάποια στιγμή και θα έχει μάλλον μεγάλο ενδιαφέρον, αφού θα συνοδεύεται και από διαλέξεις, ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Β.Χρ.

Παλιές φωτογραφίες

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει αρχίσει να αποκτά η συλλογή παλιών φωτογραφιών που εδώ και πολύ καιρό κάνει ο Αντώνης Χιώτης από το Σίγρι. Πέρα από την έκθεση φωτογραφιών με παλιούς μαθητές του χωριού, που φιλοξενούσε στο καφενείο του, συχνά «ανεβάζει» διάφορες φωτογραφίες του παρελθόντος και στην ιστοσελίδα του. Οι φωτογραφίες αυτές εισάγουν όποιον τις βλέπει στο πώς ήταν η ζωή στο Σίγρι στις αρχές και τα μέσα του περασμένου αιώνα και, αν μη τι άλλο, έχουν ενδιαφέρον για ντόπιους και μη.
Β.Χρ.

Γκάλοπ… προσφοράς

Γνωστό αυτοδιοικητικό έντυπο διοργάνωσε μεταξύ περιφερειαρχών και δημάρχων μίνι δημοσκόπηση για το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να δώσουν ένα μηνιάτικο προσφορά, όπως άλλωστε τους ζήτησε η κυβέρνηση.
Κι ενώ οι περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και του Βορείου Αιγαίου, όπως φαίνεται απ’ τις αναρτημένες απαντήσεις δηλώνουν πρόθυμοι να εισφέρουν αρκεί η προσφορά τους να πάει για το καλό του κοινωνικού συνόλου και τη διάσωση της χώρας, οι δήμαρχοι εμφανίζονται να… τσινούν και να δηλώνουν, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, πως με την αντιμισθία που λαμβάνουν έχουν να συντηρήσουν οικογένεια.
Όσο για το Νάσο Γιακαλή, δήλωσε: «Στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, οφείλουμε να συμβάλλουμε και εμείς. Επομένως πιστεύω ότι τα χρήματα αυτά θα πιάσουν τόπο. Είναι η ώρα αυτοί που διαθέτουν τον πλούτο, να προσφέρουν ανάλογα, με στόχο πάντα τη σωτηρία της πατρίδας μας.»
ΜΑΡ.ΠΛ.


Φθινόπωρο στη Μονή Δαμανδρίου...
ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ
 
Βοήθεια εξ Αθηνών

Ένα απ’ τα ελάχιστα μάλλον σχολεία της επικράτειας που θα έχουν όλοι οι μαθητές όλα τα βιβλία, φαίνεται πως θα είναι το Δημοτικό Σχολείο της Βρίσας, το οποίο φέτος έχει 35 μαθητές και θα λειτουργήσει ως τριθέσιο.
Όπως αντιγράφουμε απ’ την ιστοσελίδα www.vatera.gr που φιλοξενεί όλα τα νέα της περιοχής, στο εν λόγω Σχολείο «τέτοιο πρόβλημα με τα βιβλία δεν υπάρχει. Οι δάσκαλοι απ’ την αρχή προβληματίστηκαν πώς να αντιμετωπίσουν το θέμα (γιατί δε λειτουργούν ως απλοί δημόσιοι υπάλληλοι). Έψαξαν στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και βρήκαν τα βιβλία. Εδώ ήρθε αρωγός ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας, ο οποίος αγόρασε τα απαιτούμενα βιβλία και τα έστειλε.».
Τέτοιες περιόδους, που η δημόσια εκπαίδευση γυρνά δεκαετίες πίσω, είναι αν μη τι άλλο παρήγορο ότι υπάρχει τέτοια υποστήριξη σε ένα σχολείο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

14 φορές

Η είδηση για τη λιμνοδεξαμενή Σεδούντα θύμισε αυτομάτως τι προσπάθειες είχαν γίνει, και από πόσο πολλούς και διαφορετικούς, για να εξασφαλιστεί το κονδύλι του 1,6 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους που είναι απαραίτητο για να γίνει λειτουργικό το έργο.
Μόνο ο τότε δήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, χρειάστηκε να πάει συνολικά 14 φορές στα συναρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, ενώ ων ουκ έστι αριθμός επαφών είχαν γίνει από βουλευτές, περιφερειάρχες, το νομάρχη και μια σειρά τοπικών παραγόντων. Ως και ο Κώστας Μουτζούρης, με την ιδιότητα του πρύτανη του ΕΜΠ, είχε απαιτήσει χρηματοδότηση για την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Θα ήταν κρίμα και άδικο, λοιπόν, τόση προσπάθεια να πήγαινε χαράμι αν έμενε απλά γραμμένο το κονδύλι σε έναν κωδικό και δε γινόταν έργο, όπως δημιουργεί βάσιμες ελπίδες η ανάληψη της σχετικής ευθύνης απ’ τις περιφερειακές υπηρεσίες.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μας τελείωσε…

Στη συζήτηση για το ποιοι θα προσκληθούν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ακτοπλοϊκά, προτάθηκε να συμμετάσχουν και οι αρμόδιοι φορείς με εκπροσώπους τους, όπου και αναφέρθηκε ονομαστικά ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης.
Άλλωστε, όπως αναρωτήθηκε κι ο Σταύρος Δημηρούδης, «ποιος άλλος αρμόδιος υπάρχει τώρα που… Παμπούκης τέλος»;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Λάδι από τη Γερμανία

Στην ιστοσελίδα τής ΠΑΣΕΓΕΣ διαβάσαμε ότι κατά τη διάρκεια του 2010 η χώρα μας έκανε εισαγωγές ελαιολάδου από τη Γερμανία. Αυτό λένε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δεν επιδέχονται διάψευσης. Είναι οξύμωρο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Το κόστος παραγωγής του ελαιολάδου στη χώρα μας, κι ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, είναι τέτοιο που κάνει σχεδόν απαγορευτική την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της ελιάς. Γι’ αυτό έχουμε φθάσει στο σημείο να κάνουμε εισαγωγές ελαιολάδου ακόμη κι από τη Γερμανία. Πιθανότατα το ελαιόλαδο αυτό να προέρχεται από τρίτες χώρες, όπου η τιμή του είναι πολύ πιο χαμηλή.
Ν.Μ.

Τα πικρά γλυκά

Μια βδομάδα μετά την ψήφιση του νόμου για τους συνεταιρισμούς, οι ενώσεις συνεταιρισμών δε βγάζουν άχνα για το θέμα, αφήνοντας τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ να σηκώνει μόνος του το βάρος της αντιπαράθεσης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Άλλες γιατί έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο από δάνεια που πήραν και δεν τα αποπλήρωσαν ποτέ, άλλες γιατί έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία ελέγχεται από το κράτος.
Πώς να βγεις στο αντάρτικο όταν είσαι δεμένος χεροπόδαρα;
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey