Η δέσμευση του Γ.Γ. Υποδομών Γιώργου Δέδε… εκπληρώνεται, με τον δήμο Λέσβου να τρέχει πλέον να προλάβει να κάνει τις εργασίες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς

1 εκ. ευρώ επιχορήγηση για τα σεισμόπληκτα σχολεία

08/08/2018 - 16:15 Ενημερώθηκε 08/08/2018 - 17:33

Η επιχείρηση αποκατάστασης των σχολείων που υπέστησαν ζημιές από τον περσινό σεισμό, έναν χρόνο (και κάτι) μετά, εξακολουθεί να έχει εκκρεμότητες, δυσκολεύοντας τη ζωή των μαθητών, ειδικά των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο. Ωστόσο, παρά τις καθυστερήσεις και τη δεδομένη αδυναμία έγκαιρης χρηματοδότησης εκ μέρους του κράτους, για να προχωρήσουν ακόμα και σχετικά απλές υποθέσεις (σ.σ. όπως τα επιδόματα ενοικίου ή της αποζημίωσης οικοσκευής που διευθετήθηκαν πολύ πρόσφατα!), φαίνεται τουλάχιστον σε ότι αφορά τα σεισμόπληκτα σχολεία, ότι η ταλαιπωρία αρχίζει πια να φτάνει στην αρχή του τέλους της. Καθώς μετά τις ευοίωνες δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου των ΚΤΥΠ Α.Ε. Βασίλη Καραγιάννη στην ΕΡα Αιγαίου, όπου διαβεβαίωνε προχθές ότι τα έξι από τα οκτώ «κόκκινα» σχολεία θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι τον Γενάρη του 2019, ήρθε χθες η ενημέρωση του Υπουργείου Υποδομών πως μέχρι τέλος Αυγούστου, θα επιχορηγηθεί με 1 εκ. ευρώ ο Δήμος Λέσβου, για να προχωρήσει στις υπόλοιπες μικροπαρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε 17 ακόμη «κίτρινα» σχολεία, που είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου.

Μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων λοιπόν, έρχεται η έκτακτη επιχορήγηση του δήμου  ύψους 1 εκ. ευρώ, προκειμένου εκείνος να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις του στα σχολεία του νησιού που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό. Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή, αποτελεί την εκπλήρωση της δέσμευσης του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρό, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που διεξήχθη τον Μάη στη Μυτιλήνη. Ο κ. Δέδες, είχε υποσχεθεί στήριξη του δήμου στο «μέτωπο» των σεισμόπληκτων σχολείων και χθες, τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, ενημέρωσαν ότι μέχρι τέλη Αυγούστου, το ποσό ύψους 1 εκ. ευρώ θα μπει στα ταμεία του δήμου.

…Χρεωστούμενες παρεμβάσεις

Εξάλλου ο δήμος, από πέρυσι κιόλας και με δικούς του πόρους που ξεπέρασαν το 1,5 εκ. ευρώ, είχε προχωρήσει στην αποκατάσταση ζημιών σε 44 σχολεία που είχαν προβλήματα, προκειμένου να ξεκινήσει η (περσινή) σχολική χρονιά, με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Η παρέμβαση αυτή με ιδίους μάλιστα πόρους, κρίθηκε επιβεβλημένη από τη δημοτική αρχή, καθώς ήταν αδύνατο εκείνη την περίοδο, με ανοιχτά όλα τα «μέτωπα» του σεισμού, το κράτος να ανταποκριθεί έγκαιρα.

44 σχολεία +8+17

Με την ολοκλήρωση τώρα των παρεμβάσεων σε αυτά τα 44 σχολεία, απέμειναν ουσιαστικά 25 σχολικά συγκροτήματα με προβλήματα που ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί. Και τα οκτώ από αυτά που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» βρίσκονται ως γνωστόν υπό την «κηδεμονία» της ΚΤΥΠ Α.Ε. που αναμένονται να αποκατασταθούν μέχρι τον Γενάρη. Κοινώς, απομένουν ακόμα 17 συγκροτήματα σε χωριά της Καλλονής, της Ερεσού και του Μανταμάδου κατά κύριο λόγο, που θα αποκατασταθούν μέσω της επικείμενης έκτακτης χρηματοδότησης του 1 εκ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι και το «Θεοφράστειο» σχολείο της Ερεσού, εκείνο των Δαφίων, του Λεπέτυμνου, αλλά και του Μανταμάδου. Και όπως υπογραμμίζει στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός, αν και εφόσον εκταμιευτούν μέσα στον Αύγουστο τα προσφερόμενα χρήματα, τότε ο δήμος θα μπει στη διαδικασία να τρέξει, προκειμένου να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στις 17 του Σεπτέμβρη. Καθώς οι παρεμβάσεις, είναι μεν αρκετές, αλλά δεν θεωρούνται περίπλοκες για να καθυστερήσει η υλοποίησή τους. 

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ Α.Ε. Βασίλης Καραγιάννης έδωσε το νέο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολείων

Τον Γενάρη παραδίδονται τα 6 από τα 8 «κόκκινα» σχολεία

Το… επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αποκατάστασης των ζημιών στα οκτώ σχολεία που επλήγησαν από τον περσινό σεισμό και κρίθηκαν «κόκκινα», δίνει στη δημοσιότητα τη ΕΡα Αιγαίου, φιλοξενώντας σχετικές δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε. Βασίλη Καραγιάννη. Ο κ. Καραγιάννης υποστήριξε πως οι εργασίες στα έξι από τα οκτώ σεισμόπληκτα σχολεία της Λέσβου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη, δίνοντας την αίσθηση πως οι μαθητές δηλαδή θα επιστρέψουν στα… κανονικά θρανία τους, στις αρχές του 2019. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αρχική διαβεβαίωση της ΚΤΥΠ και της κυβέρνησης, έλεγε πως τα σχολεία θα είχαν παραδοθεί αυτές τις ημέρες. Αλλά ακόμα κι έτσι, η είδηση που έδωσε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος του πρώην ΟΣΚ, είναι ευχάριστη γιατί η αλήθεια είναι πως η αποκατάσταση των «κόκκινων» σεισμόπληκτων σχολείων (ύψους 3,4 εκ. ευρώ), είχε ξεχαστεί, δεδομένου ότι η αυτοδιοίκηση δεν είχε εμπλοκή στο όλο θέμα.

Γιατί καθυστέρησε ξανά άλλη μία υπόθεση που αφορά την αποκατάσταση των επιπτώσεων από τον σεισμό του περασμένου Ιούνη; Ο κ. Καραγιάννης μιλώντας στην ΕΡα Αιγαίου αναφέρθηκε στα προβλήματα της νομοθεσίας αλλά και της γραφειοκρατίας, που χάλασαν το αρχικό χρονοδιάγραμμα που θα παρέδιδε προς χρήση για τη νέα σχολική χρονιά τα έξι από αυτά που χρειάζονται μικρότερες παρεμβάσεις. Και συγκεκριμένα τα νηπιαγωγεία Μεγαλοχωρίου, Πολιχνίτου και Τρύγωνα, τα δημοτικά Πλαγιάς και Μεγαλοχωρίου και το ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, οι γονείς των οποίων είχαν λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Αργούν του Πολιχνίτου και του Πλωμαρίου

«Επειδή πρόκειται για σχολεία και επειδή έπρεπε να γίνουν όλα όσα η νομοθεσία ορίζει και με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί για να ολοκληρωθούν όλες οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνταν. Για τα έξι σχολεία μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώνονται οι μελέτες και το Σεπτέμβρη εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες. Επειδή τα έργα που απαιτούνται γι’ αυτά τα σχολεία δεν είναι μεγάλης κλίμακας, θα ολοκληρωθούν σε δύο με τρεις μήνες και τον Γενάρη του 2019 τα παιδιά θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡα Αιγαίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ Α.Ε. Σε ότι αφορά τώρα τα δημοτικά σχολεία Πολιχνίτου και Πλωμαρίου, η διαδικασία είναι διαφορετική. Καθώς πρόκειται για διατηρητέα κτήρια που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από τον σεισμό και χρειάζεται άλλη διαδικασία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Για το μεν σχολείο του Πλωμαρίου σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Καραγιάννης, οι εργασίες προϋπολογισμού μισού εκατομμυρίου θα διαρκέσουν τουλάχιστο ένα εξάμηνο και υπολογίζεται να παραδοθεί στην επόμενη σχολική χρονιά 2019 - 2020. Το δε σχολείο Πολιχνίτου, είναι και η πιο δύσκολη περίπτωση, με προϋπολογισμό πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πότε μπορεί να παραδοθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey