Μπουρέκι τσουκνίδας Isırgan Böreği, Τουρκ - Αλβανική συνταγή

25/03/2023 - 14:00 Ενημερώθηκε 24/03/2023 - 11:53

Ταπεινό αλλά απίστευτα θεραπευτικό φυτό, η τσουκνίδα γνωστό από την αρχαιότητα με δεκάδες θεραπευτικές ιδιότητες από ρευματισμούς και ισχιαλγίες, μέχρι αφροδισιακό, αιμοστατικό, διαβητικό, διουρητικό, ακόμη καθαρτικό και γαλακτογόνο κ.α.. Η σημερινή συνταγή προέρχεται από την προγιαγιά του Αϊβαλιώτη φίλου της σελίδας Χαϊρεντιν Τράμπατζι (Hayreddin Trampaci) που είχε σύζυγο Αλβανό στη καταγωγή και κατοικούσε ως την ανταλλαγή πληθυσμών στη Σκαμια (Iskamya) της Λέσβου.

Στη φωτογραφία του 1910 στη Λέσβο το μικρότερο αγόρι είναι ο παππούς του φίλου Χαϊρεντίν. Την συνταγή επεξεργάστηκε η άλλη φίλη μας καλομαγέιρισα η Πελαγία η Σμύρνια και σας τη δίνουμε: Τσιγαρίζουμε 1 μάτσο τσουκνίδες το πάνω τρυφερό τμήμα τους με 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μόλις μαλακώσουν σβήνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μέσα 200 γραμμ. μυτζήθρα (Λορ στα τουρκικά) και 100 γραμμ. τυρί, τουλούμ το λένε οι τούρκοι, αλλά πιο πολύ μοιάζει με τη δικιά μας αλμυρούτσικη γραβιέρα. Παράλληλα ετοιμάζουμε μια σάλτσα από 1 χτυπημένο αυγό, 2 κ. σ. ελαιόλαδο και 4 κ. σ. γιαούρτι. Παίρνουμε το μισό φύλλο (ημικύκλιο) έτοιμο γιουφκα που πωλείται παντού στη Τουρκία, το αλοίφουμε με πινελάκι από τι σάλτσα που φτιάξαμε, απλώνουμε το μείγμα με τις τσουκνίδες και ρολάρουμε. Φτιάχνουμε κυλινδρικά μπουρέκια ή στριφτό πίτα στο ταψί, αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι και ψήνουμε στους 180C για 35’. Αντί για φύλλο γιουφκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 3-4 λεπτό φύλλο μπακλαβά (Βηρυτού). 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey