«Νιώθω ευφορία και περηφάνια, για ένα όνειρο αξίζει να παλέψεις μέχρις εσχάτων»

Εκδικάστηκε χτες η υπόθεση αλλαγής φύλου της Ανδρομέδας

03/10/2017 - 10:21 Ενημερώθηκε 03/10/2017 - 11:23

Μαζί με φίλες και φίλους βρέθηκε χτες στο Δικαστήριο από το πρωί η Ανδρομέδα Ψαρού για να υπερασπιστεί το αίτημά της, να αλλάξει η ταυτότητά της, από άρρεν σε θήλυ. Βασικός μάρτυρας υπεράσπισής της ήταν η Μυτιληνιά, γνωστή στο πανελλήνιο, στιχουργός, Ντέπη Χατζηκαμπάνη. «Είσαι βέβαιη ότι θες να είσαι γυναίκα;» ρώτησε το δικαστήριο την Ανδρομέδα, ώστε εκείνη στη συνέχεια να απαντήσει με βεβαιότητα: «Δεν θα είχε μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία, αν δεν το ήθελα.» Το «Ε» έχει παρακολουθήσει την υπόθεση και το σχετικό βίντεο με την ιστορία της Ανδρομέδας που δημοσιεύτηκε μόλις το περασμένο Σάββατο στο emprosnet.gr, χτες το πρωί είχε ήδη χιλιάδες προβολές. Νέο βίντεο για τα τεκταινόμενα του Ειρηνοδικείου έχει αναρτηθεί από το πρωί στην ηλεκτρονική μας σελίδα. Η απάντηση του Ειρηνοδικείου αναμένεται να ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.

 

Κάμερα: ΙΓΝΑΤΗΣ ΤΣΙΚΝΗΣ

 

 

«Είναι από τις πρώτες υποθέσεις πανελλαδικά που αφορούν την αλλαγή ταυτότητας, χωρίς να έχει προηγηθεί επέμβαση με χειρουργείο. Ανατομικά δεν έχουν αλλάξει τα γεννητικά όργανα» ανέφερε η συνήγορος της Ανδρομέδας, Δήμητρα Χατζηλεωνίδα. Με νομολογία που επικαλείται και με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία ζητά να εξυπηρετηθεί «η νομική αναγκαιότητα της ταυτοπροσωπίας. Αυτό και μόνο εξηγεί την ανάγκη νομικής προστασίας».

Η Ντέπη Χατζηκαμπάνη

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ανδρομέδα Ψαρού σε αυτή τη σημαντική φάση της ζωής της. Στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το όνειρο του κάθε ανθρώπου. Εγώ προσωπικά που είμαι δίπλα της τους τελευταίους μήνες, ξέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ήμουν παρούσα όταν δεν την άφησαν να ταξιδέψει σε αεροπλάνο. Πρέπει και ελπίζω να πάνε όλα καλά. Να ανοίξει ο δρόμος και γι’ άλλους ανθρώπους να ακολουθούν το δρόμο και τα όνειρά τους. Είναι όμορφο να είναι ο καθένας αυτό που είναι και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι να είναι,» επεσήμανε στο «Ε» η Ντέπη Χατζηκαμπάνη.

«Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη»

«Βρίσκομαι στο Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης για να επικυρώσω το ανθρώπινο δικαίωμά μου. Ένα δικαίωμα που ανήκει σε κάθε άνθρωπο που θέλει να εκφραστεί έξω από ένα σώμα που δεν του ανήκει. Η διαφορετικότητα είναι μοναδική και η κοινωνία δυστυχώς δεν είναι έτοιμη να την αποδεχτεί. Έτσι είναι δύσκολο για κάποιον που θέλει, να διορθώσει το φύλο του, να ντύνεται διαφορετικά, είναι δύσκολο ακόμα και να περάσει το κατώφλι του σπιτιού του, φοβάται να κάνει παρέες, να πιει έναν καφέ» είπε στο «Ε» πριν την εκδίκαση της υπόθεσής της και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ το δικαίωμά μου να διορθώσω το φύλο μου στη ληξιαρχική πράξη γέννησης και στην οριστική αλλαγή του ονόματός μου από «Ευάγγελος» σε «Ανδρομέδα».

Παράλληλα τόνισε: «Το ότι δεν συνάδει η εικόνα μου με τη μέχρι πρότινος ταυτότητά μου δημιουργεί πολλά προβλήματα και εντείνει τη μαρτυρική κατάσταση που βιώνει ένα τρανς άτομο. Δεν μπορεί να έχει διατραπεζικές συναλλαγές ή φορολογικές. Δεν μπορεί να ταξιδέψει. Κι εμένα μου ήταν αδύνατο να ταξιδέψω με το αεροπλάνο για Αθήνα για να πραγματοποιήσω το ραντεβού που είχα με τον ενδοκρινολόγο για ορμονικές εξετάσεις. Μου είπαν ότι ακόμα και από εδώ να κατάφερνα να φύγω, θα με κρατούσαν στη συνέχεια στο αεροδρόμιο της Αθήνας για περαιτέρω εξακρίβωση στοιχείων.

Εννιά μήνες από την έναρξη της αλλαγής της και της φαρμακευτικής αγωγής, επισημαίνει τις αλλαγές: «Ουσιαστικά ολοκληρώνω τον πρώτο από τους δύο χρόνους της αγωγής. Θα συνεχίσω κανονικά στις ίδιες δοσολογίες που μου έχει πει ο γιατρός μου. Αισθάνομαι μεγάλες αλλαγές στο σώμα μου: ανάπτυξη στήθους, καμπυλών, η φωνή μου έχει λεπτύνει, αύξηση τριχοφυίας της κεφαλής, μείωση στο υπόλοιπο σώμα, αισθάνομαι ότι γίνεται η θηλυκοποίησή μου». Σε σχέση με την ψυχολογία της τονίζει: «Βρίσκομαι σε μια συνεχή κατάσταση ευφορίας, νιώθω πολύ υπερήφανη γι’ αυτό που είμαι, αγαπώ των εαυτό μου, είμαι ευτυχισμένη, θα προχωρήσω» Και κατέληξε: «Κάποιοι άνθρωποι έχουν σκαλώσει στα γρανάζια της κοινωνίας επειδή φοβούνται. Θέλω να τους πω “βγείτε από το σπίτι, μη φοβάστε, κάν’ τε το όνειρο πραγματικότητα. Για ένα όνειρο αξίζει να παλέψουμε μέχρι εσχάτων”».

Όλη η ιστορία της Ανδρομέδας στο αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ

 

Η Ανδρομέδα Ψαρού     Η Ντέπη Χατζηκαμπάνη    Η Δ. Χατζηλεωνίδα

 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

«Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου-Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, και των συναρμόδιων υπουργείων που ψηφίστηκε επί της Αρχής την περασμένη Πέμπτη.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και ορίζεται, ειδικότερα, ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα: α) Στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του, β) στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του.

Επίσης, προβλέπεται ότι ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά του, περιλαμβάνει, δε, την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου.

Ακόμη, ορίζεται ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρημένου φύλου, το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρημένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, την προσωπική αίσθηση του σώματος και την εξωτερική του εικόνα.

Εξάλλου, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, η οποία γίνεται με δικαστική απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 782 του Κ. Πολ. Δ. και δεν απαιτείται οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική αγωγή ή επέμβαση. Κατά την καταχώρηση της δικαστικής απόφασης στο ληξιαρχείο διασφαλίζεται η μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης έναντι όλων. Επιτρέπεται, δε, μόνο μία φορά η αλλαγή της νέας ληξιαρχικής πράξης.

Ρητώς προβλέπεται ότι οι αριθμοί φορολογικού μητρώου και μητρώου κοινωνικής ασφάλισης διατηρούνται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey