Παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Βεκρή στη Ν. Ιωνία

«Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν’ ανθίσουν»

30/05/2017 - 19:39 Ενημερώθηκε 30/05/2017 - 15:12

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Ν. Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ειρήνης Βεκρή, με τίτλο: «Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν’ ανθίσουν», το οποίο έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Δ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ενηλίκων, που προκήρυξε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας, με θέμα: Βιογραφία Μικρασιάτικης Προσωπικότητας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τραγούδι «Χίλια μύρια κύματα, μακριά απ’ τ’ Αϊβαλί», κι αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Χατζηιωάννου, προλόγισε ενώ τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας και της Ο.Π.Σ.Ε., Λουκάς Χριστοδούλου. Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδούλου ανέγνωσε το βιογραφικό του πρώτου ομιλητή, του π. Αθανάσιου Γιουσμά, θεολόγου καθηγητή, εφημέριου του Ιερού Ναού του Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης. Συνεχίζοντας, ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: «Η κ. Ειρήνη Βεκρή ήρθε με το νέο της βιβλίο: «Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν’ ανθίσουν», όχι απλώς να μου θυμίσει ό,τι ποτέ δεν ξέχασα, αλλά να μου συμπληρώσει τα κενά, να συμπληρώσει το “παζλ” των γνώσεών μου για το αγαπημένο μου Αϊβαλί».

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Ιωάννης Δημητρακέλλης δεν ήρθε τυχαία στη σημερινή μας πραγματικότητα. Εάν όλα αυτά που συμβαίνουν, έχουν έναν λόγο να συμβαίνουν, θεωρώ ότι η αγαπητή Ειρήνη, πιθανόν και χωρίς να το ξέρει (άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι το 1% των πραγμάτων που κάνουμε είναι συνειδητά, τα 99% ξεκινάνε από το ασυνείδητό μας), πέρα από το ότι έχει γράψει ένα εκπληκτικό λογοτέχνημα, θα μου επιτρέψετε, σαν αιρετή, να δω ότι επιτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, ένα έργο, που μας είναι απαραίτητο στη δεδομένη χρονική στιγμή, που περνάμε ως χώρα, που περνάμε ως Ελληνισμός. Δεν είναι τυχαίο, δεν μπορώ να φανταστώ πώς σου ήρθε ξαφνικά στο μυαλό, γιατί έπρεπε να ασχοληθείς με τον Δημητρακέλλη, έναν άνθρωπο, που έκανε στόχο ζωής το ξανά στήσει στα πόδια του τον Ελληνισμό! Ποιον Ελληνισμό; Του Αϊβαλιού, κάτω από τα μάτια του Τούρκου! Πώς; Με τι υλικά; Βεβαίως με την πίστη (ήταν ιερωμένος, ήταν παπάς), αλλά με ένα μοναδικό όραμα: της Παιδείας, της Παιδείας, της Παιδείας!».

 

Η συγγραφέας

Ακολούθως, για το βιβλίο της κ. Βεκρή μίλησε η κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Η συγγραφέας Ειρήνη Βεκρή, η οποία, αφού ευχαρίστησε «μέσα από την καρδιά» της, τους ομιλητές της βραδιάς, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., που εξέδωσε το βιβλίο, όλους τους συντελεστές της έκδοσής του, καθώς και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα ήδη πριν τη συνάντησή μας αυτή να είχατε κι εσείς την ευκαιρία να διαβάσετε τη βιογραφία του παπά-Γιάννη Δημητρακέλλη-Οικονόμο. Θα μπορούσαμε τότε να πούμε δυο κουβέντες γι’ αυτόν τον πολύ σπουδαίο άνθρωπο, που η ζωή του και το έργο του, συγκινούν αφάνταστα, θλίβουν και θυμώνουν. Και στο βιβλίο αυτό θέλησα να τον παρουσιάσω, να γνωρίσει ο κόσμος αυτή την περίφημη αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, αλλά και τις Κυδωνίες, το Αϊβαλί, που όλοι ξέρουμε τι πέρασε το 1922! Λίγοι, όμως, ξέρουν ότι μετά τη μεγάλη ακμή του Αϊβαλιού, που τοποθετείται χρονικά μετά το 1773, που και γι’ αυτή φρόντισε ο παπά-Γιάννης Οικονόμος, ακολούθησε η πρώτη μεγάλη καταστροφή». Στη συνέχεια αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες σε εκείνη την καταστροφή, κι ακόμη εξήγησε τους λόγους που την ώθησαν να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη βιογραφία, του Ιωάννη Δημητρακέλλη-Οικονόμου, μόλις έμαθε για τον διαγωνισμό του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., και ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία της.

Η όμορφη αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μουσικό συγκρότημα «Δυτικά απ’ τ’ Αϊβαλί» να εκτελεί και να ερμηνεύει τραγούδια από τη μικρασιάτικη και τη μυτιληνιά μουσική παράδοση, ενώ, παράλληλα, στον αίθριο χώρο του Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου, οι ακροατές απολάμβαναν γνήσια προϊόντα του νησιού της Λέσβου, όπως ούζο, ελιές και τυρί μυτιληνιό. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey