Λεσβιακό Βιβλίο

28/05/2017 - 16:00

Η Ερεσός και η Αρχαιολογική Συλλογή

(Κείμενα: Γεωργία Δεληγιώργη, Μαρία Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Πόλης, Συντονισμός-Επιμέλεια: Παύλος Τριανταφυλλίδης)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μυτιλήνη 2017, σελ. 20

 «Η αρχαία Ερεσός, μία από τις έξι πόλεις-κράτη της ν. Λέσβου, ήταν ξακουστή στην αρχαιότητα όχι μόνον για το μυθικό και ένδοξο απώτερο ιστορικό της παρελθόν, αλλά και για τις μεγάλες πνευματικές μορφές που γεννήθηκαν στην Ερέσια γη, καλλιεργώντας στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους τομείς της πνευματικής ζωής των Λεσβίων, όπως την ποίηση και τη φιλοσοφία. Η Ερεσός με την σπουδαία πόλη που αναπτύχθηκε σχεδόν στα όρια της σημερινής Ερεσού, παρήγαγε στην αρχαιότητα ξακουστά γεωργικά προϊόντα που μεταπρατούσε από το σημαντικό εμπορικό και ναυτικό κέντρο της πόλης με το υπήνεμο λιμάνι της, διακινώντας τα τοπικά προϊόντα της στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Σημαντική ανάπτυξη έλαβε και ο οικισμός κατά τους ρωμαϊκούς και μετα-ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς σπουδαία κέντρα χριστιανικής λατρείας, όπως μνημειώδεις βασιλικές ανεγείρονται στο κέντρο και στην περιφέρεια της πόλης με σκοπό την εξύμνηση του θείου».

Με τα παραπάνω λόγια ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, προλογίζει το ενημερωτικό έντυπο για την πολύ σπουδαία Αρχαιολογική Συλλογή της Ερεσού, η οποία εκτίθεται στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ερεσού. Το παραχωρηθέν λιθόκτιστο κτίριο, ο ημιυπαίθριος χώρος και το προαύλιο, σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της βασιλικής του Αγίου Ανδρέα, καθώς και με το ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Μουσείου, αποτελούν μια αρχαιολογική ενότητα πλησιέστατη προς την ακρόπολη της αρχαίας Ερεσού, αλλά και προς τα διασωθέντα τμήματα του αρχαίου τείχους της.

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ντέπη Χατζηκαμπάνη: «…στο μέλλον» (ποιήματα), Εκδόσεις Αίτιον, Αθήνα 2017.

- Δημήτριος Χατζηλίας: «Σκαλοχωρίτικα. Μικρά - Σημαντικά - Περασμένα», Μυτιλήνη 2017, σελ. 143

- Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής: «Μιχάλης Λιαρούτσος. Από ώρας πρώτης έως εσχάτης. Ο αγωνιστής και λογοτέχνης Μιχάλης Λιαρούτσος. Η ζωή και το έργο του», Εκδόσεις Κ.Ψ.Μ., Αθήνα 2017, σελ. 428.

 

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ

- Παναγιώτης Σκορδάς: «Αδιάντροπα του κλήδονα (Τα κάψαλα και ο κλήδονας στη Λέσβο, Τα κάψαλα και ο κλήδονας στη Λεσβιακή λογοτεχνία και το Λεσβιακό θέατρο, Αδιάντροπα του κλήδονα από τις λαογραφικές συλλογές του Βάσου Βόμβα και του Ακίνδυνου Σκωπτικού)», Εκδόσεις Μύθος, Μυτιλήνη (Συνοδεύεται από CD).

- Γιάννης Καρατζάς: «Λέσβος, Φύση, Πολιτισμός. Ο κόλπος της Καλλονής», Εκδόσεις Μύθος, Μυτιλήνη.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey