Θέατρο από το… 1879!

01/07/2012 - 05:56
Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου τιμά και το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», την προσεχή Κυριακή 27 Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα, με εκδήλωση στο κινηματοθέατρό του στην Αγιάσο.
Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου τιμά και το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», την προσεχή Κυριακή 27 Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα, με εκδήλωση στο κινηματοθέατρό του στην Αγιάσο.

Η εκδήλωση τιμής στην Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου είναι δομημένη σε τρία μέρη:
Στο πρώτο μέρος θα γίνει σύντομη αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και το Ερασιτεχνικό Θέατρο του Αναγνωστηρίου απ’ τον πρόεδρό του, Κλεάνθη Δ. Κορομηλά, και θα διαβαστεί το φετινό μήνυμα που έγραψε η ηθοποιός, συγγραφέας και πανεπιστημιακός Jessica A. Kaahwa από την Ουγκάντα. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου είθισται να διαβάζεται κάθε χρόνο στο χώρο του θεάτρου πριν από την εκδήλωση της 27ης Μαρτίου.
Στο δεύτερο μέρος θα τιμηθούν τέσσερις παλιοί ερασιτέχνες του Αναγνωστηρίου για τη σημαντική προσφορά τους στο λαϊκό θέατρο. Οι τιμώμενοι θα είναι η Μύρτα χήρα Ευστρατίου Καβαδέλη, η Ηλέκτρα Χαριλάου Κορομηλά, ο Μιχάλης Ευστρατίου Καμπουρέλης και ο Μιχάλης Βασιλείου Βίγλατζης. Θα μιλήσουν γι’ αυτούς, αντίστοιχα, ο Κλεάνθης Δ. Κορομηλάς, η Ειρήνη Μ. Αργύρα, ο Στρατής Ε. Βεγιάζης και ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής. Η αναφορά στη δράση τους θα συνοδεύεται από την προβολή στη γιγαντοοθόνη πλούσιου αρχειακού υλικού.
Στο τρίτο μέρος θα παρουσιαστεί από το Θεατρικό Παιδικό Εργαστήρι του Αναγνωστηρίου το δραματοποιημένο παραμύθι «Ένα τραγούδι για τη φάλαινα». Τη σκηνοθεσία επιμελούνται η δασκάλα Θεατρικής Παιδείας Ευγενία Τσιχλιά και η Παναγιώτα Πρ. Μαϊστρέλη, υπεύθυνη θεατρικών τμημάτων εκ μέρους τού Δ.Σ., και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Μιστριώτης, δάσκαλος του Παιδικού Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Αναγνωστηρίου.



Ιστορία θεάτρου
Το ερασιτεχνικό θέατρο έχει κάνει την εμφάνισή του στην Αγιάσο ήδη από το 1879, με το ανέβασμα του έργου του Δημήτρη Βυζαντίου «Βαβυλωνία», με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των πυροπαθών που επλήγησαν από το μεγάλο γιανγκίνι της 14ης Αυγούστου 1877. Το Αναγνωστήριο καλλιέργησε το ερασιτεχνικό θέατρο από ιδρύσεώς του, το 1894, μέχρι σήμερα, και έχει ανεβάσει επί σκηνής με μεγάλη επιτυχία περίπου 100 έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, πολλά απ’ τα οποία παρουσιάστηκαν στη Μυτιλήνη και σε άλλα χωριά της Λέσβου και μερικά στην Αθήνα και την Αυστραλία. Ειδυλλιακά δράματα, τραγωδίες εθνικού περιεχομένου, κωμωδίες, ηθογραφίες και επιθεωρήσεις στο ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα και φυσικά οπερέτες.
Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί άλλο επαρχιακό σωματείο στην Ελλάδα που να έχει ανεβάσει οπερέτες, τουλάχιστον την εποχή που το τόλμησε το Αναγνωστήριο. Επίσης, είναι από τα πρώτα σωματεία που μετέχουν στη Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.
Στα πλαίσια των θεατρικών του δραστηριοτήτων αναδείχτηκαν εκατοντάδες ερασιτε­χνών ηθοποιών, αλλά το κυριότερο δεκάδες θεατρικών συγγραφέων, λογοτεχνών και σατιρογράφων, μερικοί εκ των οποίων ευτύχησαν σε πανελλαδική αναγνώριση και τιμήθη­καν και με λογοτεχνική σύνταξη. Σήμερα στο Αναγνωστήριο λειτουργούν ερασιτεχνικό Θεατρικό Τμήμα Ενηλίκων για ηθογραφίες και λεσβιακές επιθεωρήσεις, καθώς και Πειραματική Σκηνή για μικρούς και ενήλικες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey