Η ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου

01/07/2012 - 05:56
Η ζωή μιας από τις σημαντικότερες στιχουργούς του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, θα ανέβει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου.
Το Μάρτιο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, σε σκηνοθεσία Μπάμπη Αλατζά

Η ζωή μιας από τις σημαντικότερες στιχουργούς του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, θα ανέβει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Μπάμπης Αλαζτάς, ενώ τη στιχουργό «επαναφέρει στη ζωή» μέσα από ένα μονόλογο η Νατάσσα Λούπου, που θαυμάζει, όπως λέει, την προσωπικότητα της συγκεκριμένης γυναίκας, η οποία μέσα από τον πόνο της έγραψε τραγούδια που έμειναν αθάνατα.

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Έχοντας γεννηθεί το 1893 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, ήρθε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και έζησε ζωή έντονη και με πολλές περιπέτειες, σταδιοδρομώντας αρχικά ως ηθοποιός, δασκάλα και ποιήτρια. Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1948 για να μη χρειαστεί να αφήσει το πάθος της για τη χαρτοπαιξία, τους οποίους έδινε σε όλους τους επώνυμους συνθέτες της εποχής, όπως ο Τσιτσάνης, ο Χιώτης, ο Χατζιδάκις, ο Καλδάρας κ.ά.. Τραγούδια βασισμένα σε στίχους της, όπως το «Ηλιοβασιλέματα», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», «Πετραδάκι, πετραδάκι» κ.ά., έχουν ερμηνευτεί από χείλη μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, και έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη «δισκοθήκη» της μνήμης όσων αγαπούν το λαϊκό τραγούδι, αλλά και όχι μόνο.

Μονόλογος ιστορίας και τραγουδιού
Το θεατρικό σενάριο που περιγράφει της ζωή της μεγάλης στιχουργού του λαϊκού τραγουδιού, που έφυγε από τη ζωή το 1972, ανήκει στον Πέτρο Ζούλια και είναι βασισμένο στο βιβλίο που έγραψε η εγγονή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Ρέα Μανέλη, για τη γιαγιά της.
Πρόκειται για ένα μονόλογο της στιχουργού, που «συνομιλεί» με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο της: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον άντρα της Γιώργο, την κόρη της Μαίρη, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, την εγγονή της τη Ρέα και τη μητέρα της Μαριόγκα. Ξεδιπλώνεται επί σκηνής όλη η νεώτερη ιστορία της Ελλάδας, μέσα από στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις, που αναδεικνύουν τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη προσωπικότητα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.
Η ιδέα, ωστόσο, για την παράσταση που θα ανέβει στις 2 και 3 Μαρτίου στη Μυτιλήνη, ανήκει στη ραδιοφωνική παραγωγό του «Ράδιο Αίολος» Νατάσσα Λούπου. Η ίδια έχει τελειώσει τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, όπου και είχε δάσκαλό της στο τρίτο έτος τον Πέτρο Ζούλια.
«Είχαμε δουλέψει το έργο στη Σχολή, τότε που το έπαιζε στην Αθήνα η Νένα Μεντή», εξηγεί η ίδια στο «Ε». «Η παράσταση ήταν εξαιρετική και είχε βραβευτεί, και έτσι, όταν ήρθα στη Μυτιλήνη, επικοινώνησα με τον κ. Ζούλια και μου το έδωσε για να το ανεβάσω. Με γοητεύει η προσωπικότητα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος, απλός και λαϊκός άνθρωπος και πολύ “μάγκισσα”, αφού αντιμετώπιζε τη ζωή με πολλή δύναμη. Ήταν πρόσφυγας από τη Σμύρνη και μέσα στο βιβλίο της εγγονής της περιγράφεται όλο αυτό, και μπορούμε να δούμε πολλά πράγματα για την ιστορία της Ελλάδας και του ελληνικού τραγουδιού. Φαίνεται καθαρά η ιστορία που έχουν τα τραγούδια της και ο πόνος που φέρουν.»
Τόσο οι ώρες των παραστάσεων, όσο και η τιμή των εισιτηρίων, θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey