Λεσβιακό Βιβλίο

19/07/2016 - 15:06

Στέλλα Πετρίδου

«Αποχωρισμός» (ποίηση, τραγούδι)

Εκδόσεις «Άλφα-πι»

Χίος 2016, σελ. 34 (περιέχει CD με μελοποιημένα ποιήματα της Στέλλας Πετρίδου, Μουσική: Στέλλα Πετρίδου, Τραγούδι: Νίκος Τάγκας, Μαρία Καραγκιόζη)

 

Η Στέλλα Πετρίδου γεννήθηκε στο Σκουτάρο, σπούδασε ελληνική φιλολογία στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ζει στις Οινούσσες, όπου εργάζεται ως στέλεχος του Λιμενικού Σώματος. Συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα των Οινουσσών και αρθρογραφεί στην τοπική εφημερίδα.

Το «Μίλα μου γι’ αγάπη» (Χίος, 2015) είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή για να ακολουθήσει το παρόν βιβλίο, το οποίο αφιερώνει στην «Αιγνούσα της καρδιάς της».

«Αυτός ο τόπος, είναι ο τόπος μου!/Αυτή η γη, είναι η γη μου,/ κομμάτι της ψυχής μου ζωντανό,/παντονινό, καθάριο!» με λόγια ποιητικά, ενώ το αφηγηματικό της κείμενο με τον τίτλο «Ο αποχωρισμός» ξεκινάει ως εξής: «Αιγνούσα, το νησί μου, το πιο όμορφο στολίδι του πελάγου, το καμάρι μου, ο τόπος μου. Πετροκάραβο μες το Αιγαίο, δύο λαούς ενώνει και πέρασμα είναι σε νότο και Βοριά, σ’ Ανατολή και Δύση. Δύο ηπείρους, δύο πολιτισμούς αρμονικά παντρεύει και σα φρουρός της θάλασσας ισορροπία πάντα γυρεύει».

Να ένα ακόμη ποίημα από τη συλλογή, με τον τίτλο «Να θυμάσαι»: «Να θυμάσαι,/ σε κάθε βήμα του καιρού,/ σε όποιο θυμό τ’ ανέμου,/θα ‘ μια εκεί,/ θα σε φυλώ,/να μη φοβάσαι μοναχός//. Γοργόνα του πελάγου θ’ ανεμίζω./Θα ‘ μια κοντά σου/ συντροφιά/ να μη λείπω/ ούτε λεπτό/ σαν προσευχή, σα φυλαχτό».

 

 

 

 

Αντώνης Χαλδαίος

«Οι Έλληνες στο Burundi και τη Rwanda»

2016, σελ. 200

Ο συμπατριώτης μας, ερευνητής, ιστορικός, συγγραφέας Αντώνης Χαλδαίος, ο οποίος ασχολείται ιδιαίτερα με τον Ελληνισμό της διασποράς, μας έδωσε πριν από λίγο καιρό μια νέα μελέτη για τους Έλληνες στο Burundi και στη Rwanda.

Η περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής και ειδικότερα οι χώρες ανατολικά της λίμνης Tanganyika, όπως το Burundi και η Rwanda, αποτέλεσαν τόπο μετανάστευσης για τους Έλληνες το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα. Αρχικά για εκείνους που ήδη βρίσκονταν στο γειτονικό βελγικό Congo και αργότερα για αρκετούς συμπατριώτες μας από την Ελλάδα, και κυρίως από τα νησιά Λέσβο και Σάμο. Η παρουσία των Ελλήνων σε αυτές τις δύο μικρές χώρες της ανατολικής Αφρικής υπήρξε ιδιαίτερα έντονη, με δράση σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Η ιστορία των Ελλήνων συνδέθηκε με τις ευρείες πολιτικές αλλαγές που γνώρισε η περιοχή μετά το 1960 με αποκορύφωμα τη γενοκτονία του 1993, γεγονότα που σημάδεψαν το ελληνικό στοιχείο και καθόρισαν το μέλλον του.

Η μελέτη, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζει τη δράση της ελληνικής παροικίας του Burundi και της Rwanda, βασίστηκε κατά αποκλειστικότητα σε αρχειακό υλικό, αποτέλεσμα έρευνας σε Ελλάδα και Burundi. Ερευνήθηκαν για πρώτη φορά τα κοινοτικά και προξενικά αρχεία, ενώ η έρευνα ολοκληρώθηκε με συνεντεύξεις από τα μέλη της παροικίας καθώς και από άτομα που έχουν πια επαναπατριστεί. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για τις ανάγκες της ελληνικής κοινότητας του Burundi.

Το βιβλίο διατίθεται από το συγγραφέα Αντώνη Α. Χαλδαίο, κατόπιν επικοινωνίας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο 6932-239610.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey