Παρουσίαση βιβλίου και προβολή ντοκυμαντέρ

Η βιομηχανική κληρονομιά του Πλωμαρίου

26/02/2014 - 15:35

Η προβολή τού ντοκυμαντέρ «Ξυλοναυπηγική και Καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι» πλαισίωσε την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κακέ «Κτήρια Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο Πλωμάρι», την περασμένη Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής.

Η προβολή τού ντοκυμαντέρ «Ξυλοναυπηγική και Καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι» πλαισίωσε την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κακέ «Κτήρια Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο Πλωμάρι», την περασμένη Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής. Το ντοκυμαντέρ που προβλήθηκε για πρώτη φορά, εντάσσεται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου «Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί περίπατοι στο Πλωμάρι» του προγράμματος Leader.

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου, αναφέρθηκε, κυρίως, στην αρχιτεκτονική και ιστορική αξία των βιομηχανικών κτηρίων, ενώ ο Γιάννης Σπιλάνης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην γενικός γραμματέας Αιγαίου, στην αναπτυξιακή πλευρά των δύο αυτών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Πλωμαρίου, τονίζοντας ότι «η πολιτιστική και η παραγωγική κληρονομιά ενός τόπου μαζί με το φυσικό της κεφάλαιο αποτελούν βασικούς πόρους πάνω στους οποίους μπορεί μια κοινωνία να στηριχθεί για να σχεδιάσει το μέλλον της».

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας ανέπτυξε συνοπτικά το αντικείμενο του βιβλίου, που περιλαμβάνει έναν ικανό αριθμό βιομηχανικών κτισμάτων που χωροθετούνται στην περιοχή του Πλωμαρίου, σε μία προσπάθεια αναφοράς στο ιστορικό, στην αρχιτεκτονική και στην εγκατάλειψη των συγκεκριμένων κτηρίων και με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των κτηρίων που σήμερα θεωρούνται αναπόσπαστα τμήματα της βιομηχανικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Δράση προβολής
Η πρόεδρος του «Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα, αναφέρθηκε στα παραδοτέα του εγκεκριμένου έργου «Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί περίπατοι στο Πλωμάρι» του προγράμματος Leader, με κύριο σκοπό να προβληθεί η πλούσια ταυτότητα και ιδιαιτερότητα της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου.

Το βιβλίο του Γιώργου Κακέ στοχεύει στην επισήμανση της αναγκαιότητας να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί η πλούσια βιομηχανική κληρονομιά του Πλωμαρίου, δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με την ιστορία και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου από το 18ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα, οπότε και αναδείχθηκε σε πολύ σημαντικό παραγωγικό, βιομηχανικό, εμπορικό και ναυπηγικό κέντρο στο Αιγαίο.

Το ντοκυμαντέρ αναφέρεται στην πλούσια ναυπηγική-ναυτική παράδοση της περιοχής, με φημισμένους σε όλο το Αιγαίο ταρσανάδες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey