Παρουσίαση βιβλίου, έκδοση του Μουσείου Εξορίας στον Άι-Στράτη

Μια αυτοβιογραφία

23/10/2013 - 14:36

Άι-Στράτης 1952. Η τετράχρονη Ηλέκτρα Καραγκίτσου αρχίζει τη δική της υπερορία, δίχως τους εξόριστους στον Άι-Στράτη γονείς της

Άι-Στράτης 1952. Η τετράχρονη Ηλέκτρα Καραγκίτσου αρχίζει τη δική της υπερορία, δίχως τους εξόριστους στον Άι-Στράτη γονείς της. Σταθμοί της πορείας της είναι τα ορφανοτροφεία στο Balatonkenese της Ουγγαρίας, κατόπιν στη Ρωσία, στο Ιβάνοβο, εν συνεχεία στη Μόσχα, την Οδησσό και τέλος στην Τασκένδη.

Το 1976 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου ο πατέρας της Π.-Σ. Καραγκίτσος ή Καραγκίτσης τής παραδίδει χειρόγραφη την αυτοβιογραφία του λίγο πριν το θάνατό του το 1980. Το χειρόγραφο παραμένει στο συρτάρι σχεδόν 30 χρόνια.

Το καλοκαίρι τού 2008, η Ηλέκτρα Καραγκίτσου επισκέπτεται τον Άι-Στράτη. Αυτή η επίσκεψή της λειτουργεί καταλυτικά στο να γράψει τη δική της μαρτυρία και να βγάλει από την αφάνεια την ιστορία του πατέρα της. Το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άι-Στράτη εξέδωσε σε έναν τόμο τις δύο αυτές μαρτυρίες, δίχως καμμιά παρέμβαση που θα αλλοίωνε το χαρακτήρα τους, εμπλουτίζοντάς τες με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό των δύο αρχείων και πρόλογο του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν η Ιωάννα Παπαθανασίου (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας - ΑΣΚΙ), ο Δημήτρης Πλουμπίδης (ψυχίατρος) και ο Ηλίας Νικολακόπουλος (ιστορικός). Συντονιστής θα είναι ο  Χαρίλαος Σισμάνης, από το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άι-Στράτη.

Η ημερομηνία και ο τόπος της παρουσίασης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey