×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Νοσήματα των παραπρωκτικών σάκων

13/07/2013 - 16:59

Τα νοσήματα των παραπρωκτικών σάκων αποτελούν συχνό πρόβλημα στο σκύλο. Οι παραπρωκτικοί σάκοι μπορεί να εμφανίζουν διόγκωση-πλήρωση, απόστημα ή ρήξη.

Τα νοσήματα των παραπρωκτικών σάκων αποτελούν συχνό πρόβλημα στο σκύλο. Οι παραπρωκτικοί σάκοι μπορεί να εμφανίζουν διόγκωση-πλήρωση, απόστημα ή ρήξη. Συνηθέστερα εμφανίζεται διόγκωση-πλήρωση και φλεγμονή τους. Η αιτιολογία της αρχικής βλάβης δεν είναι γνωστή, φαίνεται όμως ότι συνδέεται με την ανεπαρκή κένωσή τους κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Εάν το περιεχόμενό τους δεν παροχετεύεται στην περινεϊκή περιοχή, τότε παραμένει και προκαλεί διάτασή τους. Στο υπόστρωμα αυτής της βλάβης αναπτύσσονται βακτηρίδια και προκαλείται φλεγμονή ή και σπανιότερα αποστήματα.
Τα ζώα με πλήρωση των παραπρωκτικών σάκων εμφανίζουν έντονο κνησμό της περιοχής, που εκδηλώνεται με ανησυχία, τεινεσμούς, «κυνήγημα της ουράς» και ξύσιμο της περιοχής του πρωκτού-περινέου στο δάπεδο. Σε περιπτώσεις φλεγμονής συνυπάρχει και πόνος. Σε χρονιότερα περιστατικά προκαλείται στην περιοχή πυοτραυματική δερματίτιδα. Τα αποστήματα των παραπρωκτικών σάκων είναι συνήθως ετερόπλευρα, επώδυνα και όταν υποστούν ρήξη, προκαλούν μικρά συρίγγια που συνδέουν την κοιλότητά τους με το δέρμα της περιπρωκτικής περιοχής.
Η διάγνωση στηρίζεται στα στοιχεία από το ιστορικό, στα συμπτώματα και στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης.
Η θεραπεία της πλήρωσης των παραπρωκτικών σάκων στηρίζεται στην περιοδική ανά 15νθήμερο κένωσή τους. Εάν συνυπάρχει και φλεγμονή ή εάν συνεχίζονται τα συμπτώματα, γίνεται και αντιβιοτική θεραπεία. Σε επίμονα περιστατικά, οι παραπρωκτικοί σάκοι αφαιρούνται χειρουργικά.
Πηγή: «Γαστρεντερολογία του σκύλου και της γάτας», Τ. Ράλλης

* Η Μαρία Πέρρου και ο Γιώργος Παλαιολόγος είναι κτηνίατροι του Κτηνιατρικού Κέντρου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey