Συνάντηση Χρ. Καλογήρου με τη Γ.Γ. Πολιτισμού με αντικείμενο τη διάσωση του

Να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο ο Αγ. Κωνσταντίνος της Βρίσας

25/02/2019 - 12:59

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μαρία Βλαζάκη στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα της ανάγκης κήρυξης του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βρίσα, που βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού, ως διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο ναός που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία- σύμβολα του οικισμού της Βρίσας, χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017. Όμως παρά τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στο ναό και η πρώτη «ανάγνωση» ήταν ότι αυτός δεν μπορεί να διασωθεί, μια πιο προσεκτική ματιά από ειδικούς που εξέτασαν την περίπτωση του, και η οποία έγινε με αφορμή Ομάδας Πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε για αυτόν το σκοπό, υποστηρίζουν ότι ο ναός μπορεί να διαδωθεί με τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Το εσωτερικό του Ναού μετά τον σεισμό 


Δύναται να επισκευαστεί
Η κα. Καλογήρου έθεσε υπόψη της κας Βλαζάκη κατά τη συνάντησή της, στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την Ομάδα Πρωτοβουλίας που έχει συγκροτηθεί για τη διάσωση του Ιερού Ναού, τα οποία τεκμηριώνουν ότι το εν λόγω μνημείο δύναται να επισκευαστεί.

«Η διάσωση και η κήρυξη του Ναού ως μνημείο, θα διασώσει την περίτεχνη, αναντικατάστατη και εμβληματική μορφή του, και θα προσθέσει ένα ακόμη κόσμημα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, αποκαθιστώντας το “τοπόσημο” του χωριού. Παράλληλα, θα τονώσει το ηθικό και το συναίσθημα των κατοίκων και θα τους δώσει τη δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την αναβίωση του οικισμού και τη συνέχιση της ιστορίας του» είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού αντιλαμβανόμενη τη σημασία του αιτήματος συνομίλησε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και ζήτησε να εισηγηθούν το θέμα της κήρυξης του Ναού ως διατηρητέου μνημείου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που είναι το αρμόδιο όργανο για τον χαρακτηρισμό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey