Παρουσιάστηκε η «Νεφερτίτη» της Αναστασίας Κατσούρη

Στα χνάρια της αρχαίας Αιγύπτου…

02/07/2013 - 16:54

Γεμάτη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Κατσούρη με τίτλο «Νεφερτίτη», που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Αιολίδα».

Γεμάτη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Κατσούρη με τίτλο «Νεφερτίτη», που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Αιολίδα».

Παρόντες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και του εκπαιδευτικού κόσμου της Λέσβου, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση.

Το κοινό καλωσόρισε η υπεύθυνη των εκδόσεων «Αιολίδα», Μαρία Σελάχα, που μίλησε εν συντομία για το βιβλίο πριν δώσει το λόγο στη συντονίστρια της εκδήλωσης, θεολόγο Κατερίνα Καπετάνιου, που μίλησε για τη φιλία που τη συνδέει με τη συγγραφέα και της ευχήθηκε να είναι το βιβλίο της «καλοτάξιδο».

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Κοντάρας, που αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στη δουλειά που γίνεται από τις εκδόσεις «Αιολίδα», δίνοντας συγχαρητήρια για τη στήριξη που προσφέρουν στον πνευματικό τομέα του τόπου. «Είναι ευτύχημα το ότι σε περιόδους κρίσης βρίσκονται άνθρωποι που μας κάνουν να ελπίζουμε», είπε χαρακτηριστικά, ευχόμενος και ο ίδιος στη συγγραφέα «καλό ταξίδι» στο νέο δρόμο που της ανοίγεται.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια και πάλι η κ. Καπετάνιου, η οποία ανέφερε ότι η Αναστασία Κατσούρη είχε «από μικρή έφεση στη συγγραφή», παραθέτοντας παράλληλα ένα σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως, που απ’ το 2003 διδάσκει ως φιλόλογος σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου, και παρουσιάζοντας έναν - έναν τους εισηγητές.


Το κοινό της εκδήλωσης. Παρών, και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος

Οι εισηγήσεις
Πρώτος μίλησε για την Αναστασία Κατσούρη και το έργο της ο τέως σύμβουλος Φιλολόγων και τέως προϊστάμενος Επιστημονικής Καθοδήγησης, Ηλίας Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι διάβασε το βιβλίο τέσσερις φορές. Τόνισε ότι μέσα στις σελίδες του εμπλέκονται δύο ιστορίες με απόσταση 3.500 χρόνων μεταξύ τους κι έδωσε συγχαρητήρια στην παλιά του μαθήτρια, που τόλμησε να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο. «Παρ’ όλο που δεν είναι αρχαιολόγος και δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Αίγυπτο, είναι σα να γράφει ως κάποιος που έχει μείνει εκεί πολύ καιρό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η «Νεφερτίτη» είναι ένα πολύ καλό βιβλίο για να γνωρίσει κανείς την ιστορία της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού λαού.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής Λέσβου, γιατρός παθολόγος Γιάννης Ζερδελής. «Χαίρομαι που είμαι εισηγητής, γιατί στις παρουσιάσεις βρίσκομαι συνήθως στο κοινό», είπε με χιούμορ, τονίζοντας ότι η Αναστασία Κατσούρη έχει «αναγνωστική κουλτούρα» και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο πώς δύο μυθιστορήματα μπλέκονται σε ένα, με πολλά ιστορικά στοιχεία για την αρχαία Αίγυπτο και την ιστορία της Νεφερτίτης.

«Η Αναστασία είχε πάντα οξύ πνεύμα και ήταν πολύ προβληματισμένη κι ευαίσθητη και όλες οι σκέψεις της βρήκαν διέξοδο στα δοκίμια που έγραφε σε τοπικές εφημερίδες», ανέφερε η αδελφή της συγγραφέως, αρθρογράφος Ειρήνη Κατσούρη - Μαρμαρινού, κάνοντας λόγο για τη μεγάλη επιθυμία της αδελφής της να γνωρίσει τον αιγυπτιακό πολιτισμό, κάτι που κατάφερε τελικά μέσα από το μυθιστόρημά της. Στη συνέχεια η ίδια συνόψισε τις δύο ιστορίες και διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο.

Τελευταία πήρε το λόγο η ίδια η συγγραφέας, που ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και τόνισε ότι πάντα τη γοήτευε ο αιγυπτιακός πολιτισμός, για τον οποίο και ειδικά για την περίοδο της Νεφερτίτης έχει διαβάσει πολλά βιβλία. «Οι ήρωές μου πάσχουν, γονατίζουν, αλλά δεν υποκύπτουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκλεισε την εισήγησή της αναφερόμενη στον παππού της, που δε βρίσκεται πλέον στη ζωή, ο οποίος την είχε συμβουλέψει να μην αφήσει ποτέ τη συγγραφή.

Στο τέλος της βραδιάς, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κεραστούν εδέσματα και ποτά από τον μπουφέ που είχε στηθεί στο ισόγειο του Σχολείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey