Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στη Λέσβο, από θεατρικές ομάδες του νησιού

«Ντεμπραγιάζ» με τέσσερις

21/03/2013 - 15:02

Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου θα γιορτάσουν μεθαύριο Σάββατο 23 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου, τέσσερις από τις θεατρικές ομάδες της Λέσβου.

Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου θα γιορτάσουν μεθαύριο Σάββατο 23 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου, τέσσερις από τις θεατρικές ομάδες της Λέσβου. Ο ΦΟΜ, οι «Άστεγοι», το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου και η θεατρική ομάδα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου θα ανεβάσουν στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, αντίστοιχα στις παραπάνω ημερομηνίες, την παράσταση του Ρεμί Ντε Βος «Ντεμπραγιάζ» που εδώ και καιρό ετοιμάζουν από κοινού.

Τη φετινή παράσταση σκηνοθετούν ο Στρατής Βλαστάρης και ο Στρατής Κατσαμπής, ενώ το έργο του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Ρεμί Ντε Βος που έχει επιλεγεί, αποτελείται από πέντε μονόπρακτα μικρής διάρκειας, δοσμένα με χιούμορ και φαντασία, που ξεχώρισαν από τα συνολικά 13 του ομώνυμου θεατρικού έργου του ίδιου, τη μετάφραση του οποίου έχει κάνει η Έρση Βασιλικιώτη.

Η υπόθεση του έργου
Η υπόθεση έχει ως εξής: Κάπου σε ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται να απλώνεται ένα σκοτεινό σύννεφο και το χιούμορ είναι ένας τρόπος να αντισταθεί κανείς στην ξέφρενη αποδόμηση των πάντων. Οι ήρωες του Ρεμί Ντε Βος μπορεί να είναι Γάλλοι, Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Ολλανδοί ή και, γιατί όχι, Γερμανοί…

Αντιμετωπίζουν το «Ντεμπραγιάζ», τον αποκλεισμό και τις συνέπειές του. Αποκλεισμό από τον κόσμο της εργασίας, αποκλεισμό από μια κοινωνία με τυποποιημένους κωδικούς, ρυθμούς, ακόμη και γλώσσα που η οικονομική αποδοτικότητα απαιτεί, σε όλους τους κοινωνικούς μηχανισμούς. Στην άλλη όχθη, τα εκτελεστικά όργανα του αποκλεισμού: ειδικοί ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, εκκαθαριστές, υψηλά στελέχη, μικρά αφεντικά. Υπάρχουν τέλος και οι μάρτυρες ή αλλιώς τα παράπλευρα θύματα του αποκλεισμού: σύζυγοι, παιδιά, φιλικές σχέσεις. Όλοι αυτοί γίνονται τα παιχνίδια του φόβου, της εγκατάλειψης. Η απώλεια των σημείων αναφοράς και μερικές φορές της αξιοπρέπειας, τους οδηγεί στο ξεχείλισμα του ποτηριού. Ο απειλούμενος, ο αποκλεισμένος, δεν μπορεί πλέον να σκέφτεται και να ζει όπως πρέπει και αντιδρά χωρίς μέτρο, κι έτσι, παρά τη θέλησή του, είναι μια κωμική φιγούρα.

«Επίκαιρος όσο ποτέ, ο θεατρικός λόγος του συγγραφέα σκιαγραφεί με πικρό χιούμορ και με καυστική ειλικρίνεια την αποκοπή του ατόμου από τα κεκτημένα του», αναφέρουν οι σκηνοθέτες. «Η ανεργία, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η ξαφνική περιθωριοποίηση προσώπων και οι επιπτώσεις από όλα αυτά στις διαπροσωπικές και στις κοινωνικές σχέσεις, είναι οι άξονες αναφοράς που συγκροτούν το παζλ των ανώνυμων χαρακτήρων του συγγραφέα.»

Οι συντελεστές
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Μαρία Αϊβαλιώτου και Γιώτα Μαϊστρέλλη (από το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»), οι Τζάννος Ανδριώτης, Κατερίνα Κομνηνάκα και Ντιγκράν Ματοσιάν (από τη θεατρική ομάδα Μυτιλήνης «Άστεγοι»), οι Μαρίνη Λαμπρινού, Βαγγέλης Λουίζος, Βίκυ Μαρμαρινού και Θέμις Χατζηλάμπρου (από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου) και οι Θόδωρος Αγγελέλης, Δημήτρης Καμπάς και Μάριος Σπανός (από τη θεατρική ομάδα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ) «Ο Θεόφιλος».

Η παράσταση θα ανέβει το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ανήμερα του εορτασμού, την ίδια ώρα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey