Από τη Λέσβο, με κουκλοπαίχτες από όλο τον κόσμο

01/07/2012 - 05:56
Στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας τού Κιλκίς, τη σημαντικότερη διοργάνωση στη χώρα, συμμετείχε με δύο παραστάσεις της η κουκλοθεατρική ομάδα Λέσβου τα «Ζλουχτήρια».
Στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας τού Κιλκίς, τη σημαντικότερη αντίστοιχη διοργάνωση στη χώρα, συμμετείχε με δύο παραστάσεις της η κουκλοθεατρική ομάδα Λέσβου τα «Ζλουχτήρια».

Τα «Ζλουχτήρια» (σημ.: «πειραχτήρι» στην αγιασώτικη διάλεκτο) δημιουργήθηκαν στη Λέσβο το 2009 από την Ευγενία Τσιχλιά και την Ευαγγελία Καμπουράκη, αποφοίτους του Τμήματος Θεάτρου Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα και μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Στην πορεία εμπλουτίστηκαν με την προσθήκη δύο νέων μελών: του ξυλογλύπτη Γιώργου Συκομιτέλλη, που προσφέρει βοήθεια τόσο στην κατασκευή των σκηνικών όσο και στο χειρισμό της κούκλας, και του μουσικού και οργανοποιού Αντώνη Μυλωνά και της πολύτιμης προσφοράς του στη μουσική των παραστάσεων.

Η φετινή εμπειρία

Η ομάδα, που μέσα στην περασμένη χρονιά παρουσίασε την παράστασή της «Φακιρίσματα» σε δημοτικά και νηπιαγωγεία της Λέσβου, βρισκόταν για δεύτερη φορά στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ. Μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη περσινή τους συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του θεσμού, όπου συμμετέχουν μόνο ελληνικοί θίασοι, οι διοργανωτές είχαν καλέσει φέτος τα «Ζλουχτήρια» να συμμετάσχουν, επαγγελματικά πλέον, στο κυρίως Φεστιβάλ, μαζί με ομάδες κουκλοθεάτρου και παντομίμας από όλο τον κόσμο (Κορέα, Αγία Πετρούπολη, Ισπανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ελλάδα κ.α.). Φέτος η ομάδα παρουσίασε, εκτός από τα «Φακιρίσματα», και την παράστασή της «Όποιος έχει τη μύγα…».
«Ήταν μια πολύ σημαντική για εμάς συμμετοχή και μια πολύ ωραία εμπειρία», λένε τα μέλη της ομάδας. «Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ ήταν μια ευκαιρία για εμάς να γνωρίσουμε κουκλοπαίχτες από διάφορες χώρες, να παρακολουθήσουμε διάφορες παραστάσεις, ακόμη και για να βγούμε, εν δυνάμει, στο εξωτερικό. Αυτό που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, ήταν οι πολύ αξιόλογες παραστάσεις Ελλήνων κουκλοπαιχτών που παρουσιάστηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα, κάτι που δείχνει ότι έχει πλέον αρχίσει και στη χώρα μας ο κόσμος να ασχολείται με το κουκλοθέατρο και να το προωθεί.»
Η ομάδα, που προσπαθεί να δημιουργεί παραστάσεις ευέλικτες ώστε να παίζονται τόσο σε κλειστό όσο και σε ανοιχτό χώρο, αλλά και να αναφέρονται σε όλες τις ηλικίες, θα συνεχίσει και φέτος τις εμφανίσεις σε σχολεία της Λέσβου, ενώ ετοιμάζει παράλληλα νέα παράσταση, έχοντας όμως κι άλλα σχέδια στα… σκαριά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey