Ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος Γέρας τίμησε τον Καβάφη και την ανιψιά του

Βραδιά ποίησης και μουσικής

03/05/2012 - 15:25

Πάνω από 150 άτομα παρευρέθηκαν στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη και την τελευταία απόγονό του, Μαρίνα Βαλιέρι, που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης», στον Παπάδο, ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας.

Πάνω από 150 άτομα παρευρέθηκαν στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη και την τελευταία απόγονό του, Μαρίνα Βαλιέρι, που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης», στον Παπάδο, ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας.

Η εκδήλωση, το συντονισμό της οποίας είχε ο φιλόλογος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Τα Νέα της Γέρας», Τζάνος Στεφανέλλης, έγινε με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου του μεγάλου ποιητή και περιελάμβανε μια σειρά από εισηγήσεις, αλλά και απαγγελίες ποιημάτων και προβολή βίντεο.

Μετά το χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Γιώργο Ζορμπά, ακολούθησε η ομιλία του δασκάλου, ερευνητή και ποιητή Στρατή Γιαννίκου, πάνω στις επιρροές που είχε ο Οδυσσέας Ελύτης από την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ακολούθησε ένα 10λεπτο απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ του Σίμου Κορεξενίδη «Μαρίνα Βαλιέρι, η μικρή ανιψιά του Καβάφη», ενώ στη ζωή της κ. Βαλιέρι και τη σχέση της με το θείο της αναφέρθηκε η Ντόρα Πολίτη.

Τιμή στη Μαρίνα Βαλιέρι
Οι μαθητές του Λυκείου της Γέρας είχαν κι αυτοί ένα σημαντικό ρόλο στη βραδιά, αφού απήγγειλαν τέσσερα ποιήματα, δύο του Καβάφη και δύο της κ. Βαλιέρι. Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, παρέδωσε στην τελευταία την τιμητική πλακέτα του Συλλόγου, ενώ η ίδια ευχαρίστησε στο χαιρετισμό της όσους τη στήριξαν, λέγοντας, εκτός άλλων, πως επιθυμεί να εκδοθούν τα ποιήματά της. Ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει την έκδοση μιας σειράς ποιημάτων της κ. Βαλιέρι, που θα επιλεγούν μέσα από τα πάνω από 300 κείμενα που έχει γράψει συνολικά, μαζί και με την έκδοση ενός βιογραφικού της.

Η βραδιά έκλεισε με την εμφάνιση της Χορωδίας του Συλλόγου, που, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στέλιου Λασκαρίδη και με συνοδεία στο πιάνο από τη Χρυσούλα Καμπουράκη, παρουσίασε τρία μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη, τα: «Μέρες του 1903» (σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι), «Δυνάμωσις» (σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου) και «Γενάρης του 1904» (σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός άλλων, η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Σοφία Δόλκα, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παπάδου, Παναγιώτης Μιχαλάκας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey