Κατά των ανεμογεννητριών η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων

Από την ΟΛΣΥ η πρώτη αρνητική θέση

28/04/2012 - 18:34

Κατά της σχεδιαζόμενης επένδυσης των ανεμογεννητριών στη Λήμνο τάσσεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων, Αντώνης Καραγιάννης, με ανοιχτή επιστολή παρέμβαση. Απευθυνόμενος στους κατοίκους του νησιού, στους αποδήμους και τους φίλους της Λήμνου, παρουσιάζει με επιχειρήματα τη θέση της Ομοσπονδίας, η οποία τάσσεται αρνητικά στο θέμα της επένδυσης.

Κατά της σχεδιαζόμενης επένδυσης των ανεμογεννητριών στη Λήμνο τάσσεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων, Αντώνης Καραγιάννης, με ανοιχτή επιστολή παρέμβαση. Απευθυνόμενος στους κατοίκους του νησιού, στους αποδήμους και τους φίλους της Λήμνου, παρουσιάζει με επιχειρήματα τη θέση της Ομοσπονδίας, η οποία τάσσεται αρνητικά στο θέμα της επένδυσης.

Στην επιστολή-παρέμβαση, που είναι και η πρώτη αρνητική δημόσια τοποθέτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Καραγιάννης αναφέρεται στην επένδυση τονίζοντας τον πολύ μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών, που για τη Λήμνο προβλέπεται συνολικά σε 423, ενώ τονίζει ότι δεν είναι αντίθετος στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά «η προτεινόμενη, τεραστίου μεγέθους επενδυτική δραστηριότητα απειλεί να μετατρέψει το νησί μας σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απέχει μακράν από τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της “πράσινης” και αειφόρου ανάπτυξης. Πιστεύω ότι σε περίπτωση τελικής έγκρισής του, το έργο λόγω του μεγάλου μεγέθους του θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας και θα αλλοιώσει το μοναδικό νησιωτικό ανάγλυφο της Λήμνου, καθώς οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από όλα τα σημεία του νησιού.».

Καταστροφή του τοπίου
Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, η επένδυση «θα καταστρέψει ένα τεράστιο κομμάτι του ήπιου φυσικού τοπίου της Λήμνου, θα πλήξει καθοριστικά τον τουριστικό τομέα και την όποια προοπτική για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, ενώ θα δεσμεύσει τα λιμάνια της Μύρινας, του Μούδρου και στο Διαπόρι για τρία - πέντε χρόνια που είναι ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου, χωρίς να υπολογίζουμε το χρόνο που θα απαιτηθεί, αν εγκριθούν και οι αναπτυξιακές προτάσεις των άλλων εταιρειών.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καραγιάννης, η συγκεκριμένη επένδυση θα στερήσει διά παντός από την τοπική κοινωνία και το Δήμο τη δυνατότητα για μεσομακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό του νησιού, αφού δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτική εταιρεία για τα επόμενα 50 χρόνια, ενώ θα προσφέρει ελάχιστες (ή και καθόλου) θέσεις εργασίας, δυσανάλογα λίγες σε σχέση με το μέγεθος του έργου και για περιορισμένο χρόνο.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρεται και σε άλλος λόγους για τους οποίους τάσσεται κατά της επένδυσης, και συγκεκριμένα γιατί δεν υπάρχει ορνιθολογική μελέτη για τις περισσότερες περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών, «τη στιγμή μάλιστα που στις περιοχές αυτές υπάρχει καταφύγιο άγριων ζώων και πουλιών». Προτείνεται, ακόμη, να εγκατασταθούν κοντά ή μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των άλλων και η περιοχή από την Πολιόχνη και τους μεσαιωνικούς πύργους της Φισίνης μέχρι τον αρχαιότερο ιστορικό οικισμό (14.000 ετών) στην παραλία Λουρί, περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που δεν έχει ερευνηθεί ακόμη επαρκώς ανασκαφικά, όπως και όλη η περιοχή των χωριών της παλιάς «Σκάλας».

Επίσης προβλέπεται εγκατάσταση στην περιοχή Αμμοθίνες, βόρεια του νησιού, περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικού τοπίου. «Θα αποδώσει λιγοστά αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ δεν έχει γίνει δημόσια διαβούλευση, ούτε υπάρχει ενημέρωση στην τοπική κοινωνία του νησιού για όλα αυτά που θα γίνουν, και εγώ “φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα”», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.

Έκκληση
Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΛΣΥ αναφέρει ότι η Λήμνος δεν αλλοιώθηκε, όπως άλλα μέρη, από μια άναρχη οικιστική ανάπτυξη, δεν αλώθηκε από το τουριστικό ντελίριο του Νεοέλληνα, γιατί «εμείς οι Λημνιοί σεβαστήκαμε τον τόπο μας, δε γεμίσαμε τσιμέντο τις παραλίες μας, δεν καταστρέψαμε την ποιότητα της ζωής μας, ούτε στρώσαμε με μπετόν το μέλλον των παιδιών μας. Έχουμε χρέος σήμερα να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή. Τη Λήμνο την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, αλλά ταυτόχρονα τη δανειστήκαμε απ’ τα παιδιά μας.

Εμείς που παραλάβαμε από τους γονείς μας τη Λήμνο την Ανεμόεσσα, δεν πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας τη Λήμνο την Ανεμογεννήτρια.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey