«Δώρο Θεού», μια παράσταση για τον Άγιο Θεόδωρο

01/07/2012 - 05:56
Πάνω στο βίο του Αγίου Θεοδώρου έχει δουλέψει η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου και του Λυκείου Πολιχνίτου. Αφού παρουσίασαν την παράσταση στο χωριό τους το περασμένο Σάββατο, οι μαθητές και οι μαθήτριες που απαρτίζουν την ομάδα ετοιμάζονται τώρα να την ανεβάσουν και στη Μυτιλήνη.
Πάνω στο βίο του Αγίου Θεοδώρου έχει δουλέψει η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου και του Λυκείου Πολιχνίτου. Αφού παρουσίασαν την παράσταση στο χωριό τους το περασμένο Σάββατο, οι μαθητές και οι μαθήτριες που απαρτίζουν την ομάδα ετοιμάζονται τώρα να την ανεβάσουν και στη Μυτιλήνη. Με τίτλο «Δώρο Θεού, ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος και η Μυτιλήνη», η παράσταση των μαθητών ανεβαίνει αύριο Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ, στο θεατράκι των «Αστέγων».

Η παράσταση είναι ουσιαστικά η επισφράγιση των πολιτιστικών προγραμμάτων των δύο σχολείων, που αφορούν στον άγιο Θεόδωρο και τη Μυτιλήνη και τους παραδοσιακούς χορούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας. Στόχος των προγραμμάτων ήταν να προσεγγίσουν οι μαθητές την προσωπικότητα του Αγίου Θεοδώρου, όπως αναδεικνύεται από το συναξάρι και την παράδοση και να ανακαλύψουν το ανθρώπινο πρόσωπο του πολιούχου της πρωτεύουσας του νησιού.
Πρόκειται για μια σύνθεση από ετερόκλητα - εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον - δρώμενα, που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας του αγίου. Η παράσταση περιλαμβάνει αρκετά αποσπάσματα από το συναξάρι, συνοδευόμενα από αναπαράσταση, τα οποία εναλλάσσονται με σκηνές που προσπαθούν να αποδώσουν ρεαλιστικά τόσο το ιστορικό πλαίσιο (τέλη του 18ου αιώνα), όσο και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Όλα αυτά, εμπλουτισμένα και με μουσική και χορούς της Μικράς Ασίας και της Ανατολής, ώστε οι θεατές να μεταφέρονται όσο είναι δυνατόν στην ατμόσφαιρα της εποχής.
Σύμφωνα με την αρμόδια καθηγήτρια, θεατρολόγο και φιλόλογο Θεοδώρα Βουτσά, οι μαθητές κατέβαλαν από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τώρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και κατάφεραν τελικά να αποδώσουν με υπευθυνότητα τις «ψηφίδες» που συνθέτουν την προσπάθεια που έγινε να παρουσιαστεί η προσωπικότητα του Αγίου Θεοδώρου. «Πέρα από “θρησκευτικό δράμα”, η παράσταση φιλοδοξεί να γίνει σύγχρονο δράμα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των αξιών για τις οποίες θυσιάστηκε ο νεαρός Θεόδωρος Κυρίκογλου», αναφέρει η ίδια.

Οι χαρακτήρες της παράστασης

Στην παράσταση παίζουν οι μαθητές: Χρήστος Γιαννόγλου (νεαρός, άσωτος υιός, Άγιος Θεόδωρος), Εύη Φρύσσα (μάνα του αΑίου Θεοδώρου), Χρήστος Καβαλίκας (Άγιος Θεόδωρος σε μικρή ηλικία), Στέφανος Πατσατζής (πατέρας ασώτου, σωματοφύλακας, Γιώργης), Γιώργος Παπαδημητρίου (φίλος ασώτου, Μεχμέτ), Μιχάλης Πετρέλλης (φίλος ασώτου, Μαχμούτ, Τούρκος κριτής, Στρατήγος), Ελένη Πατσατζή - Ειρήνη Κοντού (αφηγήτριες), Λίνα Καλογήρου (Σεϊλά), Ελευθερία Τσούκα (Ρηνιώ), Μαρία Γεωργάκη (Μυρσινιώ).
Χορεύουν, με την καθοδήγηση του γυμναστή τους Δημήτρη Τζαννή, οι μαθητές: Χρυσούλα Αναστασίου, Άγγελος Ασβεστάς, Νικολεντίνα Βερβέρη, Χρύσα Γιατρέλη, Στρατής Δαλβαδάνης, Κωνσταντίνα Ζερβού, Ραφαέλα Θεοδωρή, Γρηγόρης Κατρακάζας, Σόνια Κούτουκα, Μαρία Μαργαρίτη, Στράτος Πατσατζής, Αιμιλία Προκοπίου, Χριστόφας Αλβανός, Στέφανος Πατσατζής.
Χανούμισσες: Χριστίνα Ζούρου, Εύα Καβαλίκα, Λίνα Καλογήρου, Γεωργία Κανδηλανάπτη, Ελευθερία Τσούκα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey