«Ταξίδεψαν» μέχρι την Καππαδοκία

01/07/2012 - 05:56
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, το σεμινάριο για την Καππαδοκία που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία «Τα Φώτα Απέναντι».
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, το σεμινάριο για την Καππαδοκία που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία «Τα Φώτα Απέναντι», με καλεσμένους ομιλητές τον πρόεδρο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνη Ιωσηφίδη, και την υπεύθυνη του Χορευτικού Τμήματος του Κέντρου, Βάσω Ιωσηφίδου.

Έχοντας έρθει στη Μυτιλήνη από τη Νέα Καρβάλη της Καβάλας όπου στεγάζεται το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών (το μοναδικό στη χώρα), ο κύριος και η κυρία Ιωσηφίδη έμαθαν στο κοινό την ιστορία και τους χορούς της Καππαδοκίας, με εισηγήσεις, αποσπάσματα από το «Έπος της Καρβάλης» του 1924 και προβολή σχετικών βίντεο.
Τις εισηγήσεις συμπλήρωσαν, στο τέλος του σεμιναρίου, παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα της Λουτρόπολης Θερμής, συνοδεία μουσικής από «Τα    Φώτα Απέναντι». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη, οι χοροί της Καππαδοκίας, που μοιάζουν αρκετά με τους ελληνικούς χορούς, είναι χοροί αρχέγονοι, που κρατήθηκαν μέσα στα χρόνια και έφτασαν αναλλοίωτοι στα χέρια των υπευθύνων του Κέντρου, οι οποίοι και προσπαθούν να τους διαδώσουν όσο μπορούν.


Ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης, τη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου

Άψογη συνεργασία
«“Τα Φώτα Απέναντι” ήρθαν σε επαφή μαζί μας πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, ενώ μας συνόδεψαν και σε ταξίδι στην Καππαδοκία και μας βοήθησαν πολύ με τις μουσικές τους να γυρίσουμε ένα ντοκυμαντέρ με συντελεστές από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα», είπε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών. «Πρώτη φορά ερχόμαστε στη Μυτιλήνη για να διαδώσουμε τους καταδεκτικούς χορούς και να κάνουμε αντίστοιχα σεμινάρια, και ελπίζω η πολύ καλή μας συνεργασία να συνεχιστεί.»
«Το διήμερο σεμινάριο πήγε πολύ καλά, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Πάνω απ’ όλα ήταν τιμή μας που ήρθε στη Μυτιλήνη ο κ. Ιωσηφίδης, δεδομένου μάλιστα ότι δεν πραγματοποιεί συχνά τέτοια σεμινάρια», είπε στο «Ε» ο Μάκης Ψαραδέλλης, μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας «Τα Φώτα Απέναντι».
Εκτός άλλων, το σεμινάριο παρακολούθησαν την πρώτη μέρα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλης Κοντάρας, και τη δεύτερη ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey