Λημνιοί παρατηρητές του χρόνου

01/07/2012 - 05:56
Με σημαντικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα, ο διευρυμένος Δήμος Λήμνου παρουσιάζει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού το πρόγραμμα των πολιτιστικών του εκδηλώσεων, «Οι παρατηρητές του χρόνου», όπως ονομάστηκαν.
Με σημαντικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα, ο διευρυμένος Δήμος Λήμνου παρουσιάζει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού το πρόγραμμα των πολιτιστικών του εκδηλώσεων. «Οι παρατηρητές του χρόνου», όπως ονομάστηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, φιλοδοξούν να προσφέρουν στους Λημνιούς και τους επισκέπτες πολλές μέρες ψυχαγωγίας και ανάδειξης των καλλιτεχνών του νησιού.

Πολλές εκθέσεις ζωγραφικής παρουσιάζονται στη Μύρινα και τα χωριά της Λήμνου. Έως τις 15 Αυγούστου, οι «Χρονο-στιγμές», μια έκθεση παλιάς φωτογραφίας από το Σύλλογο Γυναικών Κοντιά «Η Φιλία», στη Λέσχη Κοντιά. Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει ο Δήμος Λήμνου και ο Οργανισμός Διά Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Νεολαίας.
Έως τις 5 Αυγούστου, η έκθεση ζωγραφικής της Φρόσως Βελισσαρίδου στο Κτήριο Βόντελα, στον πρώτο όροφο, και από τις 20 Ιούλιου έως τις 3 Αυγούστου, η έκθεση ζωγραφικής της Αλίκης Γεροντούδη στο Παντελίδειο.
Από τις 31 Ιούλιου έως τις 20 Αυγούστου, έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων της Χρύσας Κουρεμέτη, στο ισόγειο του Κτηρίου Βόντελα. Από τις 31 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου, η έκθεση ζωγραφικής της Πάτρας Χούλη «Χρώματα - Χρώματα», επίσης στο ισόγειο του Κτηρίου Βόντελα.
Τον Αύγουστο διοργανώνεται υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους της Λήμνου, στην οδό Σαχτούρη και περί το «Κρύσταλλο».
Από τις 7 έως τις 20 Αυγούστου, η έκθεση ζωγραφικής της Σύνθιας Γεροθανασίου, στο Κτήριο Βόντελα, στον πρώτο όροφο.
Από τις 5 έως τις 20 Αυγούστου, έκθεση αστροφωτογραφίας του Λουκά Χαψή θα φιλοξενηθεί στο Παντελίδειο. Για δύο εβδομάδες ο Λημνιός στην καταγωγή καταξιωμένος φωτογράφος θα παρουσιάσει μια δουλειά του από πρόσφατη επίσκεψη στο Νησί του Πάσχα.

Έκθεση βιβλίων
Η καθιερωμένη έκθεση βιβλίου από τους βιβλιοπώλες της Λήμνου διοργανώνεται από τις 5 έως τις 18 Αυγούστου στο λιμάνι Μύρινας και από τις 12 έως τις 14 Αυγούστου, η έκθεση λημνιακής χειροτεχνίας, μια έκθεση Λημνιών καλλιτεχνών, των Αλφρέντο Βαφείδη, Ζηνοβίας Κοντογεωργάκη και Ελένης Πολυταρίδου, στο Ρωμαίικο Γιαλό.
Από τις 22 έως τις 31 Αυγούστου, οι ζωντανές πτυχές, η έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής του Γιάννη Κοτζαπαναγιώτη, στον πρώτο όροφο του Κτηρίου Βόντελα.
Όλο τον Αύγουστο, «Η τέχνη με ανακυκλώσιμα υλικά», ένα εργαστήρι γλυπτικής και ζωγραφικής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντιατινών Λήμνου και την Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, στο Δημοτικό Σχολείο Κοντιά.
Από τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο παρουσιάζονται οι διαδρομές και παρουσίες, η μόνιμη και περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής των Κανέλλη, Σκούταρη, Γόγαλη, Παληού, Σαραγλή, Κότικα, Νικόλα, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά.

Τι έγινε…

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Λήμνου ξεκίνησαν το προηγούμενο Σάββατο 23 Ιουλίου, με ένα αφιέρωμα στα 10 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη «Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα καλαμιές. Ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω…». Προλόγισε ο Νίκος Βολωνάκης, με ομιλία της συγγραφέα Μαρίας Λαμπαδαρίδου - Πόθου, ενώ διάβασε η Δέσποινα Κωνστάντιου και συμμετείχαν o Γρηγόρης Μανινάκης και το Μουσικό Εργαστήρι Μούδρου, στο Γυμνάσιο Μύρινας.
Την Κυριακή 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, «Ένα πιάνο, μια φωνή, ένα μουσικό ταξίδι», με το Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και τη Marie Paroutis, στο Γυμνάσιο Μύρινας. Την ίδια μέρα παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, από το ΜΕΑΣ Λήμνου, στο Κοντοπούλι.
Διήμερες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις έγιναν στις 25 και 26 Ιουλίου, τα «Ερμολάεια 2011», από το Σύλλογο Ατσικιωτών Λήμνου στην Ατσική.
Στις 26 Ιουλίου, στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, έγινε η αναβίωση του πανηγυριού από τον Αθλητικό Σύλλογο «Αργοναύτες», στο Πάρκο Ανδρωνίου.

Κι ακόμα…
Στις 31 Ιουλίου, τα «Χρυσοβαλάντεια 2011», μουσικοχορευτική εκδήλωση με βραβεύσεις, από τις ενορίες Αγκαρυώνων και Τσιμανδρίων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού στις 9 το βράδυ.
Την 1η Αυγούστου, παιδικό θέατρο, από τις θεατρικές επιχειρήσεις του Γιάννη Χριστόπουλου, στο Γυμνάσιο Μύρινας, στις 9 το βράδυ. Στις 2 Αυγούστου, «Από τους ήχους της Σμύρνης στα ρεμπέτικα της Αθήνας», από τους Γιώργο και Δημήτρη Μαυράκη και Βασίλη Μαγνήσαλη μια μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Γυμνάσιο Μύρινας, στις 9 το βράδυ.
Στις 3 Αυγούστου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Πέρα από το νησί», ένα μυθιστόρημα της Ρούλας Σαμαϊλίδου - Βάκου, στο Γυμνάσιο Μύρινας, στις 9 το βράδυ.
Από τις 4 έως τις 8 Αυγούστου διοργανώνεται το 3ο Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών, από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, στους αρχαιολογικούς χώρους, τις πλατείες και τις παραλίες του νησιού, από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Στις 4 Αυγούστου ο Γρηγόρης Μανινάκης θα δώσει συναυλία στο ΤΕΕ Μούδρου, στις 9 το βράδυ.
Στις 5 Αυγούστου διοργανώνεται εκδήλωση για τη Λημνία Γη, με διαλέξεις των dr Θωμά Κατσαρού και dr Σπύρου Παξιμαδά, στο Γυμνάσιο της Μύρινας στις 9 το βράδυ.
Στις 5 Αυγούστου, Παράσταση Καραγκιόζη από το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών, στον Κατάλακκο, στις 8:30 το βράδυ. Την ίδια μέρα, της Μεταμόρφωση του Σωτήρος, θα γίνει αναβίωση πανηγυριού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλάκας στις 9 το βράδυ.

Στις 6 Αυγούστου, Παράσταση Καραγκιόζη από το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών, στη Σκανδάλη στις 8:30 το βράδυ, και την ίδια μέρα ροκ και graffiti στο Ρωμαίικο, με συγκροτήματα της Λήμνου, στο Γυμνάσιο Μύρινας στις 9 το βράδυ.
Στις 7 Αυγούστου, Παράσταση Καραγκιόζη από το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών στον Κάσπακα στις 8:30 το βράδυ και την ίδια μέρα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ίμβρος Παιπαλόεσσα», του Γιώργου Λεκάκη, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιμβρίων Λήμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλάκας, στο εξωκκλήσι της Αγίας Άννας στην Πλάκα, στις 8 το βράδυ. Στις 7 Αυγούστου 2011 θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου για την ιστορία της ίδρυσης του Νοσοκομείου Λήμνου, της Χαρούλας Ζαμπετάκη - Πλιάτσικα, στις 8:30 το βράδυ, στο Γυμνάσιο της Μύρινας.
Στις 8 Αυγούστου, Παράσταση Καραγκιόζη από το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών, στις Αγκαρύωνες στις 8:30 το βράδυ. Την ίδια μέρα διοργανώνεται η Γιορτή Μικρασιάτη, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών, από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου στην Πλατεία Μικρασιάτη, στον Άγιο Δημήτριο, στις 10 το πρωί. Επίσης, συναυλία αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο, από τη Χορωδία και Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής Δήμου Λήμνου, στο Γυμνάσιο Μύρινας στις 9 το βράδυ.
Στις 9 Αυγούστου, Παράσταση Καραγκιόζη από το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών, στην Παναγιά στις 8:30 το βράδυ. Την ίδια μέρα συναυλία με τη Δόμνα Κουντούρη, με θέμα «Τα κύματα κι οι ναυτικοί», στις 9 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού.
Στις 10 Αυγούστου διοργανώνεται η εκδήλωση με τίτλο «Η Πόλις εάλω - Από το Ρεϊσντερέ ως την Λήμνο». Μια παράσταση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου και την οικογένεια Μαυράκη, στο Γυμνάσιο της Μύρινας στις 8:30 το βράδυ. Επίσης διοργανώνεται συναυλία με το Στέλιο Ρόκκο, στην Παραλία Κέρους στις 10 το βράδυ.

Στις 11 Αυγούστου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Η Γερμανική Κατοχή της Λήμνου 1941 - 1944», του Αριστείδη Τσοτρούδη, στο Γυμνάσιο Μύρινας στις 8:30 το βράδυ. Στις 12 Αυγούστου ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Δεκαπενταύγουστο από το Διαγόρα Σαρδών, στις Σαρδές.
Στις 13 Αυγούστου, «Η Πανσέληνος στην Πολιόχνη». Μια μουσική βραδιά, με το Μουσικό Εργαστήρι Μούδρου, στον αρχαιολογικό χώρο Πολιόχνης, στις 8 το βράδυ. Την ίδια μέρα, «Η Πανσέληνος με τηλεσκόπιο». Μια βραδιά παρατήρησης και διαλόγου, μουσικής και παρουσίασης του βιβλίου των Κώστα Ζαφειρίου και Γιώργου Τυρίκου - Εργά «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος - Μαγεμένες ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο», στην Ντάμπια Μύρινας, στις 8:30 το βράδυ.
Στις 17 Αυγούστου, συναυλία με τον Ορφέα Περίδη από τον Εξωραϊστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ανδρωνίου, στο Γυμνάσιο της Μύρινας, στις 9 το βράδυ.
Στις 9 Αυγούστου διοργανώνεται Γιορτή Κρασιού στον Άγιο Δημήτρη, με γεύσεις και ήχους από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου, στην Πλατεία του Μικρασιάτη, στις 8:30 το βράδυ.
Στις 20 Αυγούστου, «Ο Άθως συναντά τη Λήμνο». Η παρουσίαση βιβλίου μαγειρικής του μοναχού του Αγίου Όρους Επιφάνειου. Επίσης, έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου του Αγίου Όρους Γεωργίου Πούπη, από 20 έως 30 Αυγούστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού, στις 8:30 το βράδυ.
Στις 21 Αυγούστου, στα «Κουντουριώτεια», διοργανώνεται Γιορτή Μελιού και έκθεση μελοπαραγωγών, με πλούσια εδέσματα και γιορτή, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μούδρου, στο ΤΕΕ Μούδρου στις 8:30 το βράδυ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey