Πολιτισμός από κάθε γωνιά της χώρας

01/07/2012 - 05:56
Μια… αγκαλιά ήταν το Δημοτικό Θέατρο το Σαββατοκύριακο, κατά το διήμερο εκδηλώσεων που ο δήμος Μυτιλήνης είχε διοργανώσει με τη βοήθεια της Πολιτιστικής Παρέμβασης «Πάραλος», για τους συντοπίτικους συλλόγους στη Λέσβο.
Μια… αγκαλιά ήταν το Δημοτικό Θέατρο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, κατά το διήμερο εκδηλώσεων που ο δήμος Μυτιλήνης είχε διοργανώσει με τη βοήθεια της Πολιτιστικής Παρέμβασης «Πάραλος», για τους συντοπίτικους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του θεάτρου, οι εκ καταγωγής Μυτιληνιοί που παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα και να μοιραστούν δείγματα παράδοσης με τους Μακεδόνες, τους Θεσσαλούς, τους Ηπειρώτες, τους Αιτωλοακαρνάνες, τους Πελοποννησίους, τους Λημνιούς, τους Κρήτες και τους Κύπριους συμπολίτες τους. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο αρχικός στόχος της πρωτοβουλίας, που σκόπευε στην ανάδειξη της δράσης και των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών και του πολιτισμικού πλούτου των περιοχών από τις οποίες κατάγονται τα μέλη των συντοπίτικων συλλόγων, αλλά και στο να αποδείξει πως η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι ένας φιλόξενος τόπος, που έχει εντάξει στην «αγκαλιά» του ανθρώπους από όλη την Ελλάδα.

«Όλοι είναι Μυτιληνιοί»
Στην έναρξη του διημέρου, το Σάββατο το βράδυ, παρευρέθηκαν εκτός άλλων ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, ο νομαρχιακός σύμβουλος Δημήτρης Βουνάτσος και εκπρόσωποι της λιμενικής αρχής. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απέστειλαν ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, και ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.
Την εκδήλωση άνοιξε μία βιντεοσκοπημένη ομιλία του δημάρχου Μυτιλήνης, στην οποία ο ίδιος μιλούσε για την εμπειρία που είχε μέχρι τώρα με τους συντοπίτικους συλλόγους της πόλης και για την επιθυμία, που όπως είπε πάντα είχε, να αναδειχθεί το έργο τους.
«Με απασχολούσε καιρό το ότι θα πρέπει όλες οι δυνάμεις που υπάρχουν στον τόπο να κάνουν κάτι κοινό. Ευτυχώς, η πρώτη επαφή που έγινε στο γραφείο μου μέσα στο Φεβρουάριο πέτυχε και σήμερα ήρθε πλέον η ώρα της 1ης αυτής Συνάντησης», είπε και ζωντανά κατά την ομιλία του στο βήμα ο κ. Γιακαλής, συμπληρώνοντας πως στόχος είναι να διοργανώνεται μια αντίστοιχη εκδήλωση κάθε εποχή, φιλοξενώντας σταδιακά όλους τους δραστήριους συλλόγους που υπάρχουν στη Μυτιλήνη. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, πως παρ’ όλο που δε γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον «Καλλικράτη», ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υπάρξει και συνέχεια στο εγχείρημα. Μίλησε, επιπλέον, για τα παράπονα και τις ατέλειες που ενδέχεται να υπάρξουν, δεσμευόμενος πως αυτά θα σημειώνονται ώστε να μην επαναληφθούν και απαντώντας στο Σύλλογο Ελληνοαμερικανών που είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν του έγινε πρόσκληση να συμμετάσχει στην 1η Συνάντηση, σημείωσε: «Ψάξαμε για τους συλλόγους όσο μπορούσαμε, δεν είχαμε πρόθεση να παραλείψουμε κανέναν και δε θέλαμε να περάσει και ο Απρίλης πριν γίνει η 1η αυτή Συνάντηση. Πρέπει να ξέρετε, όμως, πως δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Είναι, εξάλλου, προς το συμφέρον όλων μας, αφού μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αναδεικνύονται τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας του καθενός.»
Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του και ευχαριστώντας την «Πάραλο», ο κ. Γιακαλής συμπλήρωσε: «Η σημερινή μέρα θα χαραχτεί στη μνήμη μας. Η Μυτιλήνη είναι μια αγκαλιά για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που επέλεξαν να ζήσουν σε αυτόν τον τόπο και τον αγάπησαν σα να είναι η ιδιαίτερη πατρίδα τους. Δεν υπάρχει διάκριση, όλοι είναι Μυτιληνιοί και ελπίζω να το νιώθουν και οι ίδιοι…»
Κάλεσε στη συνέχεια τους προέδρους των Συλλόγων, ώστε να τους δώσει αναμνηστικά δώρα.


Χοροί της Θεσσαλίας (δεξιά). Χοροί της Πελοποννήσου (αριστερά)

Θεόφιλος και Πήλιο
Ακολούθησε η προβολή βίντεο για το Σύλλογο Θεσσαλών, με περιγραφή της ιδιαίτερης πατρίδας των μελών του και σχόλια από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Γιώργο Μπανταβάνη.
«Ο ρόλος των συντοπίτικων συλλόγων δεν είναι η περιχαράκωση, αλλά η πολιτιστική ανταλλαγή και η ανάπτυξη σχέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπανταβάνης, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να καθιερωθούν οι εκδηλώσεις ως θεσμός.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά στην πρόθεση που υπάρχει από το Σύλλογο να γίνει παρουσίαση για το έργο του Θεόφιλου στο Πήλιο, με θέμα «Θεόφιλος: ο εικαστικός πρεσβευτής της Λέσβου στη Θεσσαλία». Πρωτοβουλία που, μάλιστα, έχει ξεκινήσει από το Μυτιληνιό Ηλία Κουρτζή, η σύζυγος του οποίου έχει θεσσαλική καταγωγή.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο ίδιος ο κ. Κουρτζής, ο οποίος, αναφερόμενος στην κοινή καταγωγή της Λέσβου και της Θεσσαλίας από τους Πελασγούς και παρουσιάζοντας τη βιογραφία του ζωγράφου, είπε:
«Επέλεξα το Θεόφιλο γιατί το παραμύθι του φουστανελά ζωγράφου είναι ωραίο για όλους, ωστόσο και γιατί άθελά του έγινε πρεσβευτής της γενέτειράς του στο Πήλιο, όπου έζησε τα μισά περίπου χρόνια της ζωής του. Το Πήλιο, εξάλλου, αποτέλεσε τη δεύτερη πατρίδα του, στην οποία, σύμφωνα με τους μελετητές, έζησε και την πιο εύφορη περίοδο της εικαστικής δημιουργίας του.»
Ακολούθησε παρουσίαση φωτογραφιών του ίδιου από έργα του Θεόφιλου, ορισμένα από τα οποία είναι τα παλαιότερα απ’ αυτά που είναι γνωστά σήμερα και τα οποία μαρτυρούν πως ο ζωγράφος της Λέσβου είχε βρεθεί στο Πήλιο τα τρία τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα.
Κλείνοντας, μάλιστα, ο κ. Κουρτζής έκανε πρόταση προς το δήμο Μυτιλήνης να ξεκινήσει μια ιχνηλασία για την παρουσία του Θεόφιλου στη Σμύρνη.


Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να περιηγηθούν ανά την Ελλάδα μέσω του φωτογραφικού και άλλου έντυπου υλικού που υπήρχε στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου. Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων, μάλιστα, γεύτηκαν τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του Συλλόγου Θεσσαλών Μυτιλήνης

Μουσική, χορός και… συντοπίτικες γεύσεις
Την παρένθεση που αφορούσε στη σχέση του Θεόφιλου με το Πήλιο ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από την «Πάραλο», με παρουσίαση δύο χορών της Θεσσαλίας. Η ίδια διαδικασία, προβολή βίντεο για την ιδιαίτερη πατρίδα και τη δράση κάθε συλλόγου, ομιλία του προέδρου του και παρουσίαση παραδοσιακών χορών κάθε περιοχής ακολούθησε, κατά σειρά εμφάνισης, για τους Συλλόγους Πελοποννησίων, Μακεδόνων και Ηπειρωτών το βράδυ του Σαββάτου και Λημνιών, Κυπρίων, Αιτολοακαρνάνων και Κρητών το βράδυ της Κυριακής, που συνολικά, εκτός άλλων, χαρακτήρισαν τον κ. Γιακαλή ως «φιλόξενο δήμαρχο», ευχόμενοι να καθιερωθεί η πρωτοβουλία ως θεσμός. Στο τέλος της εκδήλωσης, η «Πάραλος» παρουσίασε και τρία τραγούδια από τη Μυτιλήνη, «κλείνοντας» έτσι τον κύκλο της πολιτιστικής ανταλλαγής.
Αξίζει αναφορά στην πολύ καλή δουλειά που σε σύντομο χρονικό διάστημα έκαναν το μουσικό και το χορευτικό σχήμα της «Παράλου», τα οποία με τις εμφανίσεις τους εμπλούτισαν τις δύο βραδιές, δίνοντάς τους χρώμα, μουσική και κίνηση.
Να σημειωθεί ότι και τις δύο μέρες, παράλληλα με τις εκδηλώσεις, υπήρχε στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου έκθεση φωτογραφικού και άλλου υλικού από το έργο των Συλλόγων, καθώς και έντυπο υλικό από την εκάστοτε νομαρχία για τη φύση, τον πολιτισμό και το εν γένει τουριστικό ενδιαφέρον κάθε τόπου, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει ειδικά για το γεγονός οι γυναίκες του Συλλόγου Θεσσαλών Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey