Ανησυχεί για τη μεταφορά

01/07/2012 - 05:56
Την ανησυχία του για την ασφάλεια των έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, μετά την απόφαση να μεταφερθούν για συντήρηση στην Αθήνα, εξέφρασε σε επιστολή του προς το Δήμαρχο Λέσβου, Δ. Βουνάτσο, ο Πολιτιστικός Όμιλος «Στέγη Θεοφίλου».
Παρέμβαση «Στέγης Θεοφίλου» για τους πίνακες του Μουσείου Θεοφίλου 

Την ανησυχία του για την ασφάλεια των έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, μετά την απόφαση να μεταφερθούν για συντήρηση στην Αθήνα, εξέφρασε σε επιστολή του προς το Δήμαρχο Λέσβου, Δ. Βουνάτσο, ο Πολιτιστικός Όμιλος «Στέγη Θεοφίλου». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης, κ. Κώστας Αστυρακάκης, μιλώντας στο «Ε», εξήγησε ότι η μεταφορά των έργων στην Αθήνα έχει ήδη αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και είναι αναπόφευκτη, αφού το κόστος συντήρησης είναι αρκετά μεγάλο, ενώ στην Αθήνα τα έργα θα συντηρηθούν στα εργαστήρια του Υπουργείου Πολιτισμού. Διαβεβαιώνει επίσης ότι έχουν ληφθεί μέτρα ώστε η μεταφορά τους να είναι απολύτως ασφαλής.

Στην επιστολή του, ο Πολιτιστικός Όμιλος «Στέγη Θεοφίλου» επισημαίνει ότι αρχικά είχε προταθεί από τον κ. Αστυρακάκη η παραμονή των έργων για συντήρηση στο νησί και ρωτάει γιατί δεν εφαρμόστηκε η πρότασή του. Και συνεχίζει: «Ποιος έχει την ευθύνη της μεταφοράς και παράδοσης των έργων από τη Μυτιλήνη προς την Αθήνα και αντιστρόφως; Έχει οριστεί υπεύθυνος, έχουμε μελετηθεί οι κίνδυνοι κλοπής ή καταστροφής κατά τη διαδικασία μεταφοράς;» Αναφέρεται επίσης στον κίνδυνο να επιστραφούν αντίγραφά τους και προτείνει να σημαδευτούν σε κάποια αφανή σημεία τους, ενώ θυμίζει την κλοπή έργων από το Μουσείο Τεριάντ πριν από χρόνια, κατά τη μεταφορά τους στην Αθήνα για να εκτεθούν.

«Εθνικός θησαυρός»
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης, κ. Αστυρακάκης, πάντως μιλώντας στο «Ε», υπογράμμισε ότι όλα τα ερωτήματα που θέτει ο Σύλλογος, έχουν τεθεί και από τον ίδιο και έχουν προβληματίσει έντονα το Δήμο και έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Όλοι μας αγωνιούμε για την ασφάλεια των έργων του Θεόφιλου δεδομένου ότι οι πίνακες δεν είναι τοπικού ενδιαφέροντος, είναι εθνικός θησαυρός. Τα έργα θα μεταφερθούν αμέσως μετά τις γιορτές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, όπου θα φυλάσσονται για όσο διάστημα θα διαρκέσουν τα έργα επισκευής στο Μουσείο, τα οποία ξεκινούν άμεσα και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Η μεταφορά των πινάκων στην Αθήνα θα γίνεται τμηματικά, μόλις επιστρέφονται οι πίνακες που στέλνουμε για συντήρηση, θα στέλνουμε τους υπόλοιπους. Στο πλαίσιο των έργων που θα πραγματοποιηθούν στο μουσείο, έχει προβλεφθεί η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών θέρμανσης και υγρασίας στο χώρο καθώς και κατάλληλος φωτισμός ώστε να μην προκαλούνται φθορές στους πίνακες και να χρειάζονται συχνά συντήρηση».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey