«Παρανόηση …»

01/07/2012 - 05:56
«Για παρανόηση» έκαναν λόγο χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Χαλκιώτης και ο Δημήτρης Βουνάτσος, αναφορικά με το νόμιμο των διαδικασιών που ακολουθούνται για τη μεταφορά έργων του Μουσείου Τεριάντ στην Αθήνα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
«Για παρανόηση» έκαναν λόγο χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, αναφορικά με το θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με το νόμιμο των διαδικασιών που ακολουθούνται για τη μεταφορά έργων του Μουσείου Τεριάντ στην Αθήνα από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να συντηρηθούν. Τόσο ο κ. Χαλκιώτης, όσο και ο κ. Βουνάτσος, «κάλυψαν» πλήρως τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου, Κώστα Αστυρακάκη, για το θόρυβο που δημιουργήθηκε, τονίζοντας ότι «είχε να κάνει με την αγωνία για την ασφάλεια των έργων, αφού στο παρελθόν έχουν κλαπεί έργα».

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται το νέο Δ.Σ. του Μουσείου να συνεδριάσει προκειμένου ν’ αποφασίσει για τη μεταφορά των έργων, κάτι που πάντως φαίνεται ότι ούτως ή άλλως θα γίνει, με βάση και τις δηλώσεις της γενικής γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στο χθεσινό «Ε». Η κ. Μενδώνη ξεκαθάρισε, δίνοντας τέλος σε σενάρια που δημιουργήθηκαν, ότι τα έργα θα επιστρέψουν στη Μυτιλήνη, καθώς και ότι ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τη μεταφορά τους.
«Θ’ αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο, είναι πιθανό όμως να μεταφερθούν έργα στην Αθήνα», είπε πάντως στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου η νέα πρόεδρος του Μουσείου Τεριάντ, Αλεξάνδρα Μπούνια. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα έργα θα φύγουν από το κτήριο του Μουσείου, αφού δεν μπορούν να μένουν εκεί όσο θα γίνονται οι εργασίες», συμπλήρωσε η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τεριάντ και προϊσταμένη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Δανιά.
Ανέφεραν επίσης ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή του έργου, ενώ εξήγησαν ότι ο όρος «παραλαβή - παράδοση» που χρησιμοποιήθηκε στα έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν προδιαγράφει τη μεταφορά των έργων στην Αθήνα - αφού για αυτό θ’ αποφασίσει το Δ.Σ. του Μουσείου -, αλλά τη διαδικασία καταγραφής των έργων. «Στη μουσειολογία έτσι ονομάζουμε τη διαδικασία, αφού παραλαμβάνεται το υλικό για να καταγραφεί από ειδικός και στη συνέχεια παραδίδεται», είπε μεταξύ άλλων η κ. Μπούνια.

Περί σύγχυσης...
Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χαλκιώτης, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου είπε ότι δημιουργήθηκε σύγχυση, «η οποία οφείλεται στην ευαισθησία ανθρώπων για την ασφάλεια των έργων». Αναφέρθηκε στις εργασίες που έχουν δρομολογηθεί για το Μουσείο, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με στόχο την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του, την ανάδειξη των έργων και την προβολή του.
Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, από την πλευρά του αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχία που δημιουργείται για την ασφάλεια των έργων λόγω κλοπής που είχε γίνει παλιότερα. «Τότε είχε ασχοληθεί μέχρι και η Ιντερπόλ για το θέμα αυτό και θεωρήθηκε ως βαρύτατο πλήγμα για το Μουσείο. Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρχει μια ανησυχία», τόνισε μεταξύ άλλων.
Η νέα πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης που θα πρέπει να γίνουν σε έργα που εμφανίζουν φθορές εξ αιτίας της υγρασίας ή της έκθεσής τους στον ήλιο. «Θα εκτιμηθούν από συντηρητές οι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει να υπάρξει επίσημη επιστημονική προσέγγιση και να δοθεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα στις εργασίες», τόνισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «για το Μουσείο Τεριάντ θα πρέπει να ζητάμε πάντα το καλύτερο». Έκανε, μάλιστα, γνωστό ότι στο διάστημα που το Μουσείο θα είναι κλειστό, θα φροντίσει το διοικητικό συμβούλιο να υπάρχει δραστηριότητα μέσα από εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο του, ώστε «να θυμίζουμε στο κοινό το πόσο σημαντικό είναι το Μουσείο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey