Ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσε το προχθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ε», για την υπόθεση της γιατρού του ΙΚΑ και μεγαλοστελέχους της ΝΟΔΕ Λήμνου, για την οποία διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσε το προχθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ε», για την υπόθεση της γιατρού του ΙΚΑ και μεγαλοστελέχους της ΝΟΔΕ Λήμνου, για την οποία διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, σχετικά με καταγγελίες περί κατευθυνόμενης συνταγογραφίας στο φαρμακείο που διατηρεί ο σύζυγός της, στην κεντρική αγορά της Μύρινας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αντιδράσεις κυρίως από τους φαρμακοποιούς του νησιού, μετά τη δημοσιοποίηση του μηνιαίου τζίρου του φαρμακείου του συζύγου της γιατρού, που έφτανε τις 55.000 ευρώ το μήνα, όταν στα άλλα έξι φαρμακεία του νησιού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο μηνιαίος τζίρος των φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί από το ΙΚΑ κυμαίνεται από 15.000 μέχρι 20.000 ευρώ.
Να θυμίσουμε, πάντως, ότι η ίδια γιατρός, το 2006 είχε εμπλακεί στην υπόθεση με τα αναπηρικά αμαξίδια, που είχε επίσης αποκαλύψει το «Ε». Εκείνη τη χρονιά, και συγκεκριμένα μέσα σε ένα εξάμηνο, χορηγήθηκαν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ στο νησί της Λήμνου συνολικά 15 αναπηρικά αμαξίδια, ενώ τα στατιστικά στοιχεία του ιδρύματος των τελευταίων ετών ανέφεραν πως, σε ετήσια βάση, μόνο ένας ασθενής απ’ τη Λήμνο κι ένας ασθενής απ’ τη Λέσβο είχαν προμηθευτεί παρόμοια καροτσάκια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, δεν έχει μέχρι σήμερα διατεθεί κανένα άλλο τέτοιο αμαξίδιο στο νησί!
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, αν και αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος έγινε ο σχετικός έλεγχος από τη διοίκηση του ΙΚΑ, εντούτοις δεν αποδόθηκαν ευθύνες σε κανένα εμπλεκόμενο με την υπόθεση πρόσωπο.
Επισκευασθέν… εκ βάθρων!
Έκπληκτοι στη Μύρινα, είδαν πριν από ένα χρόνο να κατεδαφίζεται στο Ρωμαίικο Γιαλό, σε ζώνη δηλαδή προστατευόμενη από το υπουργείο Πολιτισμού, κτίσμα για το οποίο είχε εκδοθεί απλά μια οικοδομική άδεια που επέτρεπε επισκευαστικές εργασίες στο υφιστάμενο κτίσμα, με σκοπό τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο.
Στη θέση δε του κατεδαφισθέντος εξ ολοκλήρου κτίσματος χτίστηκε νέο, οι εργασίες στο οποίο και συνεχίζονται.
Μετά από διακοπή εργασιών και σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, εξεδόθη νέα οικοδομική άδεια, με την έγκριση δυο συναρμόδιων στην περίπτωση εφορειών, της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της 8ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων! Ούτε λόγος, φυσικά, για πρόστιμο σε σχέση με τα παρανόμως κατεδαφισθέντα τμήματα της προϋφιστάμενης οικίας, τα οποία και… έπεσαν! Να θυμίσουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στη Μυτιλήνη, και χωρίς να εμπλέκεται το υπουργείο Πολιτισμού, και μάλιστα - και σε αυτήν την περίπτωση - σε ιδιοκτησία επώνυμου Μυτιληνιού, έχει επιβληθεί δυσβάσταχτο πρόστιμο, ενώ το οίκημα ακόμα και σήμερα δεν έχει νομιμοποιηθεί. Και μιλάμε για ένα κυριολεκτικά μικρό σπίτι και όχι για κτίσμα με προοπτική ξενοδοχείου!
Καλώς το ακίνητο της Λημνιάς γιατρού νομιμοποιήθηκε τάχιστα παρά τις πολεοδομικές παραβάσεις στις οποίες υπέπεσε. Έτσι πρέπει να γίνεται. Αλλά, γιατί όχι και των υπολοίπων κοινών θνητών, που βγάζουν οικοδομική άδεια κατεδάφισης και στη συνέχεια άδεια ανέγερσης και δεν καθαρίζουν με μια άδεια επισκευής ακινήτου που… έπεσε;