Η επικούρεια φιλοσοφία και η παρερμηνεία της

01/07/2012 - 05:56
Η Μίρκα Κακαδέλλη γεννήθηκε στη Λέσβο και σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Μετά την απόκτηση του πτυχίου επανήλθε στον πρώτο πνευματικό της «έρωτα», την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και Φιλοσοφία και εξελίχθηκε σε αυτοδίδακτη ερευνήτρια φιλοσοφίας
Μίρκα Κακαδέλλη
Η επικούρεια φιλοσοφία και η παρερμηνεία της
Εκδόσεις Futura
Αθήνα 2009, σελ. 110


Η Μίρκα Κακαδέλλη γεννήθηκε στη Λέσβο και σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Μετά την απόκτηση του πτυχίου επανήλθε στον πρώτο πνευματικό της «έρωτα», την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και Φιλοσοφία και εξελίχθηκε σε αυτοδίδακτη ερευνήτρια φιλοσοφίας, συμφωνώντας, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της, απόλυτα με τη δοξασία του Επίκουρου ότι «η φιλοσοφία είναι συνάρτηση μάθησης με την απόλαυση».
Το παρόν βιβλίο χωρίζεται σε δύο κεφάλαια. Στο πρώτο παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Επίκουρου (341 π.Χ. - 270 π.Χ.), η έναρξη της διδασκαλίας του, η ίδρυση της Σχολής του, οι διάδοχοί του, τα συγγράμματα και τα διασωθέντα έργα του.
Στο δεύτερο μέρος, που είναι και το εκτενέστερο, εξετάζεται η φιλοσοφία του Επίκουρου: Η επικούρεια ηδονή, Η ανθρώπινη ψυχή κατά τον Επίκουρο, Η δοξασία του Επίκουρου για τους θεούς, Το θέμα του θανάτου κατά τον Επίκουρο, Το (δήθεν επικούρειο) «λάθε βιώσας», Η μουσική και η ποίηση κατά τον Επίκουρο, Η επικούρεια φιλία, Ο σεβασμός του Επίκουρου προς το γυναικείο φύλο κ.ά..
Στον επίλογο συνοψίζει τις σκέψεις και καταλήγει σε μερικά συμπεράσματα. Ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε: «Το ελεύθερο πνεύμα του Επίκουρου, ο προοδευτικός και ελεύθερος στοχασμός του, διαθέτουν σημαντικό ποσοστό διαχρονικότητας, ώστε η επικούρεια φιλοσοφία είναι δυνατό να βοηθήσει και τους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής για την επίτευξη της ουσιαστικής ευαρέσκειάς τους, της μακαρίας ζωής, με βασικές προϋποθέσεις: την εκτίμηση της ανθρώπινης δραστηριότητας, την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής τους, καθώς και την “καταστηματική ηδονή”, η οποία, συνδυαζόμενη απαραιτήτως με την αρετή, τη φρόνηση και τη δικαιοσύνη, προσκομίζει στους ανθρώπους ενδιαφέρον και ικανοποίηση για τη ζωή τους.
Θα συντελέσει επίσης στην αντιμετώπιση του εαυτού τους, των συνανθρώπων τους και των συν-όντων τους (των ζώων) στη φύση, με μεγάλη ηρεμία και ευαρέσκεια, ώστε να επιτύχουν ομαλή και ειρηνική συμβίωση στην κοινωνία.
Το γενικό συμπέρασμα για την επικούρεια φιλοσοφία είναι ότι θα αποτελέσει το κίνητρο των ανθρώπων προς την επίτευξη της ψυχικής ηρεμίας και της ποιοτικής ζωής, με συνέπεια την επίτευξη της ευδαιμονίας (χωρίς τους φόβους που παρείχε η Μεταφυσική).»

Π.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey